Kada zamislite najluksuzniji provod na svetu, padaju vam na pamet mega jahte, privatne žurke i tradicionalna dekadencija - ali istinski luksuz zapravo je ekskluzivni pristup najvrednijem blagu planete. Takav provod pruža iskustva s intenzitetom posle kojih ne možete a da ne postanete druga osoba.

Od dalekih Himalaja do skrivenih blaga Španije, pravi luksuz vas vodi na nove visine, daje vam do tada nezamisliv uvid u nove perspektive, kulture, prizore, kulinarstvo, ali i čuvene znamenitosti.

Da li je to udisanje reskog planinskog vazduha na Himalaijama ili posmatranje zaslaska sunca u Tanzanijiili, ova neverovatna iskustva imaju nešto zajedničko: jednom u životu.

Privatni leteći safari iznad Južne Afrike

Sigurno ste čuli često ponavljanu izjavu "bitno je putovanje, ne cilj". Zvuči kao kliše, ali nema boljeg opisa za privatni leteći safari preko Južne Afrike. Polećete sa atlantske obale Namibije i jedrite iznad prostranih ravnica, gromoglasnih vodopada i širokih ušća reka dok ne stignete do suncem obasjanih voda Indijskog okeana, u afričkoj avanturi kojoj nema premca.

Za one koji su oduvek želeli da vide Afriku i to sa stilom, od ovoga nema boljeg načina. Ne samo što ćete iskusiti poznatu namibijsku pustinju, plodnu deltu Okavanga u Bocvani, ekskluzivne savane Zambije, tirkizne vode Malavija i koralna ostrva Mozambika, već ćete sve to videti iz najneverovatnije moguće tačke gledišta - iz vazduha.

Zamislite kako pratite krda divljih životinja dok lutaju beskrajnim pašnjacima, i biće vam jasno zašto je ovo jedan od najunikatnijih doživljaja u životu.

Cena? 150.000 dolara za 6 osoba. 

Kulinarska avantura u Španiji

Šarmantne taverne u Madridu, čuveni restoran elBulli na katalonskoj obali ili tradicionalna kuhinja u živopisnim gradovima Sevilje? Kulinarska iskustva koja nudi Španija bogata su i jedinstvena, zbog čega je izuzetno teško izabrati ono najbolje.

Ipak, ovo prestižno turističko iskustvo kotira se visoko na listi nesvakidašnjih. Nakon posete kraljevskoj palati u Sevilji, helikopter vas odvozi na plaže Barselone, da bi vas nakon toga spustio među vinograde Penade, gde ćete se zaustaviti na kratkoj degustaciji vina koja prethodi večeri u El Celler de Can Roca.

U pitanju je restoran koji se nalazi u Đironi, prelepom gradu čuvenom po srednjovekovnoj arhitekturi, ali i Dalijevom muzeju, dok se sam restoran možete pohvaliti Mišelinovom zvezdicom, a važi za treći najbolji na svetu.

Cena na upit.

Gozba u indonežanskom hramu

Ništa nije ekskluzivnije od onih mesta koja su zatvorena za javnost, makar za većinu ljudi svakako. Naročito ukoliko je u pitanju građevina stara nekoliko hiljada godina i služi kao duhovni centar, a to je u ovom slučaju antički hram Dalem Segara u Indoneziji. Na terasi hrama osvetljenoj mnoštvom sveća, sa sve pogledom na divlju prirorodu batler gostima servira večeru i to onu koju je spremio šef kuhinje sa Balija.

Nakon nesvakidađnjeg gurmanskog iskustva sledi ispunjavanje želja! Običaj ispisivanja želja koje se potom stavljaju u sveteleći lampion i puštaju u vazduh, nastao je upravo na ovom tlu, te će biti obavezean deo tradicionalnog gostoprimstva u ovim krajevima. Nakon toga sveštenik će vas odvesti do skrivenog vododpada, gde će uz pevušenje molitivi pomoći da se vaš um osolobi do stresa i negativnih msili.

Cena na upit.

