Pariz iz ugla čuvene dizajnerke: 5 mesta francuske prestonice koje je Coco Chanel često posećivala

foto: Profimedia

Jedna od najslavnijih Parižanki u pauzama od kreiranja volela je da provodi slobodno vreme na ovim pariskim adresama...

Na prvom mestu je svakako Ritz hotel smešten na predivnom trgu Place Vendôme. U ovom hotelu iz 1898. godine na njegovom drugom spratu, živela je Coco Chanel i to pune 34 godine.

Apartman u kome je boravila bio je u potpunosti dekorisan shodno njenom autentičnom stilu koji se tada, pre skoro jednog veka, smatrao izuzetno autentičnim i odvažnim.

Raskošne lakirane tapiserije krasile su jedan deo apartmana, tu su bili i elegantni paravani sa crtežima, maske i ukrasi iz raznih delova sveta, zlatni lavovi kao simbol moći i prestiža, neizostavan kamin, boagto dekorisan luster, mnoštvo ogledala i drugih detalja koja su činili ovaj prostor upečatljiviom, baš poput i same dizajnerke.

Tokom Nedelje mode u Parizu, cena za noć u ovom legendardnom apartmanu doseže vrtoglavih 28.000 evra po noći, a da bi naglasak na ime Chanel bio još značajniji, sam hotel u ponudi ima razne beauty tretmane sa vrhunskim proizvodima brenda Chanel.

A post shared by @ritzparis on Jun 2, 2017 at 10:06am PDT

Iako najverovatnije ne možete ni zaviriti u ovu sobu, svakako možete prošetati predivnim trgom Place Vendôme.

A post shared by @ritzparis on Jul 27, 2017 at 9:14am PDT

Jedan od prvih butika dizajnerke i onaj u kome je svakako provodila dobar deo vremena takođe je vredan posete. Nalazi se u Rue Cambon 31 i star je čitav vek! Upravo na ovom mestu otpočeto je ono što je danas postalo modna istorija, jer Coco je baš na ovoj adresi 1918. otvorila svoju kuću visoke mode.

A post shared by Ça Marche (@ca_marche_paris) on Sep 30, 2017 at 7:17am PDT

Većina prostorija u ovom zdanju i dalje izgleda isto, kao kada je dizajnerka ovde živela pre no što je postala poznata i preselila se u Ritz. Ovde se nalazi čuvena soba sa ogledalima gde su se održale prve revije kuće, kao naravno i stepenice sa kojih je Coco posmatrala reviju.

A post shared by Crystal Yung (@crystal.yung) on Oct 2, 2017 at 1:36pm PDT

S obzirom da je modna kuća sa imenom dizajnerke poznata po parfemu Chanel No. 5 koliko i po svojim modelima, nikako ne treba zanemariti mirisni aspekt ukoliko nameravate da pratite stope poznate kreatorke po Parizu.

A post shared by La Voix du Nord (@lavoixdunord) on Apr 28, 2016 at 2:53am PDT

To u ovom slučaju podrazumeva Marché aux fleurs ili cvetnu pijacu koja postoji od 1800. godiine.

U ulici Rue de Rivoli nalazi se još jedno istorijski važno mesto za našu priču koje može da se pohvali brojkom 1903.. To je datum osnivanja ovog kafea po imenu Angelina, predivnom mestu skoro opipljivog francuskog šarma čiji je redovan gost bila madmazel Coco.

Ovaj kafe nalazi se na nekoliko minuta lagane šetnje od njenog studija, a sigurni smo da je kreatorka ovde naručivala, ono što i mnogi drugi posetioci, božanstvenu toplu čokoladu sa šlagom, po kojoj je Angelina i poznata.

A post shared by Jiheee (@naturehike_jiheee) on Oct 3, 2017 at 2:17am PDT

Ako vas interesuje neko konkretnije i spektakularnije mesto, koje odiše pariskim glamurom karakterističniim za 20-e i 30-e godine prošlog veka, a koje je ujedno cenila i naša dama od ukusa, to je onda definitivno Le Grand Véfour.

A post shared by Guy Martin (@chefguymartin) on Aug 7, 2017 at 7:46am PDT

U pitanju je restoran sa istorijom dugom preko dva veka i još mnogo dužom listom slavnih gostiju i značajnih imena iz sveta politike, kulture i društva generalno. Enterijer koji se diči belle epoque estetikom savršeno dopunjuje svu tu značajnost koju ovo mesto poseduje, dok je kuhinja već poseban nivo luksuza za prefinjeno nepce.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...