Podzemne galerije: 10 najlepših metro stanica na svetu

Foto: Instagram / aguuwu_

Pravo vizuelno uživanje za ljubitelje neobične arhitekture.

U različitim zemljama širom sveta, prostori sistema javnog prevoza pretvoreni su u objekte sa zadivljujućim estetskim svojstvima.

Arhitektonske invencije, optičke iluzije i čudni spojevi oblika i boja omogućili su nam da umesta da se dosađujemo dok čekamo voz, naše vreme ispunimo vizuelnim uživanjem.

Pogledajte najlepše metro stanice sveta - od Tajvana do Moskve.

1. Farmosa Bulevar (Tajvan)

Na stanici Farmosa Bulevar u Kaosiungu na Tajvanu, nalazi se vitraž sastavljen od 4.500 staklenih ploča. Ovo je najveći vitraž na svetu, a dizajnirao ga je Narcisus Kvanljiata. Zbog neverovatnog kaleidoskopskog efekta, predloženo je da se na ovoj stanici održavaju venčanja.

A post shared by Reno (@reno3283) on Apr 24, 2017 at 4:07pm PD

2. Toledo (Napulj, Italija)

Toledo stanica u Napulju (Italija), podseća na zemlju čuda, zahvaljujući radu umetnika Roberta Vilsona. "Svetli paneli", kako je nazvan rad, osvetljavaju najdublju napuljsku metro stanicu.

A post shared by Mariell Amelie (@mariellamelie) on Sep 11, 2015 at 8:24am PDT

3. Grand Central (Njujork)

Njujoršku Grand Central Terminal stanicu krasi neverovatna tavanica, a mesto je poznato i po najvećem broju terminala - ima ih ukupno 44, a jedan tajni nalazi se navodno ispod legendarnog hotela Valdorf Astorija.

4.  Komsomolskaja stanica (Moskva)

Moskovsku Komsomolskaju u neoklasičnom stilu dizajnirao je Dmitrij Čečulin. Ukrašena je lusterima i mozaicima, a tavanica podseća na velike balske hale iz carskih vremena.

U nastavku pogledajte kako izgledaju najlepše metro stanice u Parizu, Minhenu, Madridu, Moskvi.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin