Niže cene letova i smeštaja

Generalno, cene avionskih karata su mnogo niže tokom zime, a izuzetak je period oko Božića kada ponovo skoče. Niske cene su naročito izražene tokom januara, februara i marta kada su na snazi brojni popusti.

Trebalo bi da znate da nisu jeftiniji samo letovi, već i hotelski smeštaj. Zato dobro obratite pažnju na ponude pošto nije retkost da pronađete tri noćenja u hotelu po ceni od dva.

Očaravajući božićni marketi

U zapadnim zemljama božićni marketi su nezamislivi deo proslave novogodišnjih praznika, pa tako ni Francuska nije izuzetak. Kada posetite bilo koji od njih, odmah ćete osetiti miris kuvanog vina, a male drvene kolibe odlično su mesto na kome ćete pronaći razne zanatske proizvode i rukotvorine. Uz markete se često nalaze klizališta, a nisu retki ni oni sa zabavnim sadržajima za decu.

Održavaju se širom Francuske, njih nekoliko se nalazi u Parizu, a najpoznatiji su oni u velikim gradovima na severu poput Strazbura i Lila. Takođe, nalaze se i u manjim gradovima i selima. Većina njih se otvara krajem novembra i otvoreni su sve do početka januara.

Carstvo pečuraka

Francuska kuhinja je nadaleko poznata širom sveta, a neopisiv je osećaj kada sami potražite svoju hranu u šumi. To se naročito odnosi na na čuvene, ali i skupocene crne tartufe. Postoje posebno obučeni psi koji će vam pomoći u potrazi za njima, a najviše ih je u departmanu Var u čijim gradovima se te pečurke i prodaju na pijacama.

Skijanje

Francuska skijališta su među najlepšim i najvećim na svetu, a neka od poznatijih su Tri doline, Šamoni, Meribel, Valdizer... Skijanje u Francuskoj pogodno je i početnicima, ali i iskusnim skijašima koji su u potrazi za zahtevnijim stazama. Naravno, predeo Alpa je najčuveniji, ali postoje i ostale planine koje možete da posetite.

Svaki skijaški rizort poseduje i školicu za početnike, kao i za ljude sa invaliditetima. U mnogima od njih se organizuju brojni koncerti i festivali.

Zimski festivali

Tokom zime većina festivala se seli u topliju atmosferu, tačnije u hale i dvorane, a jedan od čuvenijih jeste konjički festival koji se održava u Avinjonu u januaru. Među posećenijim festivalima su oni posvećeni vinu, naročito u oblastima Šampanj i Burgundija koje su čuvene po kvalitetnom nektaru bogova.

Jug Francuske odoleva i prkosi zimi događajima kao što je karneval Limoux koji počinje sredinom januara, a izuzetno posećen je i Festival limunova u Mentonu koji simbolično označava kraj zime i početak proleća.

Prijatna klima Mediterana

I dok zima ume da bude i te kako hladna u Francuskoj, Azurna obala će vam biti i više nego prijatna sa mnoštvom sunčanih dana čak i tokom zimskog perioda. Temperature preko dana su opuštajuće, što je idealno za šetnju pored mora.

Nije retkost da se oni najhrabriji čak i okupaju u Nici, a na samo 90 kilometara odatle nalazi se Izola 2000 – skijalište u južnim Alpima nadaleko poznato.

Čudesni Pariz

Prestonica Francuske poprima neku sasvim drugu dimenziju tokom zime, a ne postoji ništa magičnije od šetnje obalama Sene po oštrom vazduhu posmatrajući solitere među kojima su mnogi ukrašeni. Kada obožavaoci toplijeg vremena odu, imate utisak kao da je grad samo vaš. Jedna od stvari koje morate da posetite jeste „Galerija Lafajet” u kojoj se nalazi ogromna novogodišnja jelka sa prelepim zlatnim ukrasima. 

Tu su već pominjani božićni marketi, a kažu da se na Šanzelizeu nalazi jedna od najlepših novogodišnjih rasveta na svetu. Naravno, Diznilend u Parizu nezaobilazna je atrakcija za one najmlađe.

Rasprodaje

Sezona rasprodaja je pod direktnim nadzorom i kontrolom vlade, a u većini francuskih regiona one počinju sredinom januara i traju mesec dana. Prodavnice će tada ponuditi najkvalitetnije stvari sa popustom većim od 50 odsto.

izvor: Superodmor.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/