Raj na zemlji: Top 10 najlepših evropskih ostrva

Foto: Instagram / sassychris1

Ako ste od onih koji planiraju letovanje tek kada sunce široko rasprostre svoje zrake, onda vam možda možemo pomoći u izboru idealne letnje destinacije za odmor, jer se neka od ovih ostrvskih blaga nalaze praktično u našem komšiluku.

Kontinentalni odmor se umnogome razlikuje od onoga na ostrvu, jer svako od njih, naročito u našoj, divnoj šarenolikoj Evropi koja se diči brojnim kulturama, doživljaj je i iskustvo za sebe.

I nije samo kultura u pitanju, priroda je prema ovim ostrvima bila izuzetno naklonjena, te ćete na nekim od njih videti najlepše svetske plaže i brojne prirodne lepote.

Zato nema potrebe da uzdišete za nedostižnim Havajima i Karpiskim ostrvima, udaljenim destinacijama koje nam se redovno serviraju putem malih ekrna, Evropska ostrva možda nisu megalomanski popularna, ali to ni u kom pogledu ne umanjuje njihovu raskoš i ono što imaju da ponude turistima.

Već na pola ovog teksta shvatićete to i sami, biće vam zaista teško da se odlučite koje da izaberete.

1. Sardinija

Kad pomenete Sardiniju većina ljudi pomisli na sjaj Costa Smeralde, ali postoji još puno toga što vam može skrenuti pažnju: veličanstveni granitni pejzaži, odlična morska hrana, i, za ljubitelje istorije, čudni ostaci sardinijske drevne nuragi kulture, da ne pominjemo razbacane rimske i kartaginske ruševine, pizanske crkve i španski barok.

foto: Profimeda

2. Sicilija

Najveće ostrvo u Mediteranu je fascinantna mešavina grčkih hramova, normanskih crkava i baroknih palata. Sicilija je mesto gde je razgledanje uvek više od običnog razgledanja: ono je kombinacija istorije, prijatne klime i živopisnih modernih jela, pića i mesta za šoping koji daju ovom ostrvu vina, agruma i drevnih pejzaža privlačnost koja traje tokom cele godine.

foto: Profimedia

3. Majorka

Majorka, najveće Balearsko ostrvo, vas možda asocira samo na plaže, ali postoje brojni drugi načini za uživanje, kako na njenim obalama, tako i u unutrašnjosti - planinski venac Sera de Tramuntana proglašen je delom Svetske baštine, u čast neverovatnih tehnika kojim poljoprivrednici vekovima obrađuju njegove strme obronke. Ili možete posetiti nekolicinu vinarija u središtu ostrva, gde su lokalne tradicije snažne kao i pre nekoliko vekova. Čak i ako dođete nekoliko puta, uvek ima nešto novo za otkriti, posebno sada kada postoji neverovatan izbor ruralnih hotela koji mogu da posluže kao luksuzna baza iz koje ćete kretati u istraživanja plodnih krajeva u unutrašnjosti ostrva i uzbudljivih plaža.

foto: Profimedia

4. Krit

"Megalónisos", "Veliko Ostrvo", je grčki naziv za Krit, i ono je zaista maltene država za sebe. Krit je poznat kao mesto na kome sezona plaža traje najduže; severne plaže su duge i peskovite iako dosta izložene, dok su ostale kraće ali i malo prikrivenije. One koji nisu raspoloženi za plaže postoji puno interesantnih stvari u unutrašnjosti ostrva: predivne kapele oslikane freskama iz 14. i 15. veka, ruševine Minojskih palata i gradova i najkvalitetnije trase za pešačenje.

foto: Profimedia

5. Ibica

Belo Ostrvo je poznato po svom predivnom priobalju, otmenim hotelima i noćnim klubovima svetske klase. Ibica je takođe dom divnih plaža, poput Cala Jondal plaže, koja uspeva da bude mirna, prefinjena i puna dešavanja u isto vreme, i Cala D'Hort, poznate po hipnotišućem pogledu na vulkansku stenu Es Vedra.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin