Jedna od glavnim turističkih atrakcija u Francuskoj, stenovito ostrvo Mont Sent Mišel nalazi se u kanalu La Manš na ušću reke Kenson i vekovima zadivljuje stanovnike obližnjeg grada Avranša u Donjoj Normandiji.

Čarobno mesto zadivljuje oko tri miliona posetilaca koji tokom jedne godine dođu da osete magiju ovog svetog mesta. 

Ostrvom od svega 55.000 metara kvadratnih, dominira veličanstveni bendediktanski manastir koji se pomalja kroz maglu, prizivajući sebi moderne posetioce kao što je to činio i hodočasnicima u davnim vremenima i smatra se svojevrsnim remek-delom srednjovekovne arhitekture.

Pored njegove lepote za ovo ostvrce specifično je i to što se na neki način nalazi u moru, te se ranije do njega uopšte nije moglo stići u periodu oseka. 

U Francuskoj je poznato i kao La Merveille (Čudo), te ne čudi što se nalazi i na listi UNESKO spomenika svetske baštine. 

foto: Profimedia

Legenda kaže da je prvobitnu crkvu, na čijem mestu je podignut manastir, sagradio je Sveti Aubert posle vizije koju mu je podario Arhangel Mihajlo, po kome i čitavo ostvo i nosi ime, a sve se odigralo davne 708. godine.

Putujući prema Sent Mišelu, videćete kako se čas pojavljuje, čas nestaje sa vidika dok se "Čudo Zapada" napokon ne pojavi pred vama u punom sjaju. Kad napokon stignete, hodaćete uzbrdo vijugavom seoskom ulicom punom kuća građenih u fahverk stilu dok se ne uspnete do manastira.

Remek-delo srednjevekovne arhitekture, nalazi se na vrhu uzvišenja sa koga se pruža neverovatan pogled na čitav zaliv. Pored toga što je zaštićeni istorijski spomenik još od 1874. godine, Mont Sent Mišel je i dalje važno hodočasničko odredište za hrišćane.

foto: Instagram/thebest_capture

Lepota manastira i samog ostrva ogleda se i u njegovoj okolini, s obzirom da se nalazi u srcu neverovatnog pejzaža. Takođe, ovaj nesvakidašnji zaliv ima i najvišu plimu u Evropi, a ona u potpunosti menja izgled čitavog krajolika dva puta dnevno. Ipak, imajte na umu da ovaj neverovatni prizor sa sobom nosi i opasnosti te se posetiocima savetuje da sami lutaju po obali.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija