Dubai, grad najfinijeg peska, oblakodera i bezbrojnih gradilišta urbani je epicentar koji neprekidno raste. Izgleda nam kao da svakoga dana ni iz cega izranjaju veličanstvene građevine milionske vrednosti.

Svoj vrtoglavi uspon Dubai duguje pronalasku nafte u šezdesetim godinama prošlog veka čime budi znatizelju kod turista iz čitavog sveta. Ovaj grad ume da opravda epitet jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija.

Ono što nudi jeste izvanredna usluga kao i gostoprimstvo svetskog ranga, naravno pored najrazličitijeg kulturno-zabavnog sadržaja: od safarija u pustinji, do verskog prosvetljenja.

Evo kratke liste koja odgovara na sva vaša pitanja: šta posetiti, gde odsesti te i koje restorane obići i šta od atrakcija...

Gde odsesti?

Jedan od poznatih hotela jeste Renaissance Downtown Hotel koji poseduje apartmane otvorenog tipa sa očaravajućim pogledom na Dubai Water Canal. U svom sklopu ima 6 restorana i lounge barova čiji su tvorci David Myers, Morimoto i Sam Ross kao i bogato opremljeni Six Senses wellness spa centar.

Međutim, ukoliko biste se ipak odlučili za nesto luksuznije, predlažemo Burj Al Arab, prvi i jedini hotel sa 7 zvezdica na svetu. Svojim nesvakidašnjim izgledom i uređenjem Burj Al Arab opravdava njegove ne tako skromne cene. Posetitte barem Skzview bar, i popijte šoljicu čaja ili koktela. Pri naručivanju budite pažljivi, jer samo nekoliko pića mogu vas koštati cele ušteđevine.

Tu je čuveni Madinat Jumeirah koji se prostire na priblizno 100 jutara imanja sa svojim raskosnim vilama gde se mozete kretati brodom ili gliserom kroz komleks i tako otici do omiljene plaze ili do jednog od brojnih restorana. Madinat Jumeirah je koncipiran kao grad u gradu. 

Pomenimo i čuveni Madinat Jumeirah, autentični arapski resort koji se prostire na približno 40 hektara. Kompleks se sastoji iz raskošnih vila između kojih se možete kretati brodićem kako biste otišli na brzu užinu ili na neku od preostalih plaža. Koncipiran je poput malog grada nadomak pravog grada.

Šta raditi?

1. Vožnja cepelinom

Što se aktivnosti tiče, možda najbolja ideja jeste da se u jutarnjim časovima upustite u panoramsko razgledanja grada cepelinom. Krenite u avanturu u koju je uključen i autentičan arapski branč te fenomenalni safari. Uzivaćete u izobilju humusa, zapečenog pasulja, halumija, jaja i naravno nezaobilazne Arabica kafe u boho-šik oazi, a nakon toga ugodno ćete se smestiti u dzipove i prepustiti čarobnoj vožnji kroz pustinj: sve ovo završiće se do podneva. 

2. Poseta Alserkal avenije

Zaputite se u industrijsku zonu i spoznajte umetnika koji se krije u vama. Obiđite Alserkal aveniju koja je ogromno prostranstvo gde se možete izgubiti u lavirintu hipi savremenih galerija, tačnije njih 12, a tu je i čitav podzemni modni svet. Neizostavno svratite u Wild and The Moon na jedan napitak za osvežavanje i poneki zdravi zalogaj.

3. Šetnja tržnicom

Začinite vaš život šetajuci kroz koridor autenticnih prodavnica arapskih začina. Ovo nije samo tržnica zlatom i začinima već se može pronaći i dosta modnih detalja kao i gotovo sve sitnice za uređenje doma. Odavde je najbolje poneti suvenire za svoje voljene. Ko je u prilici, može da se spusti do juvelirnica sa zlatom i dragim kamenjem: na ovom mestu možete da vidite najskuplji prsten na svetu, vredan 3 miliona dolara.

4. Obilazak kulturnog nasleđa

Ne propustite da posetite Luvr u susednom Abu Dabiju. Dobro ste razumeli, Abu Dabi, ne Pariz. Sa svoja 4 krila i 12 sekcija, muzej okuplja impozantna umetnička dela od Da Vincija do Van Gogha. 

Gde jesti i piti?

Uprkos ograničenjima koja postavlja muslimanska vera, Dubai ima izobilje različitih restorana koji objedinjuju lokalnu i kuhinju ostatka sveta. 

#Arabian Tea House Restaurant and Cafe

Ovaj restoran posećuju koliko turisti toliko i stanovnici Dubaija. Služe masivne obroke arapskih jela od kojih polazi voda na usta. Ne dopustite da vas zavara ovaj nesvakidašnji ambijent, u restoranu postoje i regularna mesta za sedenje.

#Atmosfera na Burj Khalifi

Dovoljno je reći samo da ćete doručkovati, ručati ili večerati na visini od 800 metara. Rolovane lignje sa krompirom jedan su od specijaliteta. Pogledajte svet sa vrha Burj Khalife, osim ukoliko se plašite visine. U tom slučaju možete zanemariti ovaj predlog.

#Bliss Lounge 

Pomenuti bar jedno je od mesta sa najvišom ocenom gde mozete uzivati dok traje happy hour, sa koktelom u ruci i uz dobru muziku i pogledom na plažu. Ukoliko su vam potrebne preporuke za kvalitetan noćni provod, postoji još nekoliko klubova koje ne treba zaobići: Sensation Club, Cielo Sky Lounge, 360°.

Priredila: Natalija Knežević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/