"Smart" ili "pametne" destinacije nisu više stvar budućnosti, jer sada možete uživati u njima i to u Španiji koja je postala pionir u uspostvaljanju ovakvog tipa putovanja. Ove destinacije turistima nude sjajnu tehnološku infrastrukturu koja će olakšati boravak onima koji stalno moraju biti u kontaktu sa drugima i koji posao nose sa sobom na putovanja.

Španija već ima 11 mesta koja teže da postanu "pametne" turističke destinacije, a to su: Playa de Palma, ostrva El Hierro i La Gomera, Casteldefels, Haro, Badajoz, Santiago de Compostela, Las Palmas de Gran Canaria, Villajoyosa, Jaca i Axarquía.

Prvih šest destinacija već su zvanično potvrđene za ovu vrstu turizma, od strane Državnog društva za inovacije i tehnološki turizam (Segittur). Ostala mesta će se pridružiti ovomspisku do kraja godine.

Predstavljamo vam El Hierro, Playa de Palma i Haro...PageBreak

El Hierro, wifi ostrvo

U maju ove godine kanarsko ostrvo El Hierro postaće prvo free wifi ostrvo na svetu. Sa više od 20 instaliranih antena koje su postavljene oko znamenitih mesta, kao što su vidikovac ili neke značajne turističke tačke, olakšana je upotreba društvenih mreža i interneta uopšte.

Takođe, ovog meseca će početi sa radom i prva hidroeolička elektrana koja će, zahvaljujući vetru i vodi, stvarati energiju.PageBreak

Playa de Palma aplikacije

Nove aplikacije za mobilni telefon koje će biti dostupne na Playa de Palma učiniće život lakšim svim turistima. Najnovija aplikacija dopušta onim putnicima koji dožive nesreću na putovanju, da napišu tužbu na maternjem koja će biti prevedena na bilo koji od četiri zvanična jezika u Španiji. Tužba direktno stiže na adresu policije kako bi se olakšao posao oko papirologije i izbegle neprijatnosti.

Još jedna od ovih aplikacija sadrži prijavu za parking mesto koja putnicima omogućava uvid u broj slobodnih mesta za parkiranje, pre nego što se upute u centar grada.

Na kraju, biće dostupna i airport tag aplikacija koja nudi mogućnost da besplatno preuzmete anketu javnog mnenja o destinaciji ka kojoj ste se uputili dok čekate na svoj let. PageBreak

Haro, turistička kancelarija 21. veka

Gradska opština u malenom mestu Haro od maja ove godine imaće turističku kancelariju 21. veka. Potpuno digitalizovana, ova kancelarija ponudiće posetiocima priliku da besplatno koriste sve prednosti interneta, kako bi maksimalno iskoristili svoje putovanje.

Takođe, u ne tako dalekoj budućnosti, turistima će biti omogućeno da izvade medicinski karton putem jedne aplikacije za mobilni telefon. Sadržaj kartona biće automatski preveden na kastiljanski, katalonski, baskijski ili galicijski jezik pa će svaki lekar u celoj Španiji moći da ga razume. Tako će putnici biti i zdravstveno obezbeđeni na svom putovanju.