Sunčani dani u Parizu nas uvek asociraju na hedonističko ispijanje kafe, ili ručak dok sedimo u najušuškanijim baštama okupanim suncem. 

I zaista, sigurni bismo da biste zatekli ovakvu scenu na svakom ćošku grada, gde turisti zajedno sa lokalcima koriste svaki slobodan trenutak za relaksaciju i uživanje u tipičnoj boemskoj atmosferi. 

I dok su neki od pariskih kafea prepoznatljivi, te redovno okupljaju posetioce, postoje i najnoviji, relativno skoro otvoreni, koji jednako zaslužuju vašu pažnju. 

U nastavku vam otkrivamo 10 najlepših kafića u Parizu...

Café de Flore

(172 boulevard saint germain 75006 Paris)

Ovo je kasičan pariski kafe. Posetite Café de Flore ujutru, kada se polako budi Boulevard Saint-Germain, a ranoranioci zaposedaju bašte kafića. Tada ćete najviše uživati u ovoj mirnoj atmosferi, u odnosu na gužve koje nastaju tokom vremena za ručak i večeru. Sa jednim espresom i novinama u reci, malo je reći da je atmosfera magična. 

Capucine

(159 Rue du Faubourg Saint-Antoine 75011 Paris)

Capucine je neodoljiv restoran, koji funkcioniše i kao bistro, a smešten je u 11 arondismanu. Nekadašnji Caffé dei Cioppi, sada Capucine nudi italijanske specijalitete za koje je zadužen kuvar Stefania Melis, a ovde ćete pronaći jela poput ćufti u svežem sosu od paradajza, parmezan, lazanje, raviole, panini sendviča, goveđi karpaćo, kao i letnje salata sa kruškom, kozjim sirom, orasima i čeri paradajzom. 

Restaurant du Palais Royal

(110 galerie de Valois 75001 Paris)

Sa enterijerom koji je dizajnirao Christophe Toellemer, autentičnom francuskom kuhinjom, grčkim kuvarom Philip Chronopoulosom, terasom koja može da primi 50 ljudi, kao i lokacijum u srcu Kraljevske palate (Palais Royal), ovaj restoran se izdvojio kao jedan od najpopularnijih u Parizu. On se ponovo otvorio prošle godine, a šarmantniji je nego ikada.

Pavillon Puebla

(Parc des Buttes Chaumont, Avenue Darcel 75019 Paris)

Poznati trio Le Perchoir, Le Perchoir Marais i La Passerelle otvorio je novi prostor Le Pavillion Puebla, koji poseduje isti kul vajb, Zgrabite koktel i uživajte u italijanskim specijalitetima, kao i prijatnoj atmosferi kafe okruženim gradskim zelenilom. Kafe se nalazi u parku Les Buttes Chaumont.

Brasserie Auteuil

(78 Rue d’Auteuil 75016 Paris)

Sa vintidž dekorom, za koji je bila zadužena dizajnerka Laura Gonazles, kafe Brasserie Auteuil je veoma šarmantno mesto, koje se nalazi na listi omiljenih. On se nalazi na prostoru nekadašnje železničke stanice, a poseduje osunčanu terasu i krov koji okružuju pomorandžino drvo i biljke, pa mu je zaista teško odoleti.

Du Pain et des Idées

(34 Rue Yves Toudic, 75010 Paris)

Sa drvenim stolovima i klupama, ova pekara na ćošku Ruse Marseille ulice, želi dobrodošlicu Parižanima i svim posetiocima već od osam sati ujutru, kada ih čeka sveže ispečen pain des amis (vrsta hleba). Ne propustite čokoladni hleb i kroasane, kao i brioš (zemičku) sa džemom od pomorandže. 

Playtime

(34 Quai d’Austerlitz  75013 Paris)

Sa restoranom, terasom i bar/klubom i otvorenim bazenom, ovaj pariski kafić ima veliki potencijal za uspeh tokom letnje sezone. Ako dodamo još da će vas ovde sačekati odlična usluga, pogled na Senu i zabavna atmosfera, vaš večernji izlazak će biti potpun. 

Le Postiche

(62-64 rue Jean-Jacques Rousseau 75001 Paris )

Le Postiche se može pohvaliti ušuškanom, prelepom terasom koja pruža intimu. Bistro sa jedne strane, i vinski bar sa druge, pružaju prijatnu atmosferu, a posebno su upečatljivi neobični stolovi. Dekor je rustični i šik, a na meniju ćete pronaći fantastične obroke, uz ponudu dobrih sorta vina. 

Restaurant

(13 Rue Des Beaux-Arts 75006 Paris)

Nekadašnje utočište Oscara Wilda krije najdivnije i najromantičnije terase koje grad može da ponudi, a koje je dekorisao Jacques Garcia. Male bašta u dvorištu ima mesta samo za dva stola sa obe strane fontane, što je savršeno za mirnu i romantičnu večeru.

Restaurant

(32 Rue Tournefort 75005 Paris)

Terasa na spratu i mali stolovi sa svojim belim stolnjacima kokteriju sa pariskim klošeom, i odeševljavaju posetioce u potrazi za autentičnim pariskim iskustvom. Što se tiče hrane, obroci su jednodtavni i sveži, a svi hvale i deserte koje lično pravi poslastičar Pierre Hermé.

Foto: Promo

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/