Noćenje na maldivskim peščanim sprudovima

Za vrhunski "Robinzon Kruso" doživljaj sa luksuznim dodatkom, odsednite u raskošnom odmaralištu Soneva Fushi, i sa šampanjcem u ruci se ukrcajte u morski avion. Ovaj aranžman vam pruža jako romantično i skoro nadrealno iskustvo: odletećete na privatni peščani sprud, gde ćete uživati ispod safirnog maldivskog neba u luksuznom šatoru nalik na Beduinske. Dodatno će vas razmaziti večerom sa svećama, koju servira privatno osoblje, pre nego što vas ostave da uživate u netaknutom ostrvu na miru.

Doručak se služi u praskozorje, posle čega će vam privatni joga instruktor pomoći da nađete unutrašnji mir, a sve to dok vas okružuje beskrajni prizor okeana. Raskošan doživljaj koji malo ko doživi, transformišuće i izrazito lično - baš onako kako luksuz i treba da izgleda.

Cena od 2.000 $ za noć.

Doček zore nad Rio de Ženerom kod statue Hrista Spasitelja

Rio je sinonim za buran noćni život, šarolike plaže i naravno, bujne bašte i znamenitosti, od kojih je svakako najpoznatija statua Hrista Spasitelja.

Redovi da bi se obišao mogu biti naizgled beskrajni, a kombinovanje prevoza i presedanje frustrirajuće i beskorisno. Najfascinantniji da se statua doživi u potpunom miru je privatni, romantični piknik doručak u podnožju statue dok posmatrate izlazak sunca iznad Ria i neverovatni pogled na Sugar Loaf planine.

Potpuna privatnost i odvojenost ovo čine jednim od najraskošnijih doživljaja na planeti. Za ovo iskustvo možete se raspisati u nešto luksuznijim turističkim agencijama.

Velika migracija u Tanzaniji

Tanzanija je u svetu poznata kao vrhunska safari destinacija, kako zbog broja ogromnih nacionalnih parkova, tako i zbog velikog broja raznovrsnih životinja koje borave na ovom tlu. U razdoblju od jula do oktobra dolazi do velikih migracija divljih životinja, pogotovo zebri i gnuova, koje će zahvaljujući ovom prirodnom fenomenu zbog koga na hiljade posetilaca svake godine dolazi u ovaj deo Afrike, prosečnom posmatrču priuštiti spektakl.

Međutim, još spektakularniji način da doživite ovaj jedinstveni događaj, jeste tako što ćete ga posmatrati iz letećeg balona. Nakon toga, kada se sunce već susretne sa horizontom, ugostiće će vas Masai pleme, a vodič će vas uz njihove uskusne specijalitete uvesti u priču o životu na ovom divljem tlu.

Cena na upit.

Privatana tura avionom od Indije do Maldiva

Dramatični pejzaži i nesvakidašnje kulture spoj su koji se može doživeti samo na onim: Once in a lifetime putovanjima. Ova luksuzna tura i više je od toga. Putovanje započinje u Indiji i to u Jodpuru, gradu čuvenom po jednoj od najvećih tvrđava u zemlji, a još impozantniji podatak jeste da ova građevina datira 1460.

Zašto sve ovo navodimo? Zato što se upravo na ovom mestu odvija večera pod svećama i to u društvu radžastanske elite. Već narednog jutra privatni avion putnike odvozi na Himalaje, gde ih u Ladaku - poznatom po planisnskim vencima, dočekuje vodič, ali ne bilo kakav vodič - u pitanju je bivši marinac koji poznaje svaki kutak ovih raskošnih prirodnih prostranstava. U sigurnim rukama kreće se u obilazak netaknute prirode, da bi se tura završila ručkom u luksuznom kamnpu koji se nalazi na vidikovcu sa veličanstvenim pogledom. 

Sledećeg dana privatni avion odvozi goste na još "privatniju" destinaciju, u pitanju je ostrvo maldivskog arhipelaga, poznato po biserno belom pesku, kristalno plavoj vodi i naravno luskuzno smeštaju.

Cena na upit.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/