Dom za više od milijardu i dvesta miliona ljudi, Indija je mesto koje ne možete lako definisati. Geografski tu imate sve: od pustinja i planinskih masiva koji oduzimaju dah, preko džungli i šuma, sve do tropske obale...

A da ne počinjemo o raznolikosti jezika, kuhinje, običaja i odevanja... Jedno je sigurno, Indija ima toliko toga da ponudi modernom putniku! To je iskustvo koje ćete pamtiti dok ste živi. Vreme je da spakujete kofere i istražite ovu zemlju koja predstavlja pravi kaleidoskop, preporuka je da je posetite nekoliko puta, svaki put otkrivajući nove predele i doživljaje, priuštite sebi holistički odmor, apsolutni mir, ludilo indijskih festivala, ali i uzbudljivu adrenalinsku epizodu.

Pratite naše preporuke:

Raspoloženi ste za dozu boho luksuza?

Lude žurke povodom punog meseca jesu jedna stvar, ali Goa nekadašnja mala portugalska enklava sa 105 kilometara dugom linijom obale koju zapljuskuje Arapsko more ima toliko toga da ponudi i „odraslim putnicima“: privatne plaže, boutique hotele i odličan shopping. Zahvaljujući portugalskom uticaju Goa se razlikuje od ostatka zemlje, ovde ćete, na primer, probati sasvim drugačije gastro specijalitete. Izaberite neki od modernih hotela i prepustite se lenjom hedonističkom uživanju. 

Park Hyatt Goa Resort&Spa

Hotel od pet zvezdica nalazi se na samo 30 minuta vožnje od aerodroma, a izlazi na plaže Arossim i Utorda. Prostire se na 45 ari zemlje i sastoji se od tradicionalnih kaldrmisanih „uličica“ i bungalova koji kriju moderne monohromatski uređene sobe i apartmane, dok je na centralnoj poziciji smešten mali trg sa nekoliko restorana koji dele zajedničku terasu i fantastičan pogled na zalaske kao iz mašte (oslobodite memoriju fotoaparata, trebaće vam). Najbolja stvar je Sereno Spa koji ovde nazivaju „bašta smirenosti“, tu ćete naići na bazene ukrašene mozaicima u obliku cveta lotosa u kojima uveče plutaju zapaljene sveće. 

Alila Diwa Goa

Sa pogledom koji puca na Arapsko more sa obale i plaže Majorda na jugu Goe, hotel Alila Diwa Goa donosi novi nivo luksuza na ovoj egzotičnoj morskoj destinaciji. Spaja najbolje od moderne arhitekture sa bogatim kulturnim nasleđem. Svaka od 153 sobe, kao i apartmani, dizajnirani su za potpuno opuštanje i prepuštanje uživanju uz prirodno drvo i skupe tkanine, a lepotu enterijera dodatno naglašava bujna prirodna vegetacija koja okružuje imanje. Radi se o istinskom utočištu koji nudi savremenu eleganciju.

The Park Calangute 

Stvar je jednostavna, hotel smešten na plaži kao svoj najbolji deo ističe veliki udobni lounge deo pod otvorenim nebom, i zaista teško da ćete poželeti da vreme provodite negde drugde. Jednostavno poručujte smrznuti daiquiri jedan za drugim i uživajte u trenutku, dovoljno je da vreme računate između dva zalaska sunca. Ispod bara je restoran sa otvorenom kuhinjom, a odatle put vodi direktno do ružičastog bazena, a zatim i plaže. Radi se o onom tipu mesta gde opuštenost lebdi u vazduhu, a inspiriše vas da momentalno raspustite kosu i podignite noge na prvi jastuk. 

Samo je bezgranična sloboda dovoljno dobra?

U Kerali, na samom jugu Indije, smešten je gradić Varkala, idealan za sve one koji žele da izbegnu komercijalnu stranu velikih odmarališta. Možda zato što je smešten na samoj litici, ili što je to sveti centar za Hinduse, ali Varkala je uspela da zadrži autentičnu skromnu atmosferu. Mali restorani i radnjice smešteni su u kolibama od drveta i palminog lišća, suncobrani su izrađeni od starih reklama i možete se smatrati srećnikom ako pronađete ležaljku koja ima sve četiri nožice u dobrom stanju. Jer većina ljudi koja letuje ovde dolazi sa idejom da provodi dane na plaži u skladu sa prirodom. Iako je izbor hotela limitiran, izdvaja se Soul&Surf. Vlasnici su iz Britanije, otkupili su staru kuću, renovirali je i sada nude 15 modernih smeštajnih jedinica. Iako Indija nije poznata kao surf destinacija, oni su osnovali i prvu školu surfa i svaki dan vode polaznike na plažu u svom retro mini džipu. Za one manje ambiciozne tu je Soul deo joga časovi na plaži i ajurveda tretmani. 

Tekst: Jelena Karakaš

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija