Italija ne samo da važi za jednu od najčarobnijih zemalja na svetu, već i za zemlju koja ima najidealniju klimu. Pitajte bilo koga ko je dočekao neku novu godinu u Veneciji, Rimu ili Firenci? Uvek u plusu.

Međutim, ti ove godine ne morate da idete u najpoznatija italijanska mesta jer Italija je mnogo više od "večnog grada" prelepe Toskane ili sunčanog Napulja, a najbliži njen deo, sam sever Italije je prepun skrivenih gradića koji će vas oduševiti na prvi pogled.

Ali krenimo redom...  

Bolonja

Ovaj dragulj poznat je i pod imenom "La rossa" (italijanska reč za crvenu boju) zbog boje koja preovladava na fasadama njegovih kuća, krovova i zgrada. Bolonja je inače glavni grad pokrajine Emilia-Romagna i najveći grad severne Italije. Ukoliko ste veliki zaljubljenik u arhitekturu ovaj grad je kao stvoren za vas.

Iako je poznata takođe po srednjovekovnim građevinama, zahvaljujući učestaloj obnovi grada, Bolonja je prepuna i zdanja iz etrurskog i rimskog perioda. Grad je osnovan 1088. godine, a širom sveta je najpoznatiji po Bolonjskom univerzitetu koji spada u najstarije univerzitete sveta. Kada dođete u Bolonju neizbežna je poseta Piazzi Maggiore gde se nalazi nezavršena fasada Basilice of Sao Petronio čije spoljno dvorište spada u jedne od najlepših i najimpresivnijih na svetu. 

Gran Paradiso

Relativno nepoznat nacionalni park Italije smatra se jednom od najvećih i najbolje očuvanih oaza divlje, netaknute prirode u Evropi. Grand Paradiso je dobio ime po najvećem planinskom vrhu Italije, Gran Paradisu koji se nalazi na jedinoj planini na Alpima koja se nalazi unutar Italije.

Kompletan prostor je osmišljen kao prvi nacionalni park Italije 1920. godine i to u želji da se očuva planinska koza ibex poznata po rogovima koji mogu da narastu do 91 cm!! Sam park je san snova za sve planinare, ljubitelje prirode i najidealniji je za posetu početkom jeseni i u leto kada je kompletan park prekriven cvetnim lejama koje su procvetale.

Bergamo

Bergamo se nalazi između Bergamovih Alpi i podeljen je u dve gradske zone. The Citta Alta je gornji grad, srednjovekovne arhitekture iz 16. veka dok se u podnožju nalazi Citta Bassa, relativno moderan gradić koji podseća na Milano.  

Većina posetilaca se odmah uputi ka gornjem, starom delu grada čija su renesansna i srednjovekovna zdanja prelepo očuvana a kompletan prostor mami svojim šarmantnim, maleckim trgovima i crkvama poput Basilice of Santa Maria Maggiore u kom je sahranjen kompozitor Gaetano Donizetti. Academia Carrara je takođe must seen mesto jer sadrži kolekciju slika Raphaela, Botticellija i Canaletta. 

Verona

Da li je ovom gradu potreban uvod? Teško. Gradić je doduše proslavio engleski pisac i njegovi tragični junaci, Romeo I Juliet, ali Verona nije samo mesto u kom se odigrala najveća ljubavna priča na svetu već i jedno od najlepših mesta u Italiji.

Grad je prepun ruševina rimskih zdanja koje su gradu pružile jedan stari šmek, zatim prelepih, veličanstvenih palata iz renesansnog perioda i srednjovekovnih zgrada. Smešten između Venecije i Milana, grad privlači relativno manju pažnju od pomenutih i to u vidu jednodnevnih izleta ali zato ne zaostaje po lepoti u poređenju sa poznatijim gradovima. Neizbežna je svakako poseta balkonu tragičnih ljubavnika, ali i Koloseumu koji se nalazi u samom centru grada.  

Đenova

Ako je bio koji grad podcenjen i u nezasluženoj senci Rima i Venecije, to je onda Đenova. Ovaj morski gradić spada u omiljena mesta Italijana i pravi skriveni biser Italije. Đenova je glavni grad