Šarmantni Lucern

Lucern je jedan od onih gradova koji osvajaju na prvi susret, ali uvek čuvaju zagonetnost i tajnovitost koja je toliko chic. Uvek imate osećaj da ga niste dovoljno istražili pa želite da se vratite i doživite uvek iznova začinjenu pustolovinu.

Dok se tamnoplavo nebo nadvija preko svojih drvenih mostova i kristalnih jezera lako je poverovati da je ovaj grad zaista čaroban.

Pahuljasti beli pokrivač ovde je romantičniji nego bilo gde na svetu.

Najpoznatija znamenitost u Luzernu je Kapellbrücke, najstariji drveni most u Evropi. Nemojte zaboraviti da pogledate u pod dok ga prelazite. Grede su oslikane velikim trokutastim slikama koje prikazuju istoriju grada sve do 17. veka kada su nastale.

Ovde ćete takođe imati priliku da istražite tradicionalne božićne sajmove. Zapravo je ovde prisutna impresivna raznolikost sadržaja. Naći ćete sve što ste zamislili, od rukotvorina do Christkindlimarkta unutar železničke stanice. Na Mühlenplatzu su izloženi proizvodi iz čak stotinu dvadesetak različitih zemalja koje će vas upoznati s tradicionalnim božićnim predmetima iz celog sveta. U ovom švajcarskom gradiću možete dobiti sve – od divnih čokolada do najlepših satova pa čak i švajcarske vojne noževe za avanturiste u vašem životu.

Skijanje u Francuskoj

Francuska skijališta u samom su vrhu najvećih i najlepših skijališta na celom svetu pa to iskustvo vredi doživeti. Takođe, ovde je sve prilagođeno dobroj zabavi i opuštanju pa ćete moći da birate između jednostavnijih, odnosno manje zahtevnih staza za početnike do onih koje su kreirane za velike zaljubljenike u ovaj sport i profesionalne skijaše. Osim što se ovde možete počastiti školom za početnike, možete se i dobro zabaviti jer se tokom cele sezone organizuju brojni festivali, koncerti i tematske zabave. Ukusne zimske hrane i toplih alkoholnih koktela ne nedostaje stoga ćete se zasigurno odlično provesti sa svojim prijateljicama i otkriti francuski šarm i iz zimske perspektive.

Transilvanijska drugačija bajka

Ukoliko želite da doživite drakulin dvorac i istražite kako izgleda Transilvanija pod snegom, onda se zaputite u Rumuniju. Takođe, posetite idilični grad Sibiu, predivni Bukurešt te famozni dvorac Bran. Male kamene ulice, kule i zamkovi savršena su kulisa za pravu zimsku pustolovinu. Transilvanija je prepuna tradicionalnih lokalnih obrta pa se možete upoznati s brojnim proizvodima koji datiraju još od srednjeg veka, a do danas su se zadržali kao deo rumunske kulture. Takođe, neka se na vašoj listi nađe i Biertan koji je poznat po utvrđenoj crkvi pod zaštitom UNESCO-a.

Uz malo kreativnog planiranja i najbolje prijateljice, vaš zimski odmor pretvorite u super zabavan i doživljaj pun utisaka koji ćete godinama prepričavati. Trebaće vam svega nekoliko slobodnih dana za večne i prelepe uspomene i najšašavije priče uz koje ćete se uvek dobro nasmejati.

Preuzeto sa portala: journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/