6. Ljubljana, Slovenija

Na mestu Emone iz doba Rimljana nalazi se Ljubljana, glavni grad Slovenije, pomenuta prvi put u prvoj polovini 12. veka.

Iznad grada je prelepa srednjevekovna tvrđava sa romanskim, gotskim i renesansnim elementima arhitekture sa koje se pruža prelep pogled na lepote Ljubljane i reke Ljubljanice. Za vreme vladavine Francuza, 1813. je nastao gradski Park Tivoli.

U periodu između 1921. i 1939. godine slovenački arhitekta Jože Plečnik je dodao statuu Napoleona i promenadu nazvanu po slovenačkom slikaru, predstavniku impresionizma Rihardu Jakopiču. U parku se nalaze i dvorac Tivoli, Narodni muzej savremene istorije i Sportska hala Tivoli.

Ljubljana ima mnogo mesta vrednih pažnje a među njima su i glavni gradski trg, Prešernov trg sa katedralom i Botanička bašta. Ljubljana ima brojne kulturne institucije, da pomenemo Plesno pozorište posvećeno savremenom plesu.

7. Ansi, Francuska (Annecy)

Francuski šarm u svom najlepšem izdanju u gradu koji ima nadimak Biser francuskih Alpa a koji se nalazi na jezeru Ansi i udaljen je 35 km južno od Ženeve. Ansi ima prelep dvorac i palatu. Ima mnogo razloga zašto nikako ne trebate da propustite da ga posetite.

Ansi ima jezero, koje je nadrealno lepo i pogled na planinske vrhove vanvremenske lepote. Ansi zovu i Alpskom Venecijom i njegovi kanali, popločane uličice, cvetni aranžmani i degustacija sira, kroasana i kafe će sigurno zadovoljiti vaše hedonističke potrebe.

Ako doputujete u paru a želite da ostanete zajedno zauvek, dovoljno je da se poljubite na Mostu ljubavi.

8. Halštat, Austrija

Austrijsko planinsko selo čarobne lepote sa živopisnim trgom na kome ćete pronaći sve što jednom turisti treba, hotele, kafiće, prodavnice suvenira. Na trgu se održavaju i razne tradicionalne, lokalne svečanosti. Možete posetiti i arheološka nalazišta iz praistorijskog perioda kao i lokalni rudnik soli. Halštat ima i lepe crkve.

Sa vidikovca po lepom danu možete videti veličanstven pogled.

9. Kotor, Crna Gora

Boka Kotorska, zaliv poznat i kao Nevjesta Jadrana krije gradiće fascinantne lepote, kao što su Herceg Novi i Kotor.

Mediteranska luka Kotor,ugnježđena ispod Lovćena i Orjena je mesto jedinstvenog položaja i lepote. Grad ima nekoliko romanskih crkvi uključujući katedralu a mletački uticaj je veoma prisutan. Ovo spektakularno mesto koje ima fantastičnu atmosferu, sjajno očuvan srednjevekovni stari grad je na Uneskovoj listi. Naša preporuka je da posetite letnji karneval Bokeljska noć.

10. Meteora, Grčka

Čari Egejskog, Sredozemnog i Jonskog mora su dobro poznate i svi znaju za atraktivna grčka ostrva i gradove bogate antičkim i vizantijskim nasleđem.

Rodno mesto evropske civilizacije je mnogo više od letovališta i ima još mnogo interesantnih mesta u svojoj turističkoj ponudi. jedno od njih su Meteora, spektakularna lokacija i vizantijsko nasleđe čine ove manastire na liticama fascinantnim pa nije iznenađenje što su na listi Svetskog kulturnog nasleđa.

Šest pravoslavnih manastira se nalaze u centralnoj Grčkoj i najbliži grad je Kalambaka.

Tekst: Tanja Glušac

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/