Frida Giannini: Moj intimni vodič kroz Rim

Foto: Shutterstock

Upoznajte grad Berninija i Felinnija na drugačiji način. Kreativni direktor Guccija Frida Giannini otkriva svoje omiljene adrese

Rim je grad koji nazivam svojim domom. Rođena sam i odrasla ovde. Obožavam njegovu svetlost, energiju, toplinu i gostoljubivost njegovih ljudi. Svakom ko dođe u posetu predlažem prvo da se prošeta ulicama i trgovima kako bi osetio pravi duh ovog večnog grada. Na svakom ćošku upijaćete njegovu veličanstvenu istoriju. Iako je haotičan, mada istovremeno zavodljiv i čaroban, usred gužvi ovde možete naći i predivne kutke u kojima ćete uživati u tišini. Aventino je jedno od legendarnih sedam rimskih brda i svakako jedno od najinteresantnijih. Ovde ćete naići na Piazzu dei Cavalieri di Malta, odmah do Giardino degli Aranci, kao i na rezidenciju Cavalieri di Malta. Obavezno provirite kroz raskošnu ključaonicu na glavnim vratima i bićete svedoci optičke iluzije po kojoj Vatikan lebdi nad drvoredima.

Drugo mesto koje obožavam je Gianicolo i Piazza Garibaldi, koji zovu osmim rimskim brdom, a smešteno je odmah iznad Vatikana i Trasteverea. Ovo je mesto sa kog možete da doživite najlepši zalazak sunca.
Još jedna od preporuka svakako bi bio i Monti, ljupki kraj u kom su smeštene umetničke galerije i radnje sa antikvitetima, ali i opuštajući Monteverde, ukrašen neverovatnim zelenilom. Po meni, glavna atrakcija ovog dela grada je vila Doria Pamphili (Via Aurelia Antica 219) iz XVII veka. U njoj se nalazi najveći uređeni javni park u Rimu. Predlažem vam obaveznu šetnju. Ukoliko želite da osetite prave čari uzbudljivog noćnog života, idite u Trastevere, koji se nalazi u samom srcu Rima. Ovde su smešteni nesumnjivo najživlji pabovi i najposećeniji restorani.

Rimska jevrejska četvrt je istorijski kvart, jedno od najšarmantnijih i najšarenijih naselja u gradu, sa tipičnim restoranima u kojima se služe najbolja tradicionalna jela rimske kuhinje. Autentična arhitektura i uske krivudave uličice ovaj kraj čine neodoljivim.

U obilasku grada nikako ne smete propustiti ni filmski studio Cinecittà (Via Tuscolana 1055, cinecittastudios.it). To je naš Holivud, a studio pet je Felinnijev omiljeni.

Kafići i restorani

Jedno od mojih omiljenih mesta za ručak je glamurozni restoran Antica Pesa (Via Garibaldi 18, anticapesa.it). Veoma popularna adresa u Trastevereu, poznata po dobroj reputaciji, nudi fenomenalne specijalitete i toplu dobrodošlicu. Izbor hrane zavisi od sezone, tako da se meni često menja. Moj izbor je pasta cacio e pepe, tradicionalno rimsko jelo sa pecorino sirom i crnim biberom.

Nešto malo skrovitiji, opušteniji i jednostavniji porodični restoran, u kojem ćete se osećati kao kod kuće, jeste Trattoria dal Cordaro (Piazzale Portuense 4). Ovo je jedan od nekolicine restorana u kojima možete jesti pravu rimsku kuhinju. Meni je limitiran na izbor od pet predjela i pet glavnih jela, sa svežim sezonskim namirnicama koje se donose sa lokalne pijace. Pasta se ručno pravi, a glavni specijaliteti su pasta alla carbonara i pasta alla gricia (još jedan tradicionalni rimski recept, koji se priprema sa pančetom). Bez obzira za koji od restorana da se odlučite, svakako ćete uživati u neverovatnim zalogajima i ukusima, i tek tada ćete shvatiti zašto Rimljani ručak doživljavaju kao poseban dnevni ritual. Obavezno posetite i Salotto 42 (Piazza di Pietra 42, salotto42.it), ušuškani bar sa enterijerom koji bi se mogao uklopiti i u dinamični karakter Njujorka. Godine 2004. otvorili su ga

Damiano Mazzarella i Malin Persson, inače bivši model i muza Karla Lagerfelda. Ovde uživam da dođem nakon napornog poslovnog dana na čašu rashlađenog belog vina. Bar del Fico (Piazza del Fico, bardelfico.it) i Caffè della Pace (Via Della Pace 3/7, caffedellapace.it) dva su istorijska bara u centru Rima, u blizini Piazze Navone, i verujte, oba su vredna pažnje.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...