Zakoračite u bajku: 10 nestvarno lepih francuskih sela

foto: Instagram / olivier.c_

Pariz, Provansa, Nica i čuvena rivijera duž azurne obale, može li više od toga jedna zemlja da ponudi? Može, ako je u pitanju Francuska, čija sela izgledaju poput onih iz dečije slikovnice.

Ne čudi nas što ova prelepa zemlja decenijama drži mesto broj jdan, kada su u pitanju turističke posete, a za to je na prvom mestu zaslužan njen glavni grad, kojim se sa pravom diči - Pariz, a potom Provansa sa svojim nepreglednim poljima lavande, te glamurozni Kan i Sen Trope.

Istorijsko i kulturno nasleđe ove zemlje, a potom i njene prirodne lepote sa pravom Francusku stavljaju svake godine na prvo mesto liste najposećenijih zemalja sveta.

Na kraju krajeva, svi želimo da vidimo taj veličanstveni grad svetlosti u kome se nalazi čuevna Mona Liza, možda još čuveniji Ajfelov toranj, Versaj, Notr Dam, Monmarte...spisak je jednostavno predug.

Međutim, ako vas put navede u Francusku na nekoliko dana, imajte na umu da u ovoj zemlji možete videti još mnogo nestvarnih mesta, a to su na prvom mestu autentična sela, koja zaista izgledaju poput onih iz bajki, a većina njih se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, kao i  na listi nezavisnog udruženja utemeljenog 1982. pod nazivom "Najlepša sela Francuske".

Trenutno ih na ovoj listi ima čak 155, a mi smo za izabrali ona koja su na nas ostavila najveći utisak, mada je selekcija bila izuzetno teška. 

1. Anesi

foto: Instagram/ninakaribiyan

Svega 35 kilometara od Ženeve nalazi se ovo ušuškano selo, zapravo gradić kji je i največi na ovoj teško probrabnoj listi. Većina upečatljiv zgrada koje se nalaze duž živopisnog kanala, datiraju iz 12. veka, a zbog kanala koji prolazi kroz veći deo Anesija, kao i autentničnih građevina koje ga okružuju, ovaj gradić prozvan je svojvrsnom mini Venecijom u Francuskoj.

2. Kolmar

foto: Instagram/suleaslaner

Možda i najpoznatiji gradić na ovoj listi, poseduje autentičnost poput Anesija, sa karakterističnim građevinama koje datiraju iz srednjeg veka i kanalaom koji se proteže duž čitavog mesta. Zgrade i kuće u Kolmaru krase jarke boje, a uz kaldrmisane uličice, kao i pored kanala nanizane su cvetene leje takođe upečatljivih jarkih boja.

3. Egizhajm

foto: Instagram/travelers.guide

Baš kao i Kolmar, sva okolna sela u njegovoj blizini krasi specifična živopisna arhitektura, koja je takođe karakeristična za samu regiju, a nalazi se na granici sa Nemačkom. Zbog čega sva mesta u ovoj oblasti izgledaju poput onih na stranicama bajki braće Grim. Dodatnu bajkovitost stvara i okolna priroda i ništa manje bajkoviti pejzaži, dok se ponosni meštani trude ne samo da oluvaju autentičnost, već i da dodatno istaknu svaki i ulepšaju svako selo.

4. Benak - at - Kaznak

foto: Instagram/malfred74

Ovo seoce na obali Dordonje nenaseljava više od 500-600 stanovnika, ali zato privlači na destine hiljada turista, s obzirom da važi za jedno od najlepših mesta u Francuskoj. Kamene kućice izgrađena uzvisni reke, nadvisuje zamak koji je star koliko i samo selo, više od 1000 godina. Šetnja ovim ulicama transportovaće vas ravno u srednji vek i sve vreme nećete moći da se otmete utisku kako će se svakog trena iza nekog ćoška pojaviti plemkinju u raskošnoj balskoj haljini.

5. Etreta

foto: Instagram/xasape

Jedna od najpoznatijih mesta u gornjoj Normandiji svakako je ovo šarmantno mestašce na obali engleskog kanala. Pored samog mesta koje krase nanizane kućice stare nekoliko vekova, je poznat i crkvi Notre Dame, koja se nalazi tačno iznad specifičnih kamenih lukova koji krase ovu obalu, a pogled sa ovog mesta je nezaboravan.

Nastavak na sledećoj strani...

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...