Mini vodič kroz Brisel: Najbolja i najzanimljivija mesta belgijske prestonice!

foto: Instagram/visitbrussels

Glavni grad Belgije, jedno od sedišta Evropske Unije, prestonica stripa i uopšteno grad u kojem se sukobljavaju kontrasti

Brisel je za mnoge grad koji je a) ružan/prljav b) čudan c) haotičan.

Brisel je puno više od grada piva i čokolade po kojima je poznat u svetu. Mnogi ga doživljavaju kao sedište evropskih institucija i političkog života, ili poprište nedavnih terorističkih napada u Molenbeeku, zatim grad sav od predivnih parkova i trgova, ali Brisel pruža šta god poželite.

"Ovo je grad u kome nikog nije briga šta radiš", tvrde Belgijanci. Koliko god to zvučalo zabavno, toliko je i zastrašujuće jer uvek postoje dve strane medalje.

Brisel se sastoji iz 19 autonomnih regija i na granici je dve celine, valonsko-francuske i flamansko-holandske, tako da u različitim delovima grada možete videti različite kulturne uticaje. Flamanci su organizovani, njihovi delovi grada su puni malih kafića, dizajnerskih radnji i prijatnih mesta za klopu, dok uveče možete izaći na pivo, čaj i džez. 

Jedan od najlepših delova grada je Grand Place, izgrađen u klasičnom flamaskom stilu - barokno gotičkom, sa mnoštvom zlata, a kada stanete u sredinu imate osećaj da su sve zgrade pomalo asimetrične i nepravilne (što i jesu), jedna od stavri koja čini ovaj trg zaista impresivnim. Pri tome je čitav grad prepun uskih starih uličica sa karakterističnom arhitekturom po kojima možete šetati satima.

foto: Instagram/visitbrussels

Što se tiče hrane, obavezno probajte odličnu tradicionalna kuhinju. Preporuka je preslatki restoranu Les Brassins, koji se nalazi u ulici u kojoj je rođena Audrey Hepburn (Rue Keyenveld 36) i nudi nekoliko ukusnih jela. Neka od tradicionalnih su gulaš od piva (carbonnade), te dagnje sa paradajzom i lukom (koje su njihovo nacinalno jelo) i prženi krompirići, a odlične riblje delikatese možete probati i na trgu Sainte-Catherine u popularnom street food restoranu De Noordzee/La Mer du Nord i ručati s pogledom na velelepnu crkvu Sv. Katarine.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 3 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...