Sao Paulo

Najukusnija hrana 

Grad koji sija, kako u svojoj kulturalnoj raznolikosti, tako i na kulinarskoj sceni. Na ulici obavezno probajte kokosovu vodu, glavnu rutinu svakog Brazilca koju će prodavati slatki momci na ćoškovima šarenog Sao Paula. A kada je o hrani reč, nastavite ka restoranu ManÌ koji daje potpuno drugačiji kulinarski vibe. On jeste miks katalonske i francuske kuhinje, odakle ne smete otići bez poznate feijoada brazilsku čorbe ili coconut panna cotte sa rumom i sladoledom od bele čokolade. 

Shopping

Sve žene trče u ulicu Rua Oscar Freire, gde se može naći sve što god zamislite. Uprkos svim krizama, grad i danas ima prelepu atmosferu sa modernim kafićima, poznatim, ali i lokalnim brendovima koji podrazumevaju zavidan kvalitet, ali i prilično „jaku“ cenu. 

Najbolji provod 

Sao Paulo često je i nefer nazivan ružnim, dosadnim i brzim gradom u kojem turisti nemaju posebnu zanimaciju. Ali, ako ga bolje osmotrite, on predstavlja prestonicu urbane lepote i lude zabave. Otuda je i domaćin najboljih žurki kojih ćete se sigurno sećati i sutradan. Zaljubljenici u elektronsku muziku obavezno svraćaju u Dedge, lokalni klub koji je zbog pomerenog dizajna, zvuka i ritma već odavno na dobrom glasu.

Obavezno posetiti

Nemojte zaobići Parque da Independànci, park sa predivnim vrtovima ruža i Museu Paulista čija arhitektura neodoljivo podseća na renesansne palate. Unutra ćete naći jedinstvene kolekcije kostima, dekorativne umetnosti, slika i nameštaja iz imperijalnog perioda. 

(9 najlepših putovanja koja morate da priuštite sebi u dvadesetim godinama)

Madrid

Najukusnija hrana 

Ukoliko želite da upoznate neki grad, neophodno je da obiđete pijacu i probate njihovu lokalnu kuhinju. Poznata su dva tradicionalna jela Madrida, sendvič sa prženim lignjama i cocido, jelo od pasulja, kobasice i mnogo povrća. 

Najbolja piva služe u kvartu La Latina, gde je tokom vikenda gotovo nemoguće pronaći mesto, a ako biste, pak, želeli da probate moderan ukus Španije sa zanimljivim primesama tradicije, uputite se ka restoranu Coque koji se nalazi u samom srcu grada. Očekujte luksuzni enterijer, najbolje koktele i podrume vina za koje savetujemo da posebno odvojite vreme. 

Shopping

Španska prestonica je odavno poznata kao meka dobrog shoppinga, te se u samom centru grada nalazi ulica Gran Via, poznata kao Španski Brodvej. Načičkana je luksuznim prodavnicama, barovima, hotelima, ali i prelepim tradicionalnim juvelirnicama koje datiraju još iz XVI veka. Osim nje, možete potražiti i poznatu Calle de Serrano, u kojoj je dobra kupovina neizostavna, budući da se tu mogu naći svi luksuzni dizajnerski brendovi.

Najbolji provod

Ako želite da slušate džez uživo, za vas su Café Central i Populart. Ukoliko više naginjete bluzu, uputite se ka baru La Coquetta, dok vas najbolji rok koncerti, često i svetskih muzičkih zvezda, čekaju u La Boca del Lobo. 

Obavezno posetiti

Palacio Real de Madrid ili kraljevsku palatu koja je zvanična rezidencija kraljevske porodice. Osim autentične arhitekture, poznata je po unutrašnjem dizajnu i najlepšim umetničkim predmetima koji je čine jedinstvenom. U njenoj blizini je su opera Teatro Real, katedrala Almudena i trg sa vrtovima i skulpturama monarha, Plaza de Oriente koji će vam sigurno biti zanimljivi.

