Ljubitelj ste prirodnih lepota i ne možete zamisliti da dragocenih deset dana odmora provodete samo na plaži i u moru?

Nema problema, Majorka je oivičena šumovitiim planinskim predelima sa kojih se pruža spektakularn pogled na tirkizno more i bele peščane plaže. Na najpoznatiji planinski venac Serra de Tramuntana, čuven po veličanstvenim vidikovcima, redovno se organizuju pešačke, ali i biciklističke ture. Tri nacionalna parka prekrivaju čak 40 odsto površine ostrva.

Malo li je, dragi naši ljubitelji flore i faune? 

Tu su i čuvene pećine od kojih je najpoznatija Cuevas del Drach, duga 2.400 metara, u kojoj se nalazi jedno od najvećih podzemnih jezera na svetu i mnoštvo stalaktita. Obilazi se barkom uz pratnju klasične muzike koja se izvodi uživo!

Čitavo ostrvo prekriveno je miomirisnom boravom šumom i kilometrima prirodnih peščanih plaža, a ima ih čak 120.

Idealno bi bilo ukoliko biste na odmoru mogli i da vidite nešto od istorijskog nasleđa, osetite duh prošlih vremena, povežete se sa kulturom mesta na kome boravite?

Nikakav problem za destinaciju koja se naziva i “Starom damom” među ostrvima.

Kraljevska palata, Seu katedrala koju je rekonstruisao Gaudi, zamak Bellver, kao i samo jezgro strarog grada u Palmi, mesta su koja će vam iz prve ruke ukazati na to koliki je bio značaj Majorke pre nekoliko vekova kada su se za nju borili Feničani, Grci, Rimljani, Vizantijci i Arapi.

Pored prestonice ostrva koja poseduje pregršt muzeja i galerija sa delima velikih španskih slikara poput Miroa, Pikasa, Dalija, ali i radove Gaudija, Rodena i Sezana, u okolini se nalaze i autentična i živopisna sela.

Među turistima je najpopularnije Valjdamosa i to duboko u srcu Sierra de Tramuntana planine, a svega 18 km od glavnog grada. Ovo selo poznato je po kraljevskom kartuzijanskim manastiru, ali i po priči o ljubavnicima Frederiku Šopenu i Žorž Sand.

Nemojte da vas zavara to što je komšijsko ostrvo etiketirano kao mesto ludog provoda, jer Majorka poseduje Magaluf i ozbiljan je rival Ibici. Ukoliko želite da doživite nezaboravnu, divlju žurku ovo je mesto na koje se morate uputiti, a od Palme je udaljeno svega dvadesetak minuta vožnje.
No ako zaista ne možete odoleti blizini Ibice i želite da je posetite, do nje možete stići nekim od brodića koji redovno voze na ovoj relaciji, a putovanje u proseku traje dva sata.

I to naravno nije sve, zato smo pored ovih značajnih, za vas izdvojili i listu atrakcija koje su najpopularnije među turistima iz čitavog sveta.

Pogledajte na sledećoj stranici 10 atrakcija ove španske lepotice >>>

PageBreak

10 nesvakidašnjih atrakcija Majorke 

1. Banys Àrabs

Arpasko kupatilo iz desetog veka, koje se nalazi u Palmi.

2. Pueblo Español

Takođe se nalazi u glavnom gradu Majorke, a u njemu su smeštene kopije najvažnijih klasičnih građevina španske arhitekture. 

3. Ferrocarril de Soller

Fakultativni izgred u ovo planinsko seoce nezaboravan je doživljaj jer se vozite specifičnim starim vozom koji čija spoljašnjost i unutrašnjost je napravljena od drveta, a prizori koji ćete usut videti pamtićete zauvek, dok je Soller posebna priča koju morate da doživite. Vožnja traje oko sat vremena, ali samo zato što se voz sporo kreće ne biste li uživali u veličanstvenom prostranstrvu kroz koje prolazite.

foto: Instagram/polina.shilova

4. Manakor

Čuven po proizvodnji bisera, a u njemu se nalazi i fabrika ovih predivnih kamenčića.

5. Pollenca 

Jedno od najutentičnijih i najočuvanijih sela na ostrvu.

foto: Instagram/flowergoode

6. Palma Akvarijum

Na svega 50 metara od mora u Palma de Majorci, nalazi se kompleks sa 55 veličanstvenih akvarijuma u kojima živi preko 700 vrsta predivnih morskih bića. Ovo je obavezna turistička tačka na mapi svakog posetioca glavnog grada.

7. Najlepše plaže

Svojom lepotom najviše se ističu Playa de Muro Beach, Playa de Alcudia, Torerenova, Cala Ferrera, Cala Najor.

foto: Profimedia

8. Aktivan odmor

Ako ste od onih kojima brzo dosadi izležavanje na plaži i željni ste akcije, onda će vas obradovati informacija da je Majorka izuzetno popularna surferska i ronilačka destinacija u Evropi.

9. Hrana

Na ovom ostrvu pravi se najbolja paelja sa morskim plodovima, začinjena šafranom. Obavezno probajte sobarssadu, vrstu kobasice koja najviše podseća na kulen. Zatim, ensaïmadu - pecivo sa mesom. Ne smete propusti ni Frit mallorquí (vrstu jagnjeće sarme), kao ni Sopes Mallorquines (supu sa mesom i pečurkama). 

10. Luka u Palmi

U smiraj dana dok zalazi sunce, prošetajte lukom u glavnom gradu u kojoj su smeštene predivne brodice, ali i fantastične luksuzne jahte. Majorka je poznata i kao mondensko odmaralište, Ketrin Zita Džons i Majkl Daglas ovde imaju kuću, kao i Ana Ivanović i naravno Rafael Nadal, koji je rođen u Manakoru, drugom po veličini gradu na ostrvu. Redovni gosti su Bred Pit, Bekamovi, Eva Longoria, Sting, Boris Beker i mnogi drugi.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija

Pored Ibice ovo špansko ostrvo najpoznatije je po dobrom i raznovrsnom noćnom provodu, sa tom razlikom što su cene pristupačnije, kulturna baština je daleko značajnija, a priroda veličanstvenija.