Svetske destinacije sa rokom trajanja: Šest mesta koja se nalaze u ozbiljnoj opasnosti od nestanka

Maldivi

Republika Maldivi, koja se nalazi jugozapadno od Indije, ostrvo je sa najnižom nadmorskom visinom na svetu, 2-3 metra, čime je veoma izložena porastu nivoa mora. Računa se da će, za manje od deset godina, nivo mora biti toliko visok što će onemogućiti život na ovom rajskom mestu. Inače, 2008. vlada ove zemlje startovala je sa razvojem plana da kupi teritorije u Indiji, Šri Lanki i Australiji, zbog mogućnosti da će populacija morati da napusti ostrvo i emigrira u druge zone.

View this post on Instagram

A post shared by nizam • maldives (@ocean_child_mv) on Sep 19, 2018 at 12:21am PDT

Veliki koralni greben, Australija

Procenjuje se da je, u proteklih 30 godina, polovina Velikog koralnog grebena nestala. Razlozi? Porast temperature mora, zagađenost vode i cikloni. Ovaj neverovatni dar prirode, koji se može videti iz vazduha a prostire se na 2600 kilometara, za sto godina bi mogao da nestane. Ipak, nije sve izgubljeno: severni deo ove velike kolonije korala praktično je netaknut, a njihov brz oporavak sugeriše da bi struktura korala mogla da se regeneriše u budućnosti.

Venecija

Povišen nivo mora mogao bi da uništi legendarni grad Veneciju. Iako su ovde poplave uobičajene, u poslednjih nekoliko godina dosegle su dramatični nivo: Ako je tokom 1900-ih bilo deset poplava godišnje, samo u 2000. ih je bilo šezdeset. Rešenje bi se moglo naći u nekom sistemu podmorskih nasipa koji bi se aktivirali na svaki porast nivoa mora.

Mrtvo more

Mrtvo more (slano jezero) prostire se na 800 kilometara između Izraela, Palestine i Jordana. Ova voda je posebno privlačna za turiste, jer telo u njoj pluta zbog visoke koncentracije soli, čak deset puta većoj od one u okeanima. Problem je u tome što se nivo vode drastično smanjuje jer se, između ostalog, koristi i za snabdevanja industrije i obližnjih gradova. Računa se da će, ako se situacija ne promeni, Mrtvo more nestati kroz 50 godina.

‹ Prethodna 2 / 2 

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...