München Airport

Gde: Nemačka

Ukratko: Ovaj aerodrom je u nekoliko navrata proglašavan za najbolji u Evropi. Ono što nudi najbolje opisuje njegov jednostavni slogan: "više od aerodroma".

Šoping: Ovde ćete pronaći sve high street radnje koje toliko volimo, kao i ekskluzivne marke. Naš savet je da pažnju obratite na nemačke brendove kao što su Hugo Boss i Escada.

Hrana: Postoji mnoštvo kafea i restorana koji nude sve - od brzih zalogaja, do ozbiljnih obroka kakvih se ne bi postideli ni najpoznatniji restorani. Između ostalog, tu je Coca-Cola bar i Langnese Bistro.

Odmor: Vip putnicima su na raspolaganju četiri luksuzna apartmana, dok ostali mogu da se prijave u neki od dva hotela: Kempinski i Novotel. U okviru hotela Kempinski nalazi se fit&fly Spa centar sa bazenom.

I još: Ukoliko ste sportski tip možete skoknuti do aerodromske teretane ili se zabaviti odbojkom na plaži (da, na ovom aerodromu postoji arena sa pravim pravcatim peskom). Ako presedate uveče, proverite kakva je atmosfera u noćnom klubu.

Poseban je po: Ukoliko se u Minhenu zateknete sa nekom zdravstvenom tegobom, bez brige! Ne samo da je tu ordinacija lekara opšte prakse, već postoji i stalno zaposlen stomatolog, ginekolog, a na aerodromu je smeštena i oftamološka klinika za lasersko skidanje dioptrije.

Changi Airport

Gde: Singapur

Ukratko: Vodič Lonely Planet je ovaj aerodrom častio opisom: "Meryl Streep među aerodromima". Ako vas je ovo zbunilo, sve će vam biti jasnije kad vam predočimo činjenicu da Changi rado pohode i oni koji ne putuju.

Šoping: Duty Free Shop je jedan od najboljih u svetu, ali pre nego što se bacite na kozmetiku i sitnice, krenite u ozbiljnu kupovinu. Gucci, Fendi, Miu Miu, La Perla Hermes, Chloé, bez poreza? Oh, da!

Hrana: Prestali smo sa brojanjem posle pedesetog lokala. Changi nudi sve! Istočna i zapadna kuhinja, vegeterijanska ishrana, zalogaji na brzaka, masline uz vino. Lako ćete naći omiljeno mesto.

Odmor: Ambassador Transit Hotel nudi razne opcije pa i bukiranje sobe na šest sati. Na krovu se nalazi otvoreni bazen u kome možete uživati za petnaestak dolara. Ipak, na odmor ne morate potrošiti ni novčić - pogledajte da li je slobodna neka ležajka u Snooze Lounge prostoru. 

I još: Probudite dete u sebi, posetite deo za zabavu. Tu je bioskop, kao i Xperience zona, na raspolaganju su vam Xbox i Playstation 3 konzole.

Poseban je po: Jedna reč: tobogan! Ovde postoji tobogan visok 12 metara gde se pri spuštanju dostiže brzina od šest metara u sekundi. Ukoliko potrošite više od deset dolara na aerodromu, vožnja je besplatna. Ali pažljivo, nemojte zbog naleta adrenalina da propustite svoj let.

PageBreak

Izgubljeni u tranzitu
Schiphol

Gde: Holandija

Ukratko: Amsterdam je jedan zbilja poseban grad, a to ćete shvatiti na samom aerodromu. Ako uopšte poželite da ga napustite.

Šoping: Schiphol šoping zona broji više od sto luksuznih prodavnica u kojima ćete pronaći baš sve što vam padne na pamet. Nude vam i opciju online rezervacije. Ukoliko tačno znate šta želite, prijavite se preko sajta i željeni predmet će vam čuvati dva dana.

Hrana:. Restoran Bubbles Seafood se nalazi na 31. mestu najboljih aerodromskih restorana na svetu. Obavezno svratite i do kafiterije Bread. Za njen dizajn bio je zadužen poznati dizajn studio Tjep.

Odmor: U okviru Sciphola postoje dva hotela, a pored noćenja nude i tuš kabine kao posebnu stavku. Tu je i salon za masažu obećavajućeg naziva „Back to life massage“, a oni željni mira mogu posetiti centar za meditaciju "Silence centre".