(Najbolja zemlja za sve koji traže zaposlenje)

Valeta 

Najukusnija hrana

Malteška kuhinja važi za posebnu vrstu mediteranske, a obradovaće joj se svi ljubitelji ribe i morskih plodova. Osim toga, ne treba zaobići ni zečetinu koja je njihov glavni specijalitet, posebnu vrstu skuše, lampuki, ġbejniet ovčiji sir i bigila namaz od pasulja. A ako ne znate idealno mesto u kom ćete se opustiti, neka to bude Bistro Guze. 

Shopping 

Neki misle da Valeta i nije najbolja shopping destinacija, ali Republic i Merchants Street, kriju zanimljive lokalne prodavnice modnih kreatora koje imaju odlične modne komade i aksesoare. Posebno  treba obratiti pažnju na najslađu Camilleri’s radnju, jednu od najstarijih modnih prodavnica na ostrvu.  

Najbolji provod 

U posljednjih nekoliko godina Malta je postala jedna od glavnih destinacija za zabavu, gde ni gostovanja svetskih di-džej umetnika nisu retkost. Najbolji noćni provod naći ćete oko mesta Paceville St. Julian’s na samo nekoliko kilometara od Valete, a ako poželite da đuskate do zore u potpunom ludilu sa još 4.000 ljudi, uputite se na ulicu Rabat i najpoznatiji klub Gianpula, 

Obavezno posetiti

Pozorište Manoel koje je kulturni vrhunac Valete i koje postoji još od 1732. godine. Uglavnom obuhvata repertoar klasične umetnosti, ali se povremeno pretvara u pozornicu za poeziju, rok i džez muziku. Takođe, ne zaboravite Palatu velikog majstora, koja je oduvek bila sedište vlade. Barokni enterijer sigurno će vas zaintrigirati, a pogotovo delovi ukrašeni vrednim tapiserijama koje su tkale ruke čuvenog francuskog majstora Ramona Perellos y Roccaful.

Singapur

Najukusnija hrana

U Singapuru možete birati kojoj ćete se azijskoj kuhinji okrenuti, ali svaki njihov specijalitet inspirisan je receptima iz celog sveta, pravi paralele između kultura i dokazuje da smo svi zapravo isti. Ovo je parola i jednog od najpoznatijih restorana Nouri, koji veruje da se ljudi tokom obroka povezuju, posebno ukoliko okusite njihove rakove sa crnim biberom u sosu od paradajza. 

Shopping 

Singapur je država-grad sa velikom nacionalnom, kulturnom i modnom raznolikošću. Ulica Orchard, dugačka tri kilometara, pravi je shopping raj, gde se viđaju kako ljubitelji krpica sa prosečnim cenama, tako i pobornici visokih modnih brendova.

Najbolji provod 

Vrući kokteli, neodoljiva atmosfera i dance zvuk jesu razlog što je klub Zouk već godinama predlog broj jedan kada je reč o noćnom provodu. Na to dodajte najbolju lokaciju na reci Singapur i dobijate mesto koje se po mnogim kriterijumima izdvaja od drugih.   

Obavezno posetiti

Nije kao svaki drugi, tako da se vredi uveriti. Singapursrki metro radi poput najtačnijeg sata i važi za najsigurnije prevozno sredstvo. Vozovi stižu na svaka dva minuta, a dnevno ga koristi oko 2,7 miliona ljudi. Otuda nastavite ka najzanimljivijem kvartu Arab Street, koji ima bezbroj restorana, barova, ali i uličnog arta koji nije svojstven klasičnom Singapuru U gradu se nalazi i vrt The Singapore Botanic Garden, star 156 godina, koji je godinama ponosni vlasnik nagrade UNESK-a za svetsku baštinu. 

Tekst: Teodora Bogdanović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/