Kako da doživite nezaboravnu avanturu na Tari: Pet i po razloga da odete na rafting

Foto: Instagram / snovi_u_koferima

Spuštanje niz reku u gumenom čamcu? O, takvu avanturu ne smemo da propustimo...

Naša travel kolumnistkinja, Jelena Bašević ispred bloga Snovi u koferima ovog puta nas vodi na rafting Tarom i kako sama kaže - "putovanje je bilo sasvim drugačije od svih predhodnih." 

Leto ne čine samo plaže i morski talasi. Ne treba zapostaviti reke u Srbiji i susednim zemljama i druge načine odmora i zabave.

Već godinama slušam o raftingu Tarom, ali nikako da se kockice slože pa da krenem u tu avanturu. Ove godine konačno mi se ukazala prilika! Od same pomisli na spuštanje niz rečne talase srce mi je ubrzano kucalo!

Ovo  putovanje bilo je sasvim drugačije od svih prethodnih. Najviše zbog toga štro sam se suočila sa strahom od rečne matice. Nisam ljubitelj vode, a ni vodenih sportova, pa je rafting Tarom bio prilika da konačno bolje upoznam reku i da premostim svoje barijere. Išla sam sa velikom ekipom, a tu je bilo i ljudi koji su se čak tridesetak puta spustili niz Taru i boravili u istom kampu. Sa podrškom iskusnih uvek je lakše.

Šta je rafting? Za one koji nisu upućeni, rafting je spuštanje niz reku u gumenom čamcu, specijalno napravljenom za nemirne vodene tokove. Ali posle ovog iskustva, rafting je za mene mnogo više. Zato sam napravila listu razloga zbog kojih morate bar jednom u životu krenuti u ovu avanturu. Mada, ne verujem da se na rafting ide samo jednom. Meni se već ide ponovo!

1. Reka

Rafting je odličan način da upoznate reke i prelepu priodu koja ih okružuje. Kamp Sastavci u kome sam ja boravila, nalazi se neposredno iznad mesta gde Tara i Piva formiraju Drinu i izgrađen je na samoj reci. Iz svog bungalova imala sam pogled na Taru, a jedan od najlepših doživljaja je neprestani šum reke. Sa njim se budite, to je jedino što se čuje kada u kampu sve utihne. Do mesta gde počinje spust, moguće je doći samo kombijem ili džipom jer je kanjon veoma strm. U toku samog spusta uverila sam se u sve ono što sam čula: Tara je prozirno čista i rečno dno se jasno vidi na skoro celom toku.

2. Boravak u prirodi

 Veoma važan razlog! Zašto? Zato što nas život u gradovima navikava na potrošnju, udaljava od prirode i njenih zakona. U okviru raftinga možete biti smešteni u bungalovima, drvenim kućicama u kojima su samo dva kreveta sa dušecima. U njima su noći veoma hladne pa morate dobro da se spremite za velike temperaturne razlike između noći i dana. Ja sam bila smeštena u nešto većoj drvenoj kućici gde je spavalo nas četvoro na jednom i dvoje na drugom spratu. Nemate sve udobnosti kao u kući ili stanu, ali rafting sa smeštajem u hotelu apsolutno ne bi imao smisla. Kampovi su uglavnom izgrađeni uz samu reku, ili vrlo blizu nje, ali vas domaćini iz kampa voze do mesta sa kojeg počinje spust. Kampovi se nalaze sa obe strane granice Republike Srpske i Crne Gore, a taj predeo čine planine, duboke kotline, vazduh je oštriji i osećate miris trava i rastinja.

3. Izazovi i adrenalin

Tara je je u julu mirna i bukovi nisu opasni. Ko želi veću dozu adrenalina, ide na rafting u maju, kada reka ima viši vodostaj. Spust je tada mnogo brži, a opasnije je prolaziti brzake i bukove. Za one koji kao ja idu prvi put, u prvom delu spusta mnogo je više uzbuđenja dok ne osetite reku, a onda je sve više uživanja. Temperatura vode je između 13 i 14 stepeni i to je dovoljno hladno da dobro razmislite pre nego što uđete u vodu. Naš spust je bio dug 16 km, i trajao je oko 4 sata. U toku spusta pravili smo pauze za odmor i skakanje sa stena. Ipak, jedan od najjačih utisaka su mi izvori i vodopadi pritoka Tare. Tu je temperatura vode najniža, kažu oko 7 stepeni. Nisam imala hrabrosti da uskočim ispod slapova i da se dobro ohladim po vrelom danu. To ostavljam za sledeći put.

4. Druženje i zabava

Rafting nije samo spust, raftng je druženje i provod. U toku spusta upoznajete ljude iz drugih čamaca, iz drugih kampova, sve vreme vas prati mnogo šale i dobrog raspoloženja. Najvažnije „disciplina“ pored veslanja je prskanje, veslima ili čak lavorima! Svi čamci su „opremljeni“ pićima, a kome se pije voda, pije vodu iz reke. U kampovima su vikendom organizone žive svirke, pa se restoran pretvori u kafanu ili klub.

5. Odmor

Ne znam ni sama da li sam se umorila ili odmorila na raftingu, ali svakako sam napravila predah od gradskog načina života. Gledaj na sat, gledaj u ekran, požuri, spremi se. Rafting je drugačije putničko iskustvo, intenzivno na svoj način. Bila sam umorna kada sam stigla, ali  od količine utisaka i svega što sam doživela.

Na sledećoj strani pročitajte šta je i razočaralo našu travel blogerku. 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin