Ako za vreme putovanja želite da se maksimalno opustite, uživate u dobroj knjizi, čaši vina, vrhunskim specijalitetima i spektakularnim prizorima, pa čak i u banjskom tretmanu, to možete doživeti jedino u pomalo zaboravljenom prevoznom sredstvu - vozu. 

Danas železnicom možete vrlo brzo stići do određene destinacije, a uz to vas u nekima od njih očekuju vrhunska usluga sa pet zvezdica, koja garantuje smeštaj poput onoga u luksuznim hotelima, pa čak i više od toga. 

Teško da nešto može da se poredi sa ljuljuškanjem vagona, jer hrleći ka željenoj destinaciji, u isto vreme možete uživati u penušavoj kupki, s pogledom na nepregledna prostranstva afričke pustinje ili čuvene evropske gradove. Ovaj jedinstveni ambijent idealan je za romantična putovanja udvoje.

Orijent Ekspres

Ovaj voz bio je prva vozna  linija koja povezuje zapad i istok, a važi i za najpoznatiji voz na svetu.

Orijent ekspres još davne 1934. godine ovekovečen je u popularnom romanu Agate Kristi. Upravo on zaslužan je za postojanje danas svetski poznatih luksuznih vozova. Iako ni čuvena trasa ni legendarni voz Pariz - Beč - Beograd - Niš - Sofija - Istanbul, ustanovljeni davne 1889. godine, više ne postoje, ipak možete uživati u prepoznatljivoj atmosferi na putu od Londona, preko Pariza, do Venecije. Vožnja traje 24 sata, a cena karte je 1.160 dolara.

Istočni i orijentalni ekspres

Ovaj voz više liči na hotel sa pet zvezdica nego na prevozno sredstvo, a saobraća od Singapura do Malezije i Bangkoka. Cena jednog mesta u njemu je od 2.217 dolara.

Plavi voz

Mada se i njime voze državnici, a ponekad i kraljevi, on nema veze sa čuvenim Titovim Plavim vozom iz bivše Jugoslavije.

Reč je o jednom od najluksuznijih svetskih vozova, koji na svom putu od 1.600 km spaja sve veće južnoafricke gradove. Tu se možete opustiti u prostranim apartmanima, gledajući afričke predele kako se smenjuju kroz zlatom uokvirene prozore, a za sve što vam je potrebno pobrinuće se batler koji vam je u svako doba na raspolaganju. Putnici tokom vožnje mogu da uživaju u pogledu na antilope, žirafe i bizone koji slobodno lutaju savanom.

Ovo zadovoljstvo košta minimum 740 dolara.

Zlatna kočija

Ukoliko ste ljubitelj egzotike i Orijenta, a pritom imate mogućnost da doživite nešto nesvakidašnje, svakog ponedeljka u indijskoj državi Karnataka čeka vas luksuzna Zlatna kočija. Ovaj jedinstveni voz na svom osmodnevnom putovanju zastaje u najlepšim predelima zemlje upoznajući vas sa prirodnim i kulturnim bogatstvima Indije.

U toku puta možete uživati u izuzetnim gastronomskim specijalitetima, pa čak i u ajuverda spa centru. Njegova unutrašnjost neodoljivo podseća na stil Plavog Ekspresa, koji je u vlasničtvu britanske kraljice Elizabete. Cena za jednu osobu je od 5.730 dolara pa naviše.

Zlatni Orao

Ovaj luksuzni voz saobraća na relaciji od Moskve do Vladivostoka i to je zapravo nova verzija voza na poznatoj liniji trans-sibirske pruge.

Vožnja traje dve nedelje i pored vrhunskog smeštaja, koji podrzaumeva i kabinu sa klavirom, te biblioteku, tu su i redovni fakultativni izleti u mestima u kojima zastaje. Karta drugog reda ili srebrna karta, za ovu rutu iznosi cenu od neverovatnih 15.830 dolara po osobi! Što je ujedno i najskuplja vozna karta na svetu.

The Rocky Mountaineer

Kanadski Planinar povešće vas na dvonedeljno putovanje kroz planinske predele, zelene šume, nepregledna cvetna polja i glečerska jezera Britanske Kolumbije i provincije Alberta. Časopis Nacionalnageografja putovanje ovim vozom proglasio je jednim od najlepših na svetu. Voz ima vagone na sprat odakle možete uživati u pogledu na veličanstvenu prirodu Kanade.

Tu su i gurmanske čarolije odlikovane čuvenim Mišlenovim zvezdicama. Cene se kreću od 1.800 dolara pa naviše. Zavisi koju udaljenost prelazite naravno, kao i u kojoj ste klasi smešteni.

Maharadža Ekspres

U pitanju je najskuplji voz u čitavoj Aziji. Urađen je kao kopija indijske kraljevske palate, saobraća na izuzetno dugačkim relacijama kroz čitavu Indiju, a cena za jednog putnika je vrtoglavih 6.840 dolara. Minimum!

Izvor: Stil.rs/Elle.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/