Iako je Azurna obala poznata po glamuru Sen Tropea, Kana ili Monte Karla, kao i po tome što ovde živi ili odseda veliki broj slavnih ličnosti, na 35 kilometara koji spajaju Nicu sa Monakom pronaći ćete još zanimljivih destinacija. Moći ćete da ih pređete kolima ili vozom i uživate u njima poput zvezda, ali po pristupačnoj ceni. Imaćete priliku za pravi odmor kraj bistrog i toplog Mediteranskog mora, moći ćete da posetite muzeje posvećene slikarima koje su opčinili ovi predeli (Chagall, Matisse, Picasso, Cocteau...), kao i da probate izvrsnu provansalsku kuhinju.

Neka vam Nica bude baza za proputovanje Azurnom obalom. Kao biser Francuske rivijere, prošarana vrtovima sa raznovrsnim cvećem, Nica je poput iluzije pretvorene u stvarnost sa svojim kamenitim plažama koje se leti pune ležaljkama, okružene baštama kafea. Sa jedne strane, ovde se nalaze najekskluzivniji hoteli na svetu (na primer, Negresco u ulici Promenade des Anglais) i luksuzni butici u ulicama Liberté i Paradis, a sa druge (i ne sa manje draži) tu su i low cost ponude. Takav je na primer hotel Windsor (hotelwindsornice.com, od 98 €), naš favorit. Ovde vas očekuje cheap & chic udobnost u arty stilu, i to u samom centru grada. U blizini se nalazi Stari grad (Vieux Nice), koji krije mnoštvo zanimljivih butika i radnji, ali to je kvart u kojem možete iskusiti pravi boemski noćni život. Ako želite da se osetite kao autentični stanovnik Nice, prošetajte gradom i napravite pauzu u kafe-restoranu Bar des Oiseaux, gde se okupljaju ljubitelji pozorišta i muzike. U Turističkom birou (5, Promenade des Anglais) nabavite kartu Musées Côte d’Azur, sa kojom ćete moći da pogledate najbolje stalne postavke muzeja.

Kao suprotnost užurbanosti Nice, na nekoliko kilometara odatle nalaze se turistički gradići Villefranche sur Mer i Beaulieu sur Mer, mirna i diskretna mestašca koja će vas, iako bez dugih plaža i većih hotelskih kompleksa, iznenaditi kao najlepše luke na Mediteranu.

Villefranche sur Mer okružuju šumovita brda u kojima su skrivene neke od VIP rezidencija poput vile Anna Fleur, u vlasništvu pevačice Tine Turner. Ovo skriveno utočište ne samo rok zvezda, već i velikih umetnika poput Jeana Cocteaua, autora freski crkve Chapelle Saint-Pierre koja dominira gradom, još uvek ima šarm ribarskog mesta. Uverite se u to na njihovoj buvljoj pijaci koja nedeljom ispunjava Jardín Binon, ili u bistrou La Fille du Pêcheur, gde uz cassis, slatki liker sa aromom ribizle i ukusnu porciju ribe možete uživati u pogledu na more.

Beaulieu (ili Belloloco, kako ga je nazivao Napoleon) jedno je od omiljenih mesta nekolicine pripadnika plemstva. Od kraljice Victorije do carice Sissi, monarsi iz celog sveta odabrali su ga za svoju oazu, delom zahvaljujući njihovim plažama okruženim palmama. Njihovo otmeno poreklo nije prepreka da se pridruže gužvi u luci punoj radnji, restorana i barova. Gurmanski hir kome nećete moći da odolite svakako je poslastičarnica Patrick Mesiano, u čiju ćete se čokoladu zaljubiti na prvi pogled.

Šarmantni trougao ovog dela Francuske zatvara se sa Saint-Jean-Cap-Ferrat, kako ga nazivaju, „poluostrvom snova“. Na manje od četiri kilometra od druga dva gradića, prošetajte se od plaže Paloma do kapele Saint Hospice ili popijte aperitiv u luci: vrlo je moguće da ćete, ako sednete u jednu od njihovih bašti, videti bivšu manekenku Karen Mulder. Ona je samo jedna od mnogih pripadnika džet-seta koje možete sresti po dolasku u Monako.

Dok šetate ulicama druge najmanje zemlje na svetu, pripremite se da vas obasja luksuz koji ste viđali samo u filmovima. Ovde je na jednom mestu pomešano ekscentrično (kazino Belle Époque i luka Hercule) i atraktivno (spektakularne morske litice). Posetite vrt Palate Grimaldi, gde se 2. jula Alberto od Monaka venčao sa Charlene Wittstock, klasični Sass Café ili Zelo's, najuzbudljiviji bar na obali. Naš savet je da pobegnete od gužve i odsednete u susednim gradićima Roquebrune ili Èze. Ovde se nalaze predivne plaže i šarmantne seoske kućice koje možete da iznajmite po vrlo pristupačnim cenama.