Festival je i ove godine posetio veliki broj predstavnika javnog, kulturnog i političkog života, ali i ljubitelja i poštovaoca vina iz cele zemlje i regiona, a čast da svečano otvori 5. Festival šumadinsjih vina, pripala je piscu Draganu Velikiću.

Dragan Velikić svečano je otvorio festival rečima: ”Malo je toga što Srbija može da ponudi svetu, ali jedno od toga su sigurno srpska vina.”

Potpuno opremljena Degustaciona sala predstavlja jedinstveni regionalni centar za prezentovanje ponude vina Šumadije a u svom sastavu ima i prodavnicu i izložbeni deo. 

Adaptacija višenamenske sale za organizovanje zajedničkih aktivnosti vinara šumadijskog vinskog regiona u Kraljevskoj vinariji predstavlja integralni deo projekta "IMPULS wine", čiji je nosilac Regionalna Agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, a koji je finansijski podržala Švajcarska Vlada u okviru programa Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Srbiji.

“Pored Degustacione sale Kraljevske vinarije finansijski je podržana i nabavka laboratorije za proizvodnju vina, uspostavljanje vinskog i rakija centra u Kragujevcu, otvaranje prodavnice vina i rakije u Beogradu, donirana je oprema proizvođačima vina i rakije a posebno je podržano unapređenje ekonomskog i socijalnog položaja žena u selima kroz obuke, opremu, preporuke kako da se dalje unapredi proizvodnja hrane i smeštajni kapaciteti”, istakla je Irina Slavković zamenica vođe PRRR projektnog  tima.

O Kraljevskoj vinariji

Kraljevska vinarija jedna je od najstarijih vinarija u Srbiji koju je osnovao kralj Petar I, da bi njegov unuk Aleksandar I Karađorđević 1931. godine pretvorio prostor u jednu od najsavremenijih vinarija Balkana i primer ostalim vinarijama kako se uzgaja i pravi najkvalitetnije vino. Dugo ova vinarija nije bila u funkciji da bi od 2004. godine počela da se obnavlja i proizvodi vina isključivo iz sopstvenih zasada koji se nalaze na 11 hektara.

U vinariji se proizvode mahom bela vina: Sauvignon blanc, Pinot blanc, Chardonnay, a od crvenih samo Suveren (Cabernet sauvignon). U sklopu vinarije nalazi se i muzejska postavka i originalna jedinstvena vinoteka, po kojoj je Kraljevska vinarija sa Oplenca veoma prepoznatljiva.

Vinoteka, koju čini oko 280 flaša iz doba kada su srpski kraljevi u Topoli gajili lozu i proizvodili vino, danas bi na aukcijama u svetu sigurno dostigla milionsku cenu. Međutim ova vina nisu na prodaju zbog amaneta kralja Aleksandra, koji je u dvorskim knjigama ostavio zaveštanje da se „nikada ne prodaju, već da budu ostavljena za istoriju“.

Od 23. juna će posetiocima Šumadije i ljubiteljima vina biti na raspolaganju kompletna ponuda šumadijskih vina na jednom mestu, u prostoru od izuzetnog istorijskog značaja za vinarstvo u Srbiji i Šumadiji – Kraljevskoj vinariji na Oplencu. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/