Uzbudljiv, privlačan i egzotičan, Marakeš se naziva i crvenim draguljem Maroka. Ova država nalazi se na krajnjem severu Afrike, na zapadu graniči sa Saharom, a na istoku sa Alžirom. Maroku najbliže evropske zemlje su Španija i Portugal.

Marakeš je grad kontrasta, s obzirom na to da se smestio u podnožju snegom pokrivene planine Atlas, a na rubu s najvećom pustinjom, Saharom. Zbog očuvanja i negovanja tradicije i folklora, kao i zbog jedinstvene arhitekture, Marakeš je danas jedan od centara međunarodnog turizma.

Njegova lepota sadržana je u dinamičnoj i živahnoj atmosferi kojom odišu ulice i trgovi, otkrivajući pravu čaroliju Orijenta.

Marakeš, čije ime na berberskom jeziku znači "Božja zemlja", najvažniji je od četiri kraljevska grada Maroka. Ovaj poseban i fascinantan grad utemeljila je dinastija Almoravida krajem 11. sveka kada su sagrađene mnoge veličanstvene palate i parkovi. Najupečatljiviji je stari deo grada - Medina, koji se zbog svoje atraktivnosti i značaja našao na popisu svetske baštine UNESCO-a.

foto: Instagram/marrakeshhuahin

Ne propustite prošetati se glavnim gradskim trgom Jemaa-el-Fna, koji vrvi životom i neobičnim prizorima, a ujedno je i mesto gde možete probati brojne marokanske specijalitete, s obzirom na to da se svake večeri trg pretvori u najveći restoran na otvorenom.

foto: Instagram/marrakeshhuahin

Ovde ćete naići na krotitelje zmija i majmuna, žonglere, akrobate, muške plesače, živopisno odevene prodavače te orijentalne pripovedače. Krenete li u istraživanje Medine, pripremite se na potpunu dezorijentaciju, jer u mreži uličica samo će oni najspretniji u svakom trenutku znati gde se nalaze. No, upravo u tom lavirintu malih ulica satkana je sva čar i lepota ovog grada.

foto: Instagram/marrakeshhuahin

Uz trg se smestila i bazari na otvorenom - souk, na kojima možete kupiti bukvalno sve. Cene za turiste su nešto više no za lokalno stanovništvo, te se oslonite na svoju sposobnost cenkanja. Marakeš ima najveće bazare  u Maroku, u kojima se nude razni poznati i nepoznati začini, predmeti i odeća od kože, šarene tradicionalne svetiljke i brojne rukotvorine koje ćete rado poneti sa sobom kao uspomenu na ovaj više nego živopisan grad. 

Još o Maroku saznajte na sledećoj strani:

PageBreak

Poželite li malo romantičniji obilazak grada, na raspolaganju vam je i vožnja kočijom s konjskom zapregom, koja se obično nalazi na dnu trga, a cenu vožnje obavezno dogovorite pre nego uđete u jednu.

Izvan zidina Medine smestio se novi dio grada, Gueliz, sa brojnim parkovima prepunima palmi, od kojih su najpoznatiji Menara i Agdal. Tu se nalazi i vrlo egzotičan botanički vrt Majorelle, poznat u modnom svetu.

foto: Instagram/danasavytska

Vrt je nekada bio vlasništvo francuskog slikara Jacquesa Majorella koji je teren kupio 1924. i ovde napravio svoju kuću-atelje. Imanje je nakon njegove smrti bilo u lošem stanju, pa ga je kupio slavni dizajner Yves Saint Laurent. Njega je posebno fascinirala jedinstvena kobaltno plava boja kućne fasade i ograde, te se na njegovim kreacijama često mogla vidjeti upravo plava boja Majorelle (Bleu Majorelle). Vrt je izuzetno inspirativan, sadrži: bogatu kolekciju kaktusa, raznih mediteranskih i afričkih biljaka, ali imajte na umu da se radi o jednoj od skupljih atrakcija Marakeša.

Posetite prekrasnu palatu El Bahia, kompleks u kome se nalaze brojne građevine, paviljoni i vrtovi. Ovde možete videti raskošne mermerne podove i oslikane zidove, te upoznati način života marokanskih plemića u 19. veku. 

foto: Instagram/marrakeshhuahin

Dolaskom do El Badi dvorca, sagrađenog u 16. st., prisustvovaćete fascinantnom pogledu na stari grad i džamiju Koutoubia, ovo je ujedno prizor koji ćete videti na većini razglednica iz Marakeša.

Skrivene čari Maroka možete otrkiti i na jedinstven način - jahanjem kamila u jednoj od najvećih marokanskih oaza koju krase i beduinska sela, gde će vam domaćini poslužiti čaj od nane ili lokalni specijalitet - palačinke s medom.

Putovanje začinite uzbudljivom adrenalinskom vožnjom quadovima kroz pustinjske predele ili zanimljivim izletom u grad Essaouira - "Grad vetrova", čija je kulisa poslužila Orsonu Wellesu prilikom snimanja filma "Othello", dok je grad Astapor iz serije "Igra prestola" zapravo Essaouira. Istim senovitim uličicama šetali su Jimi Hendrix i Cat Stevens u vreme kada je Essaouira bila globalno stecište hipi kulture. Danas, iako je grad postao turistički centar, zadržao je svoj bohemski stil, male umetničke galerije, radionice, muzeje i tradicionalne ulice šarenih boja.

foto: Instagram/marrakeshhuahin

Najvrjedniji suvenir sa kojim biste nekoga mogli obradovati, svakako je arganovo ulje, jedno od najprepoznatljivijih marokanskih proizvoda, s obzirom na to da upravo ovde imate priliku videti i plantaže arganovog stabla, endemske vrste koja raste samo u Maroku.

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/