U različitim zemljama širom sveta, prostori sistema javnog prevoza pretvoreni su u objekte sa zadivljujućim estetskim svojstvima.

Arhitektonske invencije, optičke iluzije i čudni spojevi oblika i boja omogućili su nam da umesta da se dosađujemo dok čekamo voz, naše vreme ispunimo vizuelnim uživanjem.

Pogledajte najlepše metro stanice sveta - od Tajvana do Moskve.

1. Farmosa Bulevar (Tajvan)

Na stanici Farmosa Bulevar u Kaosiungu na Tajvanu, nalazi se vitraž sastavljen od 4.500 staklenih ploča. Ovo je najveći vitraž na svetu, a dizajnirao ga je Narcisus Kvanljiata. Zbog neverovatnog kaleidoskopskog efekta, predloženo je da se na ovoj stanici održavaju venčanja.

2. Toledo (Napulj, Italija)

Toledo stanica u Napulju (Italija), podseća na zemlju čuda, zahvaljujući radu umetnika Roberta Vilsona. "Svetli paneli", kako je nazvan rad, osvetljavaju najdublju napuljsku metro stanicu.

3. Grand Central (Njujork)

Njujoršku Grand Central Terminal stanicu krasi neverovatna tavanica, a mesto je poznato i po najvećem broju terminala - ima ih ukupno 44, a jedan tajni nalazi se navodno ispod legendarnog hotela Valdorf Astorija.

4.  Komsomolskaja stanica (Moskva)

Moskovsku Komsomolskaju u neoklasičnom stilu dizajnirao je Dmitrij Čečulin. Ukrašena je lusterima i mozaicima, a tavanica podseća na velike balske hale iz carskih vremena.

U nastavku pogledajte kako izgledaju najlepše metro stanice u Parizu, Minhenu, Madridu, Moskvi.

PageBreak

5. Arts et Metiers (Pariz)

Ukoliko volite Žila Verna onda će vas pariska stanica Arts et Metiers oduševiti. Dizajnirao ju je crtač stripova Fransoa Šuiten. Sačinjena je od bakarnih zidova sa prozorima kao u podmornici i zupčanika koji krase plafon.

6.  Vestfridhof (Minhen)

Ovu stanicu dizajnirao je Ingo Mauer, koji je na jednostavan način iskoristio 11 ogromnih lampi čime je postignut očaravajući svetlosni efekat.

7. Atocha (Madrid)

Madridska Atoča predstavlja spoj stakla, betona i tropskih bašti. Dok čekate voz, obavezno obratite pažnju i na statue koje krase najveću madridsku stanicu.

8.  Kungštradgarden (Stokholm)

Preko 90 stokholmskih metro stanica ukrašeno je skulpturama, mozaicima i umetničkim slikama i fotografijama. U Kungštradgarden metro stanici nalaze se relikvije iz stare gradske palate uklopljene u impresivan industrijski dizajn. 

9. Avtovo metro stanica u Sankt Peterburgu (Rusija)

Dekorisana je velelepnim lusterima, mermernim stubovima, lovorovim vencima, mozaicima i drugim istorijskim obeležjima.

10.  Majakovskaja stanica (Moskva)

Ova stanica se smatra za jednu od najlepših na svetu. Ukrašena je mermerom, čelikom i lampama skrivenim u ovalnim nišama na tavanici, koja je takođe ukrašena malim panelima umetnika Aleksandra Dejneke.

Izvor: Newsweek

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/