Raj za nepce i dušu: 10 ostrva sa najukusnijom hranom

foto: Instagram/elliottlee84

Neke od najlepših svetskih plaža nude mnogo više od biserno belog peska i kristalno bistrog mora, na ovim destinacijama razgalićete sva čula!

Pored prirodnih lepota koje poseduju Santorini, Mikonos i Bahami, često se zaboravlja na potpuno nepravedno zapostavljenu kuhinju ovih bajkovitih ostrva.

I ako niste ljubitelj ribe i morskih plodova, kojih naravno ima u izobilju, a ukusnih jela koja se pripremaju sa njima još više, nepce će vam biti zahvalno zbog egzotičnih začina i bilja sa kojima se sprema piletina, musake, salate i mnoga druga jela za koja verovatno nikada niste čuli i niste imali da ih probate.

Nezaboravno iskustvo na ovim destinacijama podrazumeva: vina asirtiko i vinsanto, sulvaki, sutsukaki, samosu, spigolu i brojne druge teško izgovorljive poslastice i aperitive. 

Bali

Najpopularnije indonežansko ostrvo za turiste koji se ovde tretiraju poput svojevrsnog božanstva, zaista je raj na zemlji. Uživanje u bajkovitim predelima upotpuniće i gastronomska ponuda koja se bazira na jelima čiji je osnovni sastojak pirinač, a kombinuje se sa piletinom, govedinom i povrćem. Lagano, ukusno i zdravo.

Mikonos

Ovo ostrvo smatra se grčkom Ibicom, karakteristično je po svom burnom noćnom životu, mnoštvu restorana i klubova, ali i vetrenjačama koje ga krase i mini belim kućicama sa plavim prozorima i vratima. Louza loukaniko je specijalitet ostrva, u pitanju je posebna vrsta kobasice, a vrlo popularan je i kopanisti, vrsta kozjeg sira sa mnogo bibera.

Santorini

Ovo malo, a vrlo popularno grčko ostrvo jedno je od najlepših na mediteranu, a može se pohvaliti i zavidnom gastronomskom ponudom. S obzirom da povrće, voće i žitarice rastu na vulkanskom tlu, sva hrana ima jedinstven ukus. Uz neizbežnu ribu obavezno probajte beli patlidžan, a ljubitaljima mesa preporučujemo sutsukakim, ćevape sa paradajizom i sulvaki, ražnjiće od jagnjetine.

Sicilija

Diljem Italije kult hrane je izuzetno jak, a to je posebno izraženo na ostrvima, gde se jelima posvećuje zaista posebna pažnja. Jedno od jela koje morate probati su aranćine koje se prodaju na svakom ćošku, pržene, pohovane loptice od prinča punjene mlevenim mesom ili pršutom u sosu od paradajza. Tu je čitav niz ovih mini jela bogatog ukusa, poput kroketa - prženih loptica od krompira sa začinima ili piceta, mini pica. Omiljena tradicionalna jelu su parmiđana i karponata, čija osnova je patlidžan i naravno veliki broj najukusnijih pasti.

Krit

U svim tradicionalnim receptima grčke kuhinje možete uživati na Kritu, poput sarmica u lišću vinove loze i spanakopiti. Ipak, ovo najjužnije i najveće grčko ostrvo poseduje i sopstvene, ništa manje ukusne specijalitete poput dakosa recimo. U pitanju je vrsta hleba s paradajizom, fetom, maslinama i začinskim biljem. Nepce ćeet obradovati i ukusnom bogatsom, desertom od kremastog sira posutog šećerom u prahu i cimetom. A sve to upotpunoti odličnim domaćim vinom kakvo je Kotsifali.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...