Jedna od najpopularnijih travel blogerki, kolumnistkinja i fotograf Edwina Hart, prenela je svoje utiske o Stokholmu i preporučila kul mesta koja moramo da posetimo, muzeje i art distrikte koje bi trebalo da vidmo i hranu da probamo. 

Opšti utisak koji će vam ostviti njen osvrt na ovaj prelep grad, jeste da ćete odmah poželeti da se teleportujete tamo i zato nećemo dužiti. 

Gde odsesti? 

Miss Clara

Šarmantni hotel se nalazi u Sveavägen Boulevard delu grada, izgrađen je 1910. godine i prvobitno je bio školski internat. Redizajn baziran na jednostavnosti je uradio arhitekta Gert Wingaardh kombinujući moderne arhitektonske tendencije i elemente art nuvoa. 

Šta posetiti

#Istražiti Gamla Stan

Stari deo grada je sigurno najšarmantniji i prvi na listi šta bi trebalo posetiti. Gamla Stan je jedna od najbolje očuvanih srenjevekovnih centara u Evropi. Kaldrma, živane boje fasada, barovi, kafane, prodavnice suvenira - na pravi način doživećete vajb grada, a svakako da morate posetiti Royal Palace i The Nobel Museum.

#Provesti popodne na Djurgarden

Morate da istražite i provedete bar pola dana u zelenim oazama ostrva Djurgardena koji se nalazi u srcu grada. Nekada je park pripadao kraljevskoj porodici, a sada je namenjen svima. Naravno, pod obavezno je da vidite The Vasa Museum i ABBA The Museum - institucija posvećena jednoj od najpopularnijih grupa 20. veka, kao i Fotografisku - riznicu moderne fotografije. 

#Fika

Nezaobilazni švedski ritual koji podrazmeva malu pauzu+kafu+pecivo (obevezno sa cimetom) morate da probate. Pronađite lep kafe, ušuškajte se u uglu, a preporuka su Café Pascal, Fabrique i Vete-Katten. 

#Šta jesti 

Svakako da bi trebalo iskoristiti priliku i probati jesa sa tzv. "švedskog stola" koja podrazumevaju da obavezni u svoj tanjir treba da stavite haringe, lososa, sir, kobasicu, šunku, ali i obavezno da probate pečenu govedinu i svinjska rebarca. Hotel Grad je mnogim food vodičima na listi NO. 1, te obavezno iskoristite priliku da se ovde počastite raznovrsnim đakonijama. 

Na meniju bi sigurno trebale da se nađu čuvene ćufice sa krompir pireom i prelivom od šumskog voća, kao i gravlax - losos mirođijom i neodoljiva peciva sa cimetom.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/