Da nema modernih Italijana i dizajnerskih radnji načičkanih u Via Tornabuoni, pomislili biste da ste se vratili u XIV vek.

Firenca je grad u kojem se rodila renesansa i kao takav ima mnogo muzeja i vrhunskih svetskih arhitektonskih ostvarenja. Samo galerija Uffizi proda više od 1,6 miliona karata godišnje. U odnosu na svoju veličinu, smatra se da je grad koji ima najveću količinu umetnina na svetu. Botticelllijevo Rađanje Venere i Michelangelov David samo su neka od dela koja privlače posetioce iz celog sveta.

Mali, romantičan grad prepun je turista od aprila do oktobra i tada posetilaca ima više nego meštana. Redovi za muzeje i galerije su predugački, stoga uštedite vreme i rezervišite kartu unapred. Najbolji način da obiđete Firencu je pešice, jer je mala. S kraja na kraj grada možete prepešačiti za sat vremena. Rentakar se ne preporučuje jer postoji mnogo jednosmernih ulica po kojima se stranci teško snalaze.

Najzanimljivije lokacije označene su kao pešačke zone ili je u njima dozvoljen samo autobuski i taksi prevoz (ZTL – Zona Traffico Limitato). Firenca je poznata po svojim zalascima sunca, koje je idealno posmatrati udvoje. Ako bi se ovaj grad mogao opisati u tri reči, one bi bile – romantično, ušuškano i starinski. Opredelite se za njega ako ste za aktivan odmor i, drage dame, obujte ravne cipele, pošto ima dosta ulica popločanih kamenom.

Valuta: Evro
Najbolji hoteli: Villa San Michele, Palazzo Magnani Feroni, Il Salviatino, Savoy, Gallery Art, Golden Tower Hotel & Spa, Relais Santa Croce
Morate posetiti: Galleria degli Uffizi, Galleria dell’Accademia, Duomo, Battistero, Piazzale Michelangiolo, Ponte Vecchio, Palazzo Pitti, Giardino di Boboli
"Hvala" se kaže: Grazie

Ako volite kulturološki i istorijski sadržajne odmore, onda je ovo mesto za vas.