Okrug je nastao u 17. veku i postao prvo predgrađe Geteborga. Danas je u samom centru grada i lako je stići do njega pešice, biciklom, javnim prevozom ili kolima iz svih krajeva grada.

Bio je to divlji kraj sve do 1970-ih godina, kada su sve zgrade ili srušene ili renovirane, da bi zatm Haga doživela preporod. Kaldrmisane ulice zatvorene za kola, živopisne niske drvene kuće i predivne kamene zgrade su danas ono što je obeležava.

Užurbana pešačka ulica Haga Nygata uvek je puna turista i građana koji posećuju nezavisne radnje i kafee, ili štandove tokom pijačnih dana.

Ako ste ona vrsta putnika koji želi da se fokusira na jedan određen kraj - ili samo želi da bude u najgotivnijem delu grada ceo dan - smatrajte Hagu ključem za najveće blago drugog po veličini grada u Švedskoj.

Kako kvalitetno provesti vreme?

Čitav kraj nadvisuje tvrđava iz 17. veka, Skansen Kronan. I pored strmog uspona do nje, vredi je posetiti. 

Možete da birate između zavojitog i grubog putića ili oko stotinu stepenica koje uništavaju mišiće na nogama - šta god izabrali, težak uspon ćete zaboraviti ubrzo pošto stignete na cilj i uživate u neverovatnom prizoru Getebuoga koji se pruža sa ovog vidikovca. 

Ispod tvrđave nalazi se bujni Hagaparken, u kome su još dve znamenitosti vredne posete. 

Jedna je crkva Hagakyrkan  a drugo spomenik švedskom humanitarcu i diplomati Raoulu Wallenbergu, koji je spasao desetine hiljada Jevreja tokom Holokausta. Statuu je izradila poznata švedska umetnica Charlotte Gyllenhammar, a otkrio ju je Kofi Annan 2007. godine.

Tiha ulica nekoliko blokova dalje skriva još jedan umetnički kutak, modernu prodavnicu umetnosti i galeriju Sintra.

Još jedna lokacija koju morate obavezno posetiti je neobično predivan spa i velnes centar Hagabadet, koji je otvoren još davne 1876. godine. Sa svojom dnevnom propusnicom za spa, teretanu i nekoliko različitih fitnes treninga (pokušajte da bukirate neki od njihovih vrućih joga treninga, ili boxfita), to je savršeno mesto za nemirne putnike. Opustite se u njihovim raznolikim saunama i vrućim bazenima, a zatim se počastite opuštajućom masažom ili tretmanom lica.

Gde jesti?

Naravno krećemo od onog dela sa kojim se počinje dan i koji je neizostavna stavka na jelovniku Šveđana, u pitanju je čuvena "fika". Fika podrazumeva pauzu za kafu, čaj ili toplu čokoladu sa pecivom i to uglavnom onim koje je najpopularnije na ovom podneblju - sa cimetom. 

Café Husaren jedno je od mesta u Hagi sa najraznovrsnijom ponudom slatkih peciva i svakojakih dezerata.

Ukoliko ste u potrazi za nekim konkretnijim obrokom, u ovom delu grada posebno se izdvaja Lemon & Lime, restoran koji je prigrlio jedan od trenutno najpopularnijih kulinarskih koncepata u Skandinaviji: tradcionalni meni sa modernim tvistom. 

Još jedna stavka po kojoj se Skandinavija takođe izdvaja, a tako i Švedska, jestu morski specijaliteti, a u Hagi se sa bogatom i originalnom ponudom ističe restoran pod nazivom Sjöbaren.

Gde šopingovati?

Ovaj deo grada poseduje pregršt predivnih prodavnica koje prodaju predmete za kuću i upotpunjavanje enterijera, ali one vrlo jednistvene. Fenomentalne vintage stvari, poput starih knjiga, ploča, ali i muzičke opreme, posuđa, pa i nameštaja, možete pronaći u Små Kära Ting, Fåfängan Antik, Bebop i Antikvariatet Röde Orm. 

Dok kada je u pitanju prepoznatljivi i daleko čuveni skandinavski enterijer najbolje mesto na koje možete da se uputite jeste Market 29, koji poseduje izuzetno bogato ponudu.

Šveđani su poznati i po isto tako sada već čuvenom minimalističkom stajlingu koji se vezuje za Skandinavce, pa obavezno posetite prodavnicu švedskog brenda  Twist & Tango, kao i Wos kada je u pitanju aksesoar. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/