Kao grad kontrasta Bilbao pruža neverovatnu dualnost, te nudi veliki broj stvari koje možete da radite, vidite i jedete u tipičnom urbanom okruženju.

Pogledajte levo, i videćete futuristički voz koji se tiho kreće kroz staru ulicu. Pogled u desno, reka koja se paralelno prepliće sa pastelnim oronulim zgradima, koje izgledaju netaknuto još od kada su izgrađene.

Guggenheim muzej se može pohvaliti modernim stilom gradnje, odnosno sivim zidovima koji se preslikavaju preko vode, zajedno sa bujnim, zelenim planinama. Zidine muzeja, zajedno sa svetlo crvenim lukovima La Salve mosta i mosta Zubizuri belim metalnim lineranim stubovima, sa kojih se pruža fascinantan pogled. 

Svaki ćošak Bilbaa pruža jedinstveno vizuelno iskustvo, za šta je zaslužna jedinstvena arhitekura, ali i urbana ponuda grada koja uveliko prati nove tendencije na tržištu... 

Ali najbolji deo Bilbaa može biti to što grad, i posebno periferija su većim delom netaknuti. To je vrsta mesta u kome retko čujete engleski, ili još manje španski jezik. Maternji jezik je baskijski, i čak najposećeniji delovi grada (kao Guggenheim) su retko prenatrpani atrakcijama.

I dok možete jednostavno potrošiti nekoliko nedelja istražujući sve delove ovog očaravajućeg grada i susedstva, predstavljamo vam najbolja mesta koja se moraju naći na vašoj "must visit" listi: 

Plaza Nueva

Plaza Nueva (ili Plaza Barria, u prevodu "novi trg") je izgrađena 1821. u neoklasičnom stilu, te je odlikuju kružni lukovi i veliki broj zgrada koje se nadovezuju jedna na drugu.

Glavna zgrada na trgu je nekada bila sedište baskijske vlade, a 1890. izgrađena je nova palata koja je zamenila nekadašnju, i sada se na njenom mestu nalazi Euskaltzaindia, Kraljevska akademija baskijskog jezika.

Pored toga, važno je da znate da se na trgu Plaza Nueva nalazi i veliki broj tradicionalnih taverni i restorana. 

Foto: Instagram / ruben_lamas

Muzej Guggenheim 

Ovaj muzej bi zaista trebalo da posetite, bilo da ste ljubitelj umetnosti ili dizajna jer upravo u Guggenheimu možete pronaći brojna umetnička dela neprocenjive vrednosti, koja su izložena u stalnoj postavci.

Osim fantastične arhitekture koja izaziva oduševljenje, nećete moći na samom ulazu da ne primetite ogromnu skuptura psa koji sedi ispred zgrade... Za njegovo nastajanje je zadužen Jeff Koonsov, a osim veličine mnoge zadivljuje raznobojno cveće od koga je pas napravljen. 

Sa druge strane zgrade, u blizini vode se nalazi ogromna skupltura pauka, rad umetnika Louisa Bourgeoisa. Ako uđete u muzej Guggenheim, unutra će vas sačekati skulptura Richarda Serre koja nosi naziv The matter of time

Foto: Instagram / turismospain

Mercado de la Ribera

Mercado de la Ribera je ogroman raj svežeg voća, povrća, ribe, pečuraka, sira, kobasica, suhomesnatih proizvoda i svežeg mesa... Prostor se nalazi pored reke, u Casco Viejo oblasti grada, odnosno najstarijem, srednjovekovnom delu Bilbaoa.

Foto: Instagram / tripgoxoa

Dok hodate u Mercao de la Ribera možete gledati kako sunce izlazi, ali posmatrati lokalno stanovništvo i njihove izraze lica dok biraju sastojke za sledeći obrok.

Samo obratite pažnju na sate, jer siesta je veoma zastupljena u Bilbau. 

Katedrala Santiago 

Jedna od najboljih stvari u Bilbau je neobičan miks stare i nove arhitekture. Santiago katedrala, koja se nalazi u samom centru grada, smatra se najstarijem zgradom u Bilbau.

Ona je izgrađena u 15. veku, a njena gotička arhitektura sa prepoznatljivim zaobljenim plafonima i vratima oduševlja posetioce širom sveta. Takođe, ova katedrala je vrlo posećena zbog toga što u nju svraćaju hodočasnici.

Foto: Instagram / ilker_ibik

San Juan de Gaztelugatxe

Po sunčanom danu pogled na San Juan de Gaztelugtaxe je neverovatan. Zato savetujemo da uletite u kola i krenete severno od Bilbaa (oko 50 minuta kolima) kako biste videli kompletnu sliku baskijske zemlje, i njene jedinstvene prirodne lepote.

Uska, izuvijana staza vodi do primorskog ostrva, na čijem vrhu se nalazi drevna crkva koja datira iz 10. veka. Spoj zemlje, more, sunca i planina se najbolje vide na putu staze koja vodi do crkve. 

Foto: Instagram / abramsm1a2

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija