Marakeš: Magija crvenog grada na rubu pustinje

Poželite li malo romantičniji obilazak grada, na raspolaganju vam je i vožnja kočijom s konjskom zapregom, koja se obično nalazi na dnu trga, a cenu vožnje obavezno dogovorite pre nego uđete u jednu.

Izvan zidina Medine smestio se novi dio grada, Gueliz, sa brojnim parkovima prepunima palmi, od kojih su najpoznatiji Menara i Agdal. Tu se nalazi i vrlo egzotičan botanički vrt Majorelle, poznat u modnom svetu.

foto: Instagram/danasavytska

Vrt je nekada bio vlasništvo francuskog slikara Jacquesa Majorella koji je teren kupio 1924. i ovde napravio svoju kuću-atelje. Imanje je nakon njegove smrti bilo u lošem stanju, pa ga je kupio slavni dizajner Yves Saint Laurent. Njega je posebno fascinirala jedinstvena kobaltno plava boja kućne fasade i ograde, te se na njegovim kreacijama često mogla vidjeti upravo plava boja Majorelle (Bleu Majorelle). Vrt je izuzetno inspirativan, sadrži: bogatu kolekciju kaktusa, raznih mediteranskih i afričkih biljaka, ali imajte na umu da se radi o jednoj od skupljih atrakcija Marakeša.

Posetite prekrasnu palatu El Bahia, kompleks u kome se nalaze brojne građevine, paviljoni i vrtovi. Ovde možete videti raskošne mermerne podove i oslikane zidove, te upoznati način života marokanskih plemića u 19. veku. 

foto: Instagram/marrakeshhuahin

Dolaskom do El Badi dvorca, sagrađenog u 16. st., prisustvovaćete fascinantnom pogledu na stari grad i džamiju Koutoubia, ovo je ujedno prizor koji ćete videti na većini razglednica iz Marakeša.

Skrivene čari Maroka možete otrkiti i na jedinstven način - jahanjem kamila u jednoj od najvećih marokanskih oaza koju krase i beduinska sela, gde će vam domaćini poslužiti čaj od nane ili lokalni specijalitet - palačinke s medom.

Putovanje začinite uzbudljivom adrenalinskom vožnjom quadovima kroz pustinjske predele ili zanimljivim izletom u grad Essaouira - "Grad vetrova", čija je kulisa poslužila Orsonu Wellesu prilikom snimanja filma "Othello", dok je grad Astapor iz serije "Igra prestola" zapravo Essaouira. Istim senovitim uličicama šetali su Jimi Hendrix i Cat Stevens u vreme kada je Essaouira bila globalno stecište hipi kulture. Danas, iako je grad postao turistički centar, zadržao je svoj bohemski stil, male umetničke galerije, radionice, muzeje i tradicionalne ulice šarenih boja.

foto: Instagram/marrakeshhuahin

Najvrjedniji suvenir sa kojim biste nekoga mogli obradovati, svakako je arganovo ulje, jedno od najprepoznatljivijih marokanskih proizvoda, s obzirom na to da upravo ovde imate priliku videti i plantaže arganovog stabla, endemske vrste koja raste samo u Maroku.

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/ellesrbija/

‹ Prethodna 2 / 2 

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...