I još: Dok čekate na svoj let možete okušati sreću u kazinu. Na raspolaganju su i ormarići u koje besplatno možete pospremiti svoj prtljag.

Poseban je po: Schiphol se nalazi na listi pet najboljih aerodroma za ljubitelje umetnosti. Tu je bogata aerodromska biblioteka, ali i posebno odeljenje muzeja Rijksmuseum. Na terminalima se smenjuju postavke vrednih umetničkih dela nekoliko puta u toku godine.

Dubai International

Gde: Dubai

Ukratko: Veliko, preterano, sjajno! Aerodrom u Dubaiju sjajan je uvod u istraživanje te zemlje. Dovoljno je da kažemo: zlatne palme.

Šoping: Rekli smo vam da je u Dubaiju sve veće? Nismo se šalili! Dubai Duty Free nije obična prodavnica, već ogroman tržni centar.

Hrana: Paul’s pekara i Haagen Dazs sladoled bar su stanice koje ne smete da propustite. Tart sa malinama i ledena poslastica od čokolade daće vam energiju da nastavite put.

Odmor: hotel se nalazi u sklopu aerodromske zgrade, zauzima poslednja dva sprata i broji 88 soba. Tu su predsednički i kraljevski apartmani koji će vam pružiti luksuz na najvišem nivou. Pored toga na raspolaganju su i kabine za spavanje za 16 evra po satu.

I još: Fitnes, spa, đakuzi i bazen? G-Force teretana nudi sve to, kao i relaksirajuće shiatsu masaže.

Poseban je po: Na aerodromu postoji chill-out zona i Zen bašta. U chill-out zoni je Wi-Fi internet besplatan. A u Zen bašti možete uživati ispod palmi i borova uz rasprščivače kapljica vode.

PageBreak

Izgubljeni u tranzitu
London Heathrow (LHR)

Gde: Velika Britanija

Ukratko: Najpoznatiji aerodrom na svetu.

Šoping: Heathrow diže luksuz na viši nivo. Ponuda brendova veća je nego u pojedinim metropolama. Na jednom mestu objedinjene su nove kolekcije koje potpisuju Burberry, Dior, Mulberry, Gucci, a kao šlag na tortu tu je robna kuća Harrods koja se prostire na više od 3.000 metara kvadratnih.

Hrana: Čuveni kuvar Gordon Ramsay odgovoran je za restoran Plane Food. Ukoliko ne uspete da na vreme rezervišete svoje mesto, možete računati na specijalitete "za poneti", a Ramsayevu hranu smete da unesete u avion.

Odmor: Yotel hotel nudi sobe po ceni od deset funti na sat. 

I još: Ukoliko letite kompanijom Virgin, možete ući u njihov ekskluzivni klub koji dizajnom podseća na najbolje noćne klubove.

Poseban je po: Toni Parsons je svoje delo "Polasci: Sedam priča sa Heathrowa" posvetio upravo ovom aerodromu. Pisac Alain de Botton otišao je korak dalje, nedelju dana je živeo na aerodromu. Rezlutat je knjiga "Heathrow - dnevnik".

Haneda

Gde: Japan

Ukratko: Sajt ForbesTraveler.com je ovaj aerodrom proglasio najtačnijim na svetu, zato pazite na vreme poletanja - japanska preciznost je na delu. 

Šoping: Na terminalu za internacionalne letove nalazi se Edo-Koji šoping zona koja je uređena u tradicionalnom japanskom stilu. Ipak, neka vas to ne zavara, brendovi stižu iz čitavog sveta.

Hrana: Najbolje se jede u zoni Edo Market Place. Birajte lokalne specijalitete kao što su: suši, ramen, soba, sukijaki, jakiniku, kušijaki, tonkatsu i jošoku.

Odmor: Postoji hotel čije sobe su u obliku kockastih kućica, u kabini ćete pronaći krevet, vešalice i noćni stočić. Dovoljno. 

I još: Na petom spratu se nalazi "Tokyo Pop Town" i tamo se je velika Hello Kitty radnja. Takođe, tu je i planetarijum.

Poseban je po: Za fantastičan futuristički dizajn odgovoran je tim arhitekata Cesar Pelli, Fred Clarke i Rafael Pelli.

Tekst: Jelena Karakaš