Koliko sam samo puta ponovila: „Nemojte dočekati jun nespremni!“ Iskreno? Pre svega sa sobom razgovaram na tu temu u nedogled: „Jelena, hajde bukiraj nešto. Jelena, saberi se hitno. Jelena, stvarno nam je potreban galon slane vode i dosta vitamina D, rekao je doktor.“ Davno sam shvatila da izgubljeno leto ne može da se nadoknadi. Ono vredi više od šlepera karamela. Ali, evo me, junski broj lagano odlazi u štampu (oh, pa dobro, ko još nije nekada malo probio rok), a ja odlazim u zbunjenost. 

Još se dobro sećam „leta kog su pojela poslovna putovanja“ – 2014. godine, a onda zadovoljno predem na pomen onog 2015. godine: ostrva, sunce, belo vino i tirkizno more... I baš nijedna briga na pameti.

Ključ je u visinskim pripremama, lagano uklizavanje, sa pravim stanjem uma, savršeno odabranim faktorom, kakadu pantalonama u vrištećim bojama i slamnatim panama šeširom. Fino tjunovanje na letnju frekfvenciju. Samo spore misli, boho kao ideja, egzotika kao feeling.

Delim sa vama svoje sitno pisane beleške sa margina ovog juna, za otići, probati, omirisati... Da li ćemo put Meksika manje je bitno, važnije je da ćemo se prepustiti tom vajbu i slanim margaritama... Ole!

Smell...

Mali hotelski lanac The Coqui Coqui na mojoj je „obavezno otići nekad“ listi, možda samo padam na dobar storytelling, ali možda ima nečeg zaista magičnog u Meksiku, u tim malenim hotelima koji su istovremeno i parfimerije ispunjene jedinstvenim mirisima koji su kreirani na licu mesta... Kokosove palme i belina peska Tuluma su 2003. godine poslužili kao inspiracija za čitav koncept. Od tad su u hotelski portfolio dodata još četiri mesta, a poslednji u nizu smestio se u Meridi, najvećem gradu u Jukatanu. „Hotel“ poseduje samo jedan apartman sa privatnim bazenom i balkonom. Prostor je ukrašen mermernim podovima i pozlaćenim ogledalima, dok u vazduhu lebdi mešavina mirisa duvana i narandžinog cveta... U prizemlju je, naravno, Coqui Coqui parfimerija, a tu je i L'Epicerie mali kafe u zadnjoj bašti gde ne dopire gungula velikog grada. Glamur prohujalih vremena u najromantičnijoj (i najmirisnijoj) verziji koju možete da zamislite. 

Read...

Leto 2016. godine esencija je boho stila, tu imamo sve! Rese, arabeske, perlice... Nosimo velike šešire, providne maksi haljine vuku nam se po podu i da, naravno, tu su karneri...

Zašto taj neodoljivi duh slobode ne bismo uneli i u svoje domove? Odmor zauvek? Ja sam već otrčala po novi nameštaj! Neka vam kao inspiracija posluži Justina Blakeney, blogerka i autorka knjige o enterijerima New Bohemians – Cool&Collected Homes. Justina je zagovornik principa da je sređivanje prostora duboko lična stvar i da vaš stan mora u potpunosti da reflektuje vašu ličnost. Shvatite to kao igralište gde možete iskušati svoju kreativnost. Njena knjiga će vam na primeru pravih kuća pokazati u koliko varijacija boho može da dođe: moderan, prirodan, etno, nomadski, romantičan... 

Eat...

Svako dobro putovanje treba da osetite na nepcima, a zašto se ne bismo tako i pripremali? Malo Kostarike, Šri Lanke, Perua i Tanzanije za pod jezik? Radi se o čokoladama švedske marke Svenska Kakaobolaget koju su prošle godine osnovali Ulrika i Fredrik. Oni pripadaju novom talasu „čokoladnih umetnika“ i beskompromisni su u tome da koriste samo vrhunski kakao i to sa plantaža širom planete. Primera radi, tabla Peru izrađena je od zrna kakaa iz severnog Perua, koji se naizmenično peče na visokim i na niskim temperaturama, a zatim na tihoj vatri ostaje trideset sati. Zbog toga ova čokolada u sebi krije ukuse šafrana, banane, manga i papaje sa izbalansiranom kiselošću. I da, zaista su jedini sastojci kakao i šećer od šećerne trske. Kakvo gastronomsko putovanje u samo jednoj kockici! 

Tekst: Jelena Karakaš

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija