24h u Večnom gradu: Kako da maksimalno iskoristite jedan dan u Rimu

Foto: Instagram / iroma.no

Ako vas navede put ka Italiji i velikom Rimu, obavezno iskoristite maksimalni potencijal grada za razgledanje, uživanje u kulturnim i zabavnim sadržajima, kao i poznatoj La dolce vita atmosferi, koja se oseća u samom vazduhu!

Obilazak Rima počinje od trenutka kada sletite avionom na aerodrom Fiumicino, kada ćete se susresti sa 2. 770 godina starim gradom poznatim po svojoj neopisivoj atmosferi i dinamici.

Stare kaldrmisane ulice, ruševine koje stoje između telefonskih stubova i staza za vespe, kao i poznate gužve u saobraćaju su samo prvi utisak koji ćete imati kada se susretnete sa današnjim modernizovanim Rimom.

Ipak, moguće je zaobići svakodevni špic i gužve, i upustiti se u pravu avanturu koju bogat i velelepan istorijski grad može da vam priušti.

Uz odgovarajući budžet (sasvim skroman) moguće je uživati u ovom gradu na 24 sata, ako odredite fokus, odredište i sam cilj. 

Predstavljamo vam kako da najbolje iskoristite 24 sata u Rimu...

9:00 h

Smestite se u hotelu koji bi trebalo na vreme da bukirate. Ako želite nešto luksuzniji smeštaj za odmor, savetujemo da se opredelite za penthaus u Baglioni Hotel Regina koji se nalazi u najpoznatijoj ulici u Rimu- Via Veneto. Ovde ćete dobiti eksluzivnu sobu sa velikim staklenim prozorima (od poda do plafona) sa kojih se pruža pogled pravo na Vatikan i zalazak sunca. Takođe, u ovom hotelu je moguće bukirati i skromnije sobe, sa pristupačnijim cenama.

Kada se smestite u sobu, odložite smeštaj i spremite se za šetnju. 

Foto: Instagram / bookedthe

9:30 h

Prvo odredište je fontana di Trevi. Ona je mesto okupljanja mnogobrojnih turista, ali je ujedno i prelepo mesto koje je neizostavno u poseti Rima, pogotovo nakon nedavne rekonstrukcije potpisane od strane Fendija. Tradicionalno, ovde bi trebalo da okrenete leđa fontani i bacite novčić preko ramena. Legenda kaže da će vas to ponovo vratiti u Rim.

Odavde možete prošetati do Koloseuma. 

Foto: Instagram / pippoctz

11:30 h

Nakon posete znamenitosti, vreme je da se odmorite, napunite baterije i priuštite sebi kasni doručak ili rani ručak u Porto Fluviale, omiljenom restoranu mladih Rimljana koji se upravo ovde okupljaju. Restoran u svojoj ponudi nudi pizze i cicchetti meni (užine, različite vrste sendviča, kolača i grickalica). 

Foto: Instagram / portofluviale

13:30 h

Kada ste se odmorili, nastavite dalje ka Palazzo della Civiltà Italiana, prelepoj zgradi koja je malo dalja od centralnog dela Rima, a danas služi kao sedište modne kuće Fendi.

Zgrada je obložena mermerom, a prvobitno je njenu izgradnju naručio Benito Mussolini, 1935 godine. U novijoj kulturnoj slavi, iza Fendijevog obnavljanja, ona se takođe pojavljuje u poznatom filmu Zoolander 2, kao poslovni prostor za House of Atoz, Kristen Wiig’s modno carstvo.. 

Foto: Instagram / adamaggiore

15:30 h

S obzirom da ste samo na jedan dan u Rimu, ne bi trebalo da propustite da vidite Sikstinsku kapelu. Mikelanđelove freske oslikane na tavanici zadivljuju svojom lepotom, i mnogo su impozantnije u realnosti. Tu ćete imati priliku da vidite i jednu od najslavnijih slika- Rađanje Adamovo, koja prikazuje scenu kada Bog daruje životu Adamu. Mikelanđelo je radio na njoj oko četiri godine.

Foto: Instagram / thomasandrewormephoto

17:00 h

Vreme je za odmor, te bi bilo idealno da se vratite u hotel na mini pauzu, ili da se opustite u nekom od lounge barova i pabova, u kojima možete popiti piće i osvežiti se, uz pogled na....

Uživajte u prepoznatljivoj italijanskoj dolce viti, koju ćete osetiti u lepršavoj atmosferi grada. 

19:00h

Nakon pauze od razgledanja, savetujemo da večerate u Caffe Propaganda koji se nalazi u blizini Koloseuma. Meni se menja, ali uvek možete na ovom mestu pronaći nekoliko klasičnih italijanskih jela. Takođe, moramo da napomenemo da su upravo ovde kokteli najbolji u gradu. 

Foto: Instagram /nicoledavisinteriors

21:00 h

Uživajte u brzom piću u Jerry Thomas Project, jednom od rimskih najpoznatijih mesta. Alternativno, ako ste u Rimu tokom letnjih meseci, a želite da izbegnete alkohol i gužve, možete pogledati film u Tiber Islandu, bioskopu na otvorenom.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...