Sakriven od radoznalnih pogleda bujnom borovom šumom i okružen kristalno čistim morem koje zapljuskuje brojne uvale sa peskovitim plažama, Mali i Veli Lošinj  danas se diče i velelepnim vilama i letnjikovcima starim nekoliko vekova, ali i modernim hotelima svetskog glasa.

Ovo je destinacija koja je zbog svoje bogate ponude i danas privlačna onima sa dubljim džepom, a zbog svojih prirodnih lepota i svima ostalima.

(PARADISE: 20 najlepših mesta na svetu)

Zimzleno ostrvo jedno je od najvećih u Kvarnerskom arhipelagu, a turistima nije primamljivo samo u jeku letnje sezone, već i tokom proleća kada se budi iz zimskog sna, period kada aromatičan vazduh ispunjen mirisom preko 1000. rascvetalih biljnih vrsta, postaje lekovit.

Što je jedan od razloga zbog koga je Lošinj još davne 1892., od strane bečkog dvora proglašen posebnom vrstom klimatskog lečilišta.

Te su nekadašnji kapetani, brodovlasnici i plemstvo imali i te kako dobro opravdanje za izgradnju letnjih rezidancija baš na ovom, od mnogih jadranskih ostrva.

foto: Promo

Vreme je učinlo svoje, pa su blagodeti Lošinja danas dostupne svima i to ne samo u popularnoj letnjoj sezoni.

Tokom prolećnih dana kada se temperatura neretko popne i iznad 25 podeoka, možete uživati u otkrivanju starog grada kojim dominira kula iz 16 veka, brojne građevine, ali i velelepne vile koje ne odolevaju zubu vremena preko stotinu godina.

(Po izboru TripAdvisora: Najlepša ostrva na svetu u 2016.)

Kroz krivudave, uske uličice, specifične u ovim krajevima, stižete i do uređenih staza koje će vas kroz borove šume odvesti do obale.

foto: Promo

Za par dana moguće je istražiti čitavo ostrvo, dugo svega 33 kilometra.

Ipak, iako nije vreme kupanja nipošto ne zapostavite more, jer vas očekuje nezaboravno iskustvo. Naime, lošinjske vode predstavljaju prirodno stanište delfina, koje broji 120 jedinki ovih umiljatih stvorenja i predstavlja njihov prirodni rezervat nadomak ostrva.

(Nećete zažaliti: Upoznajte najneobičnija mesta na svetu)

foto: Promo

Ukoliko vam ni sve to nije dovoljno da se odvažite na put od nekoliko sati i par stotina kilometara, možda će vam biti interesantna informacija da su neki od jedinstvenih spa i velnes sadržaja na ostrvu, prošle godine proglašeni najboljima u svetu, a ako ste od onih koji odmor na moru, ne mogu zamisliti bez brćkanja u vodi, onda imajte na umu da većina hotela poseduje bazene, i to sa pogledom na more.

Iz Beograda, Lošinj je udaljen 640 km, a od Rijeke 120 km. Do Malog Lošinja iz pravca Srbije najjednostavnije i najbrže se može stići za 7 sati vožnje iz pravca Beograda preko Bajakova i Zagreba, a zatim do Rijeke i ostrva Krka trajektom 20 minuta do Meraga (Cres) i Lošinja.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija

Na ovom ostrvu vazduh je lekovit, a sunce prisutno 200 dana godišnje, te ne čudi što su ga moćnici hteli samo za sebe...