Via Espana: Zašto je Majorka idealna destinacija za leto?

Ljubitelj ste prirodnih lepota i ne možete zamisliti da dragocenih deset dana odmora provodete samo na plaži i u moru?

Nema problema, Majorka je oivičena šumovitiim planinskim predelima sa kojih se pruža spektakularn pogled na tirkizno more i bele peščane plaže. Na najpoznatiji planinski venac Serra de Tramuntana, čuven po veličanstvenim vidikovcima, redovno se organizuju pešačke, ali i biciklističke ture. Tri nacionalna parka prekrivaju čak 40 odsto površine ostrva.

Malo li je, dragi naši ljubitelji flore i faune? 

Tu su i čuvene pećine od kojih je najpoznatija Cuevas del Drach, duga 2.400 metara, u kojoj se nalazi jedno od najvećih podzemnih jezera na svetu i mnoštvo stalaktita. Obilazi se barkom uz pratnju klasične muzike koja se izvodi uživo!

Čitavo ostrvo prekriveno je miomirisnom boravom šumom i kilometrima prirodnih peščanih plaža, a ima ih čak 120.

Idealno bi bilo ukoliko biste na odmoru mogli i da vidite nešto od istorijskog nasleđa, osetite duh prošlih vremena, povežete se sa kulturom mesta na kome boravite?

Nikakav problem za destinaciju koja se naziva i “Starom damom” među ostrvima.

Kraljevska palata, Seu katedrala koju je rekonstruisao Gaudi, zamak Bellver, kao i samo jezgro strarog grada u Palmi, mesta su koja će vam iz prve ruke ukazati na to koliki je bio značaj Majorke pre nekoliko vekova kada su se za nju borili Feničani, Grci, Rimljani, Vizantijci i Arapi.

Pored prestonice ostrva koja poseduje pregršt muzeja i galerija sa delima velikih španskih slikara poput Miroa, Pikasa, Dalija, ali i radove Gaudija, Rodena i Sezana, u okolini se nalaze i autentična i živopisna sela.

Među turistima je najpopularnije Valjdamosa i to duboko u srcu Sierra de Tramuntana planine, a svega 18 km od glavnog grada. Ovo selo poznato je po kraljevskom kartuzijanskim manastiru, ali i po priči o ljubavnicima Frederiku Šopenu i Žorž Sand.

Nemojte da vas zavara to što je komšijsko ostrvo etiketirano kao mesto ludog provoda, jer Majorka poseduje Magaluf i ozbiljan je rival Ibici. Ukoliko želite da doživite nezaboravnu, divlju žurku ovo je mesto na koje se morate uputiti, a od Palme je udaljeno svega dvadesetak minuta vožnje.
No ako zaista ne možete odoleti blizini Ibice i želite da je posetite, do nje možete stići nekim od brodića koji redovno voze na ovoj relaciji, a putovanje u proseku traje dva sata.

I to naravno nije sve, zato smo pored ovih značajnih, za vas izdvojili i listu atrakcija koje su najpopularnije među turistima iz čitavog sveta.

Pogledajte na sledećoj stranici 10 atrakcija ove španske lepotice >>>

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...