Matera, poznata po velelepnim stenovitim zidinama, ostacima pećine - Sassi di Matera, je stari grad u italijanskoj regiji Basilicata koji se nalazi na području poznate čizme, tačnije njenog najšipicastijeg dela- štikle.

Sassi znači stena, ali u ovom slučaju mi ne govorimo o velikim stenama poput onih iz Stonehengea...

Ovo mesto je poznato po stenama, ali i po prvom predelu u južnoj Italiji koji je pod zaštitom Unesca od 1993. godine. Materu čine dva drevna okruga koja spadaju u istorijski deo grada. Oni su uklesani u krečnjačkoj steni koju lokalci nazivaju “tufo“.

Kuće, aleje, bunari: pred vašim očima se nalaze slojevi istorije isklesani u kamenju i stenama, koja je razvila sve oko onoga što se naziva Civitta, najstariji naseljeni deo Matere.

Obilazak Sassija znači otkrivanje komplikovanog urbanog sistema koji je pozicioniran na samim padinama te pruža neverovatan pogled na Gravina Valley. Upravo zbog toga, Matera je sinonim za spektakularne pejzaže. 

Ovo je mesto u kome je Mel Gibson odlučio da snimi film The Passion. Stene igraju ključnu ulogu u gustom dijalogu koji je kulminirao u lepoti koja oduzima dah. Za to su zaslužne kamenite kuće i crkve, ulice i zvonici.

Dva gradska jezgra, Rione Sasso Barisano i Rione Sacco Caveoso, vizuelno predstavljaju vekove bogate istorije...

Foto: Instagram / sunvilteam

Osim pejzaža i spektakularnih stenovitih područja, Matera se može pohvaliti i drugih znamenitostima, koji se nalaze 400 metara iznad nivoa mora.

Pre svega, tu je romanička katedrala iz 13. veka u Piazza della Civita, koja poseduje drvene statue i slike lokalnih umetnika.

Sedamnaest vekova stara Palazzo Lanfranchi je sada dom muzeja srednjovekovne i moderne umetnosti, a može se pohvaliti slikama, drvenim skulturama i različitim umetničkim tradicijama koje datiraju iz 17. i 18. veka.

Foto: Instagram / ele_maremonti

Pored toga, ovde ćete naići na bezbroj crkvi, počevši od San Francesco d’Assisi koju bi zaista trebalo posetiti, jer je izgrađena preko drevne bazilike u steni (ispod nivoa zemlje) i još uvek joj se može pristupiti preko poklopca koji se nalazi u bočnoj kapeli.

Crkva Tramontano Castle, izgrađena u aragonskom stilu početkom 16.veka kako bi odbranila grad, je masivna struktura u kamenu, i zaista deluje impozantno.

Nažalost, trenutno se ona može videti samo sa spoljne strane, jer je u toku velika restauracija. 

Foto: Instagram / capperidicasa

Što se tiče smeštaja i ishrane, rešili smo da vam otkrijemo najbolja mesta koja su takođe, u skladu sa netipičnim izgledom grada, izgrađena su u sličnoj, pomalo dramatičnoj atmosferi. 

B&B All’ Annunziata Vecchia

Odmah pored katedrale, u najvišem delu Matere, ovaj nedavno renoviran smeštajni objekat nudi sobe i uslugu dortučka, kao i pogled na najlepše delove Sasso Barisano.

Foto: Instagram / damianoricci

B&B Residence Sassi

San Gennaro 

Spremni ste da se osećate kao arheolog? Prostor između osam soba u rezidenciji su izgrađene između 15. I 17. veka, preko istorijskih pećina i rezervoara iz bronzanog doba.

Restoran Pizzeria La Talpa je urađena u tipičnom kamenitom stilu, a nudi odlične aperitive i svežu pastu.

Foto: Instagram / unababy15

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija