Velika prirodna bogatstva bila su od velikog značaja za razvijanje Nemačke koja se dičila idiličnim izgledom, ali i zavidnim uslovima za život praktično oduvek.

Za taj deo zaslužan je kako sam položaj zemlje koji jednim delom izlazi na severno more, dok je čak 29 odsto države prekriven šumama, a tu je i veliki broj planina, reka i plodnih polja, te ne čudi što su i sami Nemci izuzetno ponosni na svoju zemlju i odnose se prema svakom delu nje, baš kao da su u sopstvenoj kući i sopstvenom dvorištu.

Svaka građevina koja je izgrađena morala je da se uklopi i prethodni urbanistički plan grada i okolinu, što je samo još jedan od razloga zbog koga će vas njihova idiličnost očarati, a puno je više razloga da ih posetite.

Otkrivamo vam koja su to mesta i zbog čega bi baš njih trebalo da vidite.

Rotenburg

Radi se o jednom od najlepših gradića u Nemačkoj i veoma je blizu Minhena, Nirmberga i Štutgarta. Ima tek oko 20 hiljada stanovnika, ali, verovali ili ne, jedan dan vam možda ne bude dovoljan da obiđete sve što nudi. Najotmeniji deo je Altštat, odnosno stari srednjovekovni grad, koji se ceo vidi sa kule Gradske većnice. Najbolji period za posetu je rano ujutru zbog navale turista.

Osim toga što je dobro povezan sa ostalim gradovima juga, u njemu se nalaze neke od najbolje očuvanih srednjovekovnih građevina. Neki od zidova koji vode poreklo još iz 14. veka i dalje su lepo očuvani. Rotenburg poseduje veliki broj zanimljivih atrakcija kao što je istorijska pijačica na gradskom trgu ili crkva Svetog Jakoba.

Dinkelsbul

Ako bismo morali da navedemo manu prethodnog Rotenburga, to je veliki broj turista. U blizini se nalazi još jedan šarmantni gradić – Dinkelsbul, ali u njemu je mnogo manja gužva. Zanimljiv je po tome što je tokom Reformacije prihvatao i protestante i katolike. Kućice su kao iz bajke, a karakterišu ih slatki prozorčići.

Predstavlja savršeno mesto u kojem ćete moći da se upoznate sa nemačkom kulturom i svakodnevnim načinom života i to bez da se gurate po ulicama zbog velikog broja posetilaca.

Libek

Na severu Nemačke nalazi se jedan od najčudesnijih srednjovekovnih gradova uopšte sa prelepim starim gradskim jezgrom – Libek. I dan-danas ovde opstaje čuvena kapija iz 15. veka građena od crvenih cigli. U gradu se nalazi nekoliko crkvi i u svakoj od njih ćete otkriti zanimljivosti iz crkvene umetnosti.

Ono što karakteriše ovaj grad jeste što se nalazi odmah pokraj mora, pa ćete uživati u pogledu na pučinu i brodove. Libek je, takođe, nadaleko čuven po marcipanima.

Majsen

Jedan je od najstarijih gradova u Saksoniji, tako da je vredan posete. Na prvi pogled, zbog svojih crvenih krovova i zamka sa katedralom na brdu iznad grada, veoma podseća na Prag. Ali, kulturni identitet grada je 100 odsto nemački.

Ono po čemu je Majsen poznat jeste izrada porcelana koja je ovde starovala još pre pet-šest vekova, a održala se sve do danas. Albrehtsburg, gradski zamak, star je više od šeststo godina, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se katedrala građena u gotskom stilu.

Lindau

Nalazi se na jugu zemlje tačno na granici Nemačke u Austrije i smešten je na obalama jezera Konstanca (ili Bodenskog jezera). Skoro u celom gradu ćete šetati pokraj vode, a u pozadini ćete videti Alpe. Veoma je popularan kao letnja turistička destinacija, a jezero, čija je voda hladna i leti, privlači one kupače koji bi da se podmlade. 

Nudi veliki broj aktivnosti, kao što su razgledanje grada iz broda, planinarenje, vožnja bicikla... Ono što nikako ne smete da zaboravite ako idete u ovaj gradić jeste – fotoaparat.

Triberg

Ako idete u Nemačku, onda ne smete da propustite posetu Švarcvaldu. A ako mislite da nemate šta da radite u gradiću od oko pet hiljada stanovnika, prevarili ste se. U pitanju je veoma šarmantna i lepa varošica koja je idealna za ljubitelje istorije, ali i za ljubitelje kolača pošto je ovo mesto gde je „rođena” Švarcvald torta. Gradić je čuven po satovima sa kukavicama, a možete i da ih kupite po povoljnoj ceni. Ovde se nalazi i vodopad Triberg koji je sa 163 metara najviši u Nemačkoj.

Vorms

Smešten je na zapadnoj obali Rajne i predstavlja pravu destinaciju u zaljubljenike u srednjovekovne gradiće. Vorms je poznat po tome što se često pominje u Pesmi o Nibelunzima i germanskom junaku Zigfridu na dvoru Burgunda. Poznat je i po svojoj katedrali iz 12. veka koja može da se vidi iz svih delova grada, a zanimljivo je da se ovde nalazi najstarije Jevrejsko groblje u čitavoj Evropi. U februaru 1945. godine grad je žestoko bombardovan, a na njega je bačeno 1.100 tona bombi.

Ramzau

Crkva Svetog Sebastijana koja se nalazi u ovom gradiću je među najčuvenijima u čitavoj Nemačkoj i često je naslovnicama raznih brošura. Blizu je i već pomenuto Bodensko jezero. Poznat je i po festivalu koji se održava u jesen, a kada se krave sa pašnjaka vraćaju u grad zbog hladnih zima. Pa ako ste u potrazi za mirnim odmorom u nekom alpskom selu, Ramzau je definitivno odličan izbor.

Bamberg

Stari centar grada je najstarije neizmenjeno gradsko jezgro u Nemačkoj i od 1993. godine nalazi se pod zaštitom Uneska. Nije ni čudo s obzirom na nestvarno lepu srednjovekovnu arhitekturu. Prostire se na sedam brežuljaka i poznat je po zaobljenim mostovima. U njemu se nalazi i jedinstvena građevina u celom svetu – gotska zgrada skupštine koja stoji po sredini mosta na reci, a još jedna lepa znamenitost jeste Bamberška katedrala. Bamberg je čuven i po svojim brojnim pivnicama među kojima se ističe Šlenkerl iz 15. veka u kojoj se pravi – dimljeno pivo. Naravno, uz to ćete imati i brojnu ponudu kobasica.

Bad Mergenthajm

U pitanju je još jedan prelep gradić gde ćete moći da vidite gotovo nestvarno lepe popločane ulice. Osim toga, baš kao i svi nemački gradovi koji poseduju prefiks „bad”, i ovde se radi o banjskom gradu. Gradski trg je među najslađima u čitavoj Nemačkoj.

Izvor: superodmor.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/