Često ostaje u senci poznatijeg Edinburga, ali dok je Edinburg turistički centar, Glazgov ima kreativniju scenu koja sve više privlači turiste širom sveta. 

Ovaj nekadašnji industrijski centar je transformisan u grad kulture, a Unesco mu je dodelio dve važna priznanja kao što su Grad muzike i Evropska prestonica kulture.

Glazgov je od brodogradilišta prerastao u grad koji spaja istorijske zgrade i modernu arhitekturu, najcenjenije muzeje, odličnu muzičku scenu i inovativne restorane.

Jedna stvar je sigurna- ovde vam ne može biti dosadno. 

U nastavku vam otkrivamo zašto je Glazgov idealna destinacija za city break turu, kao i predloge kako da uživate u ovom divnom gradu.

Kulturna scena

Poznata Kelvingrove Art gallery i Museum house ne samo da poseduju najbolje umetničke kolekcije u Evropi, već okupljaju i muzičare koje možete slušati u popodnevnim satima. (tribute David Bowie je jedan od najpoznatijih).

Ne propustite da obiđete The Mackintosh House, repliku kuće poznatog dizajnera Charles Rennie Mackintosh.

Zainteresovani ste za gledanje filma? Idite u Glasgow Film Theatre pozorište, uređeno u art deko stilu. 

Uživanje u piću

Ovde možete uživati u pravom džinu i odličnom pivu, po kome je inače škotska poznata. Vaša prva stanica bi mogla da bude Alston Bar & Beef, bar koji se nalazi u centru Glazgova, a koji će vam ponuditi različite vrste pića. Ne propustite da probate Makar, najpoznatiji džin.

Takođe jedan od popularnih barova je Finnieston, koji u svojoj ponudi uključuje najbolje koktele. 

Istražite gradsku muzičku scenu

Posetite Glasgow Music City Tour, turu za upoznavanje muzičke scene grada ili uživajte u jednoj od 130 različitih muzičkih događaja, koji se održavaju svake nedelje. Glumica Scarlett Johansson je redovno posećivala rok klub Nice and Sleazy, kada je imala snimanje u Glazgovu, a Noel Gallager i dalje nastupa u King Tut’s Wah Wah Hut, mestu gde je Oasis nastupao 1993. 

Kupovina

Glavni deo grada za šoping nazvano Style Mile, gde dizajneri i high street brendovi izlažu svoj rad, zajedno sa kul nezavisnim radnjama. Obavezno obiđite vredne vintidž šopove, u zapadnom delu grada.   

Popodnevna kafa ili čaj

Za kratki predah i uživanje u popodnevnom čaju, preporučujemo opušteni kafić The Drugstore Social, koji se nalazi u Yorkhollu, ili Singl-End, u blizini Škole umetnosti.

U jednom od najpopularnijih glazgovskih hotela, Blythswood Square Hotel možete probati fantastične čajeve, od vanile, bergamota i nenadmašnog Earl Grey. 

Osvežite svoje misli i energiju

Interesuje vas priroda? Glagzov broji više od 90 parkova i bašti, pa postoji veliki broj zelenih površina. Ako želite nešto veću avanturu, Loch Lomond se nalazi 40 km severno od grada, pa možete vozom doći do ove lokacije i uživati u popodnevnoj šetnji, vožnji kajakom ili čak jahanju konja. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/