Pariz je grad koji na svojim plećima nosi nekoliko epiteta: grad svetlosti, ljubavi, umetnosti, parfema, mode, hrane i pića ali za svakog putnika i veoma važan epitet - epitet skupog grada.

Prema podacima iz 2017. Pariz je najskuplji grad za život u Evropskoj uniji, i sedmi u svetu. Od smeštaja do hrane i prevoza, izazov je napraviti budžet koji neće ostaviti gorak ukus u ustima, kao preskupi sir koji nije original. Evo nekoliko predloga i saveta kako da uživate u Parizu, a da vaš budžet podrži to uživanje.

Muzeji

U Parizu se nalazi preko 130 muzeja, od onih najpoznatijih kao što su Luvr, Orsej, Pompidu do muzeja parfema, cigareta i erotike. Ukoliko su vam muzeji na listi prioriteta, svake prve subote od oktobra do marta ulaz u sve muzeje je besplatan. Pored ovog specifičnog perioda, ako putujete u mesecima i danima kada ne možete da iskoristite ovu pogodnost, pre putovanja napravite listu muzeja koje biste posetili. Na veb sajtu svakog muzeja postoji poseban deo posvećen pogodnostima - u nekim muzejima je karta jeftinija ako se u posetu dođe posle podne, takođe za studente i umetnike je u većini muzeja ulaz besplatan ili sa značajnim popustom, a kupovinom karata online takođe može da se obezbedi jeftinija cena.

Duhovi prošlosti

Ukoliko volite umetnost i skulpture, Groblje Père Lachaise je pravi muzej na otvorenom, okružen zelenilom, sa preko 70 000 hiljada spomenika koji prenose duh prošlih vremena – a ulaz je besplatan. Ovo groblje jedno od najpoznatijih i najposećenijih u Parizu, ali i na svetu. Nalazi se u 20. arondismanu, a za obilazak je potrebno lepo vreme i dovoljno sati za razgledanje i snalaženje ukoliko želite da odate poštu nekim od poznatih muškaraca i žena koji su ovde sahranjeni: Honoré de Balzac, Guillaume Apollinaire, Frédéric Chopin, Molière, Jim Morrison, Edith Piaf, Oscar Wilde i mnogi drugi.

Kulture sveta

U Parizu se nalazi i jedini srpski kulturni centar van granica Srbije, i to na fantastičnoj lokaciji odmah prekoputa centra Pompidu. U centru se svakog meseca organizuju gostovanja umetnika iz Srbije - od koncerata, predstava, tribina do izložbi, a ulaz je besplatan. Pored srpskog kulturnog centra u Parizu postoji još oko 60 stanih kulturnih centara, u kojima se realizuje bogat program, što je prilika da se upoznaju umetnost i kultura zemalja širom sveta, u jednom gradu - a ulaz je često besplatan.

Istočni Pariz

Kao i svuda, postoji razlika između istočnog i zapadnog dela grada, i u izgledu ulica i u cenovnoj politici. Istočni deo grada obuhvata Bastille, République, Oberkampf, Ménilmontant… i prepun je malih, živopisnih bistroa i restorana gde su cene niže u odnosu na centralni i zapadni deo grada. U ulici Belleville se nalazi veliki broj azijskih lokala, pošto je ovaj kraj poznat i kao “Kineska četvrt”. Većina lokala kreira posebne dnevne ponude koje su pristupačnije od klasičnog a la carte menija. Atmosfera u ovom delu grada je opuštenija, multikulturalna, a stanovnici su umetnici, hipsteri, studenti i pripadnici radničke klase. Ovaj deo grada je šarmantan, sa dosta knjižara, galerija, i ulične umetnosti.

Pijace

Pijace su savršen način da upoznate ne samo lokalnu kuhinju i namirnice, već i kuhinju generacija imigranata koji žive u Parizu a čuvari su autentične blisko istočne, azijske, afričke kuhinje. Pijace se pojavljuju preko noći na trgovima blizu metro stranica - uglavnom četvrtkom, petkom i vikendom. U špaliru između tezgi ćete uživati u velikom izboru svežeg voća i povrća, morskih plodova i mesa, ali i sveže ispečenog hleba, poslastica i raznog peciva. Kupovina na pijaci je jeftinija, kako gotove hrane tako i namirnica koje možete da nabavite za užinu. Jedno od najpopularnijih jela koje možete da kupite na ulici je pečeno pile, na pijacama i u radnjama na ulici se pilići okreću, peku i prodaju neverovatnom brzinom. Pečeno pile srednje veličine se prodaje po ceni od oko 5 evra. Pijace, festivali hrane i plutajuće pijace su takođe česta pojava, i odlična prilika da se uživa u raznim ukusima na jednom mestu a po pristupačnim cenama.

Sada kada ste nabavili potrebne namirnice, vreme je za piknik! Parižani često uživaju u pauzi za ručak na otvorenom - na travi, na klupici, čak i na betonu…čini se da je u Parizu svako mesto, dobro mesto za pikinik. Ovo su naša top tri mesta za piknik.

Nastavak pročitajte na sledećoj stranici:

PageBreak

Parkovi i mostovi - mesta za piknik

Luksemburg park se nalazi na granici između Saint-Germain-des-Prés i Latinskog kvarta. Inspirisan je Boboli vrtom u Firenci, a nastao je na zahtev kraljice Marie Mediči 1612. godine. Između engleskog i francuskog vrta nalazi se šuma i jezero, ružičnjak, voćnjak i staklenik sa orhidejama. U parku je i preko 100 statua, monumentalna Mediči fontana i paviljoni. Za najmlađe su na raspolaganju igralište i lutkarske predstave a odrasli mogu da igraju šah, tenis i da uživaju u koncertima na otvorenom. Savršeno mesto za piknik, fotografisanje, čitanje i upijanje pariskog načina života.

Kompleks La Villette je neobično mesto, gde se zeleni prostori i kultura ukrštaju. U okviru ovog kompleksa se nalaze muzeji, koncertna hala, pozorište i bioskop, ali i park od 55 hektara koji je ujedno i postmoderni prostor za rekreaciju. Sa 3.000 m² ekoloških vrtova koji promovišu biodiverzitet, Parc de la Villette je jedna od najvećih i najlepših zelenih površina u Parizu. Multidisciplinarna umetnost i kultura ovog prostora privlači više od 10 miliona posetilaca svake godine. To je mesto za uživanje u mnogim oblicima umetnosti i kulture, naučnim i obrazovnim aktivnostima ali i savršeno mesto za rekreaciju, šetnju, piknik i istraživanje. U okviru parka se nalazi 26 svetlo crvenih ‘follija’ - arhitektonskih struktura koje je dizajnirao Bernard Tschumi - dodirujući pejzaž (svaki posvećen različitim kulturnim ili zabavnim aktivnostima), u okviru parka se nalaze muzičke staze i skulpture.

Pariz ima 37 mostova koji prelaze preko čuvene reke Sene , a od 1993. godine čak 33 mostova je osvetljeno, kako bi prolaznici mogli da uživaju i igra senki na kamenu, skulpturama i metalnim ili drvenim strukturama. Osvetljenje je prilagođeno svakom mostu, što večernju šetnju pored Sene čini nezaboravnom. Na šetalištima pored reke se okupljaju Parižani koji uz vino i večernji piknik provode vreme u priči, smehu i druženju. Sedeti u kafiću je lepo, ali sedeti na obali Sene je posebno iskustvo!

Ulična umetnost

Prvi grafiti u Evropi pojavljuju se upravo u Parizu i ovaj grad je imao veliki uticaj na evropsku grafiti scenu. Pariz je fantastična galerija na otvorenom u kojoj ćete otkriti neverovatnu uličnu umetnost za koju ne treba da platite kartu, a uživaćete u kreativnosti i detaljima ovog univerzalnog jezika umetnosti. Obratite pažnju na zidove u samom centru Pariza, Latinskoj i Jevrejskoj četvrti, u istočnom delu Pariza i 13. arondismanu. Ovi radovi nastaju i često nestaju preko noći ali u tome je njihova lepota - videti ih dok su još uvek tu i uživati u otkrivanju novih. Ukoliko ste ljubitelj lika i dela jednog od najpoznatijih francuskih umetnika 20. veka, Serge Gainsbourg-a svakako prođite ulicom Rue de Verneuil. Na ovom mestu se nalazi Gainsbourg kuća u kojoj je živeo do svoje smrti 1991. godine i njeni zidovi predstavljaju otvorenu knjigu u kojoj se i dan danas upisuju njegovi obožavaoci i na taj način mu odaju poštu.

Jedan od najprisutnijih francuskih umetnika na ulicama Pariza je autor Space Invader koji je aktivan još od 1998. godine. Njegovi radovi su prepoznatljivi po specifičnom stilu - on kreira pikselizovane likove inspirisane grafikom kompjuterskih igara iz 80-ih godina. Identitet ovog umetnika i dan danas nije otkriven. I radovi umetnice Miss.Tic se često viđaju na ulicama glavnog grada Francuske - ona je poznata po svojim radovima u kojima se bavi tamnokosim ženama i poezijom.

Kako još da uštedite?

Prestonica Francuske ima preko 200 fontana sa bezbednom pijaćom vodom, običnom i gaziranom.

Ako ste u Parizu za svoj rođendan obavezno iskoristite besplatno krstarenje Senom koje nudi kompanija “Vedettes de Paris”. Dovoljno je samo da pokažete ličnu kartu ili pasoš i dobijate besplatno krstarenje uz čašu šampanjca.

Metro je fantastičan način da jednostavno obiđete grad, a cena jedne vožnje je 1.90 evra, pa je najbolje uzeti neku od karata za više dana - pored uštede novca štedi se i vreme koje odlazi na kupovinu karata na automatima. Ukoliko se odlučite za Navigo kartu, za koju vam je potrebna fotografija, ponesite fotografiju sa sobom - izrada fotografija na automatima na stanicama košta 5 evra.

Obilazak muzeja ili parka traje najmanje dva sata, a često su radnje i brza hrana na ovim lokacijama skuplje nego na drugim mestima, ili ih nema u blizini. Pripremite unapred užinu - sendvič, voće, keks, vodu kako biste izbegli dodatni trošak ili nervozu.

Saveti

Francuzi veoma poštuju hranu pa se pauze za ručak koriste svakog dana bez izuzetka. U bistroima i restoranima postoji određeno vreme u toku dana kada se doručkuje, ruča i večera. Ukoliko vidite gužvu, znači da je pauza za ručak, i izbegavajte da u tom periodu naručujete samo piće ili da sednete za sto koji postavljen za ručak - uvek proverite da li imaju stolove koji su namenjeni samo za piće.

U periodu ručka većina restorana kreira kombinacije nekoliko stavki sa jelovnika po povoljnijoj ceni - ove kombinacije se nazivaju “formula”. Većina mesta ima jelovnik ispred restorana gde možete da se upoznate sa ponudom i cenama.

 Pošto su zgrade stare, često se dešava da je toalet zajednički za sve stanove na spratu, pa obratite pažnju na ovu stavku kada tražite smeštaj.

Mnogi stanovi nemaju mašinu za pranje veša pa su perionice česta pojava. Cene se kreću od 3 do 7 evra u zavisnosti od količine veša (u kilogramima) a korišćenje mašine za sušenje se plaća dodatno, od 1 evra naviše.

Izvor: hrana-pice-price.com

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/