Top (art) mesta bavarske lepotice: Šta morate da posetite u Minhenu ako vas zanima umetnost

foto: Albercht Dürer (Alberht Direr), Autoportret (1500.), Alte Pinakothek (Stara pinakoteka)

Jesen u Minhenu, potoci piva i neobuzdana bavarska zabava koja traje nedeljama jasna su asocijacija na Oktobarfest.

Ipak, ovaj grad je i prestonica nemačke kulture.

Naš nedavni, sedmodnevni boravak u Minhenu iskoristile smo maksimalno, da provirimo u razne muzeje, ali i da uživamo u miholjskom letu.   

Sunčana jesen je pravo vreme za putovanje, temperature su prijatne, gužve su manje i sve je nekako lagodnije.

Oktobar pozlati Minhen, brojne zelene površine - parkovi i dvorske bašte oboje se nijansama toplih boja, od svetložute do tamnocrvene, pa tako prostor za uživanje bavarskih kraljeva deluje još raskošnije. Dvorska bašta (Hofgarten), Engleska bašta (Englischer Garten) i Nymphenburg dvorac su mesta koja se ne smeju zaobići.

Hofgarten (Dvorska bašta), sa paviljonom boginje Dijane u pozadini (1615.)

Proporcionalno sa vremenom boravka treba prilagoditi plan obilaska, ali šetnja Marienplatzom, Odeonsplatzom i Königsplatzom prikazaće vam Minhen u svoj svojoj raznolikosti koja zapravo sačinjava jedan sklad.

Dinastija Wittelsbach vekovima je stolovala ovde, načinivši od Minhena sedište umetnosti, nauke i moći koje je na vrhuncu bilo u 19. veku.

Rathaus, Marienplatz

Uz raznoliku arhitekturu i nataloženu istoriju, treba naglasiti da je atmosfera u gradu opuštena, a bezbednost na visokom nivou, što nije slučaj sa svim evropskim metropolama.

Staatliche Antikensammlungen (Državna kolekcija antikviteta), Königsplatz (Kraljev trg)

Prvi javni muzej otvoren u Minhenu jeste Glyptothek, prostor koji čuva isključivo antičke skulpture visoke estetske vrednosti - od arhajske, preko klasične i helenističke Grčke, sve do epohe antičkog Rima i njegovog nestanka u 5. veku nove ere.

Barberini Faun (2. vek pne), Glyptothek (Gliptoteka)  

Ovo je mesto gde su izloženi najbolji primerci kolekcije kralja Ludviga I Bavarskog i koje istinski oživljava četiri reči kojima je J. J. Winckelmann, otac istorije umetnosti i moderne arheologije, sublimirao umetnost antičke Grčke: plemenita jednostavnost i mirna veličina. I to je to, ništa za dodati, ništa za oduzeti.

Gliptoteka se nalazi u središtu Umetničke četvrti (Kunstareal) u kom su jedna do druge načičkane i Državna kolekcija grčkih i rimskih antikviteta, Muzej egipatske umetnosti, Stara pinakoteka, Nova pinakoteka, Pinakoteka moderne, Muzej Brandhorst i Lenbachhaus.

Lenbachhaus, Kuća Franca fon Lenbaha

Alte Pinakothek (Stara pinakoteka), 1836.

Istini za volju, imale smo prioritete što se tiče obilaska, jer su nam neke epohe i dela ipak više prirasli srcu.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...