Većini će po pitanju letnjeg odmora biti dovoljno samo mala oaza u vidu čistog mora, lepe plaže i po mogućnosti obližnjeg gradića sa dobrim lokalnim restoranima, uz dobro društvo i dobru knjigu, to može biti zaista vrhunski odmor za dušu i telo.

Ipak, ne razmiščjaju svi na ovaj način i priliku za putovanje žele da isoriste maksimalno i dožive nešto novo, drugačije i uzbudljivo.

Da biste doživeli nesvakidašnje letovanje, nephodno je da izađete malo iz okvira, ali ne mnogo, jer Mediteran može i te kako da se pohvali odličnom avanturističkom ponudom.

Pitanje je samo kakvi su vaši afiniteti i koliki ste zaista avanturista?

Tur de Frans

Najpopularnija biciklistička trka na svetu održava se svake godine tokom jula u Francuskoj i okolnim zemljama i traje tri nedelje.

Naravno, na njoj mogu da učestvuju samo profesionalci, ali vas niko ne sprečava da posetite ovu rutu mimo trke. Put čas prolazi kroz planine, a čas se spušta ka prelepoj obali. Postoje brojne grupe koje organizuju vožnju, a možete i sami da se bacite na ovu nezaboravnu avanturu.

Surfovanje u Turskoj

Prelepe obale Turske, lepo vreme i čisto more svake godine privlače na milione turista u ovu zemlju, među kojima su i zavisnici od adrenalinskih sportova. Njihovo omiljeno mesto jeste seoce Alakati, smešteno na slikovitoj obali Egejskog mora i na samo sat vremena vožnje od Izmira.

Zahvaljujući stabilnom vetru, predstavlja pravi mali raj za surfere iz celog sveta. Svake godine ovde se održava i Svetski kup surfera, a odličan je i za početnike koji bi da nauče da „ukrote talase”.

Zaronite u prošlost Aleksandrije

U okolini Aleksandrije u Egiptu, ali i u samom gradu, ronioci obožavaju da dolaze zbog neverovatnih prizora pod vodom.

Mesta kao što je potopljeni kleopatrin grad, tamo gde je danas luka, nudi roniocima priliku da istražuju statue, amfore, stubove, pa čak i stare građevine. U ovom regionu nalaze se i olupine brodova iz antičkih vremena, pa sve do Drugog svetskog rata. U Aleksandriji u ronjenju mogu da uživaju i oni iskusni, ali i početnici.

Kajtsurfing u Španiji

Maleno mesto Tarifa u provinciji Kadiz na samom jugu Španije svake godine privlači veliki broj zaljubljenika u „zmajeve”, odnosno kajtsurfing.

Postoji dosta plaža koje zbog prirodnih odlika i Gibraltarskog moreuza predstavljaju savršeno mesto za savršenu avanturu letenja. Postoje i škole letenja koje će sve zainteresovane upoznati sa tajnama ovog sporta.

Pešačenje planinama Atlas

Planinski lanac u severozapadnoj Africi se prostire kroz Maroko, Alžir i Tunis, a najbrojniji su posetioci iz Evrope i Severne Amerike koji traže savršeno mesto za planinarenje.

Ovo područje dom je i zanimljivog naroda Berbera, urođenika koji tu žive još od arapksih osvajanja. Veoma su gostoprimljivi i posetioce neretko posluže čuvenim čajem od nane.

Plovidba oko grčkih ostrva

Omiljena zemlja za letovanje srpskih turista poseduje jednu od najrazuđenijih obala na svetu, pa može da se pohvali sa brojkom od oko 6.000 ostrva.

Zato i nije čudo što je ovaj deo Mediterana rajsko mesto za plovidbu. Postoje i razne ture kojima svi zainteresovani mogu da krstare i još jednom se uvere u lepote grčkog mora.

Vožnja kajaka u Hrvatskoj

Šarmantne i drevne luke koje se nalaze na dopadljivim obalama i ostrvima Hrvatske nisu jedine stvari u kojima možete da uživate.

Recimo, tu je i Nacionalni park Kornati gde kamperi rado dolaze da prespavaju. Dok je veslanje oko hrvatskih ostrva takođe je predivno iskustvo, delovaće vam kao da se probijate kroz lavirint sastavljen od 1.200 delova (ostrva). Neka od njih su čak i nenaseljena.

Alpinizam na Korzici

Sunčanu Korziku često nazivaju „planinom usred mora”, a ovo francusko ostrvo sa svojim jedinstvenim duhom može da se pohvali sa odličnim lokacijama za boldering, pa čak i za penjanje po ledu.

Sve je to zanimljivo zato što se te lokacije nalaze tek na pola sata vožnje od toplog mora i lepih obala. U stvari, oni koji ne mogu bez adrenalina, vole da se penju po liticama sa kojih zapravo mogu bezbedno da padnu – pravo u vodu.

Izvor: superodmor.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/