Da su dijamanti najbolji prijatelji devojaka, one koje žive u ovom belgijskom gradu znale su i pre nego što je istoimena pesma nastala. Grad koji je dijamantski centar, prvi put je uspeo da natera jednu banku da zaboravi na uobičajene bankarske poslove i posveti se isključivo industriji dijamanata...

Ali, krenimo redom. Najjači utisak koji ćete imati kada zakoračite na ulice Antverpena jeste bogatstvo. Neće biti potrebno objašnjenje da ste u gradu sa najvišim životnim standardom u Belgiji, a ako u obzir uzmemo i to da je Antverpen svetska prestonica dijamanata, nije ni čudo. To stanovnicima Antverpena koji su uglavnom Belgijanci, doseljenika je baš malo, diktira oblačenje kao u evropskim prestonicama. Ako se zaputite u shopping idite u De Meir, najpoznatiju ulicu u kojoj se nalaze svi svetski brendovi. Dok budete kupovali, imaćete osećaj da ste u muzeju jer su radnje smeštene u zgradama iz 18. i 19. veka.

Koliko je moda u ovom gradu važna, dokaz je i to što postoji ceo gradski kvart njoj posvećen - De Modewijk - pravo carstvo modnih kreatora. Oni koji vole neobičnu garderobu treba da odu u Fish&Chips, u ulici Kammenstraat, gde se prodaje polovna roba, ali i modne kreacije i predmeti alternativne umetnosti. Ukoliko se umorite od kupovine, predahnite u restoranu o okviru prodavnice.

Za razliku od odeće i obuće na kojima se ne štedi, sa prevozom je drugačije. Glavno prevozno sredstvo je bicikl. Tako da gužvu u saobraćaju prave jedino dvotočkaši. Žene su odlučne u nameri da se tako prevezu do posla, pa ih ni suknje, štikle i frizure ne sprečavaju da okreću pedale. Bar nemaju problem sa parkingom jer su mesta za bicikle na svakom trgu i ulici. Stanovnici Antverpena opravdano se nazivaju sinjoren, što vodi poreklo od španske reči señor - gospoda.

foto:Instagram/sauliumi 

Kada si u Belgiji, ponašaj se kao Belgijanac, zato svaki trenutak bez kiše i vetra treba da iskoristite za sedenje u baštama kafića, bez obzira na to koje je godišnje doba.  Dok razgledate kuće u stilu art decoa obavezno napravite pauzu za belgijski vafl sa čokoladom koji se jede u hodu i prodaje na svakom koraku. Nešto konkretnije treba pojesti uz reku. Verovatno vam ne bi palo na pamet da dagnje i pomfrit idu zajedno, ali u ovom gradu sve je moguće, pa je to jedno od omiljenih jela kako lokalaca, tako i turista. Pomfrit sa majonezom za one koji su nekada posetili Belgiju i nije neka novost. Ipak, mesto u kome mi volimo da jedemo je De Godevaart degodevaart.be.

Što se pića tiče u zemlji piva, treba i to probati (patersvaetje.be). U Antverpenu se najviše pije de Koninck. Stavljaju ga i u jela, od čorbe do mesa. Uveče svratite u kafe i opustite se uz odličan džez (jazzcafedemuze.be).

PageBreak

A kada ste siti i odmorni, krenite u razgledanje znamenitosti. U centru grada imaćete osećaj kao da ste u muzeju. Razlozi za to kriju se u 17. i 18. veku kada Antverpen, oslobođen španske opsade, doživljava procvat.

Potom sledi i zlatno doba velikih slikara Pitera Paula Rubensa, Anthonisa van Dycka, Jacoba Jordaensa. Zato ne treba propustiti Operu, Rubensov muzej, Bogorodičinu katedralu, Univerzitet i Akademiju lepih umetnosti, ali i Zoo vrt iz 1843. godine koji je jedan od najstarijih u svetu i u njemu se nalazi preko 5.000 životinja.

Ne treba da vas zbuni to što ćete na svakom koraku videti ispisane stihove, čak i na kesama za hleb ili šibicama.

foto:Instagram/konstantinos_gkinis 

U Antverpenu poezija zauzima važno mesto.

Zato, dok šetate kroz pešački tunel Sint-Annatunnel, koji prolazi ispod nivoa reke Šelde, obratite pažnju na stihove ispisane na kilometarskom zidu. De Grote Markt je najpoznatiji trg u Antverpenu, u starom delu grada. Prepoznatljiv je po fontani sa skulpturom Braboa, gradskoj većnici, kao i po velikom broju srednjovekovnih kuća u kojima su bila sedišta gildi. Gotska katedrala Onze-Lieve-Vrouwekatedraal, visoka 123 metra, dobar je orijentir jer se vidi iz skoro svih delova grada. U njoj je nekoliko Rubensovih slika, ali ako ste ljubitelj njegovog lika i dela, najbolje je da posetite njegovu kuću koja je pretvorena u muzej. Nekada zatvor, a sada muzej, Het Steen najstarije je utvrđenje u Antverpenu s početka 13. veka, ostatak nekadašnjeg mosta preko reke Šelde. 

Ukoliko vas zanima kako dijamant od grubog komada postaje kamenčić u minđušama, ogrlicama ili prstenju, obavezno idite u muzej dijamanata (het Diamantmuseum) koji je u centru Antverpena. Tu ćete saznati mnoge zanimljivosti u vezi sa ovim dragim kamenom, a u dijamantskom kvartu po povoljnijim cenama i sa popustima možete postati ponosna vlasnica dragog kamena. Nedaleko od Antverpena je i škola za brusioce dijamanata, jedinstvena u Evropi. 

foto:Instagram/petitepassport

I na kraju, ako volite suvenire, ne vraćajte se kući bez čuvene antverpenske šake. Pošto se ovaj grad nalazi na obali reke Šelde, legenda kaže da je tu živeo div Antigon koji je naplaćivao taksu onima koji su hteli da plove. Ako bi neko odbio da plati, div bi mu odsekao šaku i bacio je u reku. Na kraju je i Antigon tako završio - mladi heroj Silvius Brabo, pobedio je Antigona i njegovu šaku bacio u Šeldu. Ime Antverpen u bukvalnom prevodu znači baciti šaku. 

Tekst: Jasmina Šupeljak

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/