Ovo fascinantno ostrvo je prepoznatljivo po planini Etna, ali i po prirodnim lepotama koje se pružaju od Palermo do Katanije, a koje kriju velika i neprocenjiva bogatstva. 

(Putovanje koje će vam promeniti život: 5 fascinatnih razloga da otputujete u Italiju)

Kako biste u pravom svetlu doživeli i upoznali jedno od najlepših italijanskih osrrva, važno je da odvojite najmanje sedam slobodnih dana koje ćete imati za obilazak i istraživanje Sicilije.

Od samog dolaska sa aerodoroma, putovanje možete započeti u hotelu Villa Igiea u Palermu koji će vas oduševiti svojom impozantonošču. Sagrađen od strane arhitekte Ernesta Basile, 1899. godine na neobičnoj poziciji, na visini iznad samog grada na kojoj terasaste bašte pružaju pogled na more, nekada je bio dom industrijalca Ignazia Florio. 

Iako je kroz tzv. lepu epohu portret njegove divne Donna Franca Florio (smatra se velikom lepoticom koju su obožavali D’Annunzio i Kaiser Wilhelm II) koju je naslikao Giovanni Boldini skinut i premešten, visoki plafoni su ipak ostali netaknuti te pružaju pogled na zapanjujuća dela italijanske secescije, za koje je bio zadužen slikar Ettore De Maria Bergler. Pored umetničkih dela, Villa Igiea je zadržala i nameštaj Vittoria Ducrota.

Kao i večina ostrva, Palermo takođe poseduje fantastičan spoj lepote i dekadencije.

Ovaj grad se može pohvaliti velikim brojem velelepnih crkvi, kao i najgrandioznijim pozorištem u svetu. Ipak, u prelepoj dolini zlata koja je neka okruživala grad sada je Palermo poznat kao dolina cementa, za šta je zaslužna urbanizacija i sve veća izgradnja. 

Katedrala Monreale koja se nalazi visoko u brdima ima veoma skromnu i nepretencioznu spoljašnjost koju čine sirove fasadne cigle, dok unutrašnjost ostavlja bez daha svojim vizantijskim mozaicima koji ukrašavaju zidove i otkrivaju priče o Hristu. To je sasvim sigurno jedno od svetskih čuda.

Palazzina Cinese koju je sagradio Marvuglia, 1799. godine za kralja Ferdinanda IV Burbonskog kao utočište za njegovu ljubavnicu poseduje predivne prostorije asimetričnih oblika i velikih kontrasta u bojama, zbog čega se danas naziva mala kineska kuča. Umetnik Giuseppe Velasquez je svojim dekoracijama i slikama ulepšao ovo fascinantno zdanjem.. 

Potom idemo na istočnu obalu Sicilije, do grada Katanija koji na najbolji način predstavlja kulturni i umetnički život čuvenog ostrva Sicilije. Jedan dan obavezno odvojite za večeru u Kataniji, prateći umetnički rad Pietro Ruffa i njegovo predstavljanje radova u Fondazione Puglisi Cosentino.

Ako želite da posetite druge svečanosti, važno je da znate da se one redovno održavaju u plati Palazzo Biscari (izgrađenoj preko 60 godina od strane više arrhitekti, od Alonzo di Benedetto do Giuseppe Palazzotto i Francesco Battaglia, koji je konačno završio 1760. godine).

Sa jedne strane je zvanični gradski klub, ali je porodica koja i dalje žive u drugom krilu ljubazno otvorila vrata palate tako da možete da imate dobar pogled na unutrašnjost koja će vas zadiviti. Ni manje ni više nego na balsku salu, na neverovatne stepenice i drvenu lamperiju!

Nakon razornog zemljotresa 1693. godine, cela ova oblast Sicilije je bila uništena, ali i pored toga ovo mesto je bilo veoma napredno, a gradovi koji su nastali iz ruševina - Modica, Noto i Ragusa među njima su prava barokna čuda. 

Upravo u Modici se nalazi Antica Dolceria Bonajuto, u kojoj možete probati najlepšu čokoladu, dok u gotovo u svakom starom baru u gradu Noto ćete u ponudi imati napitak od mleka u prahu, sa bademom i cimetom. 

Ako odete malo dalje, i uputite se ka Siracusa, onda morate posetiti Duomo di Siracusa!

Izgrađena u baroknom stilu, na temeljima grčkog Hrama boginje Atine (5. vek stare ere) ova katedrala je danas pod zaštitom Uneska. Fasada je rekonstruisana polovinom 18. veka, a glavna atrakcija unutar crkve je srebrna statua Sv. Lucija koju je izvajao Pietro Rizzo 1599. godine. 

Nakon svih ovih kulturnih lepota, vreme je da se spustite u podnožju Etne, u Monaci delle Terre Nere gde ćete moći da uživate u pravim čarima prirode, i pogledu na more, koje se nazira u daljini.

U oronulim primorskom gradu Santa Maria La Scala, možete probati fantastične specijalitete, a naša preporuka je La Grotta restoran.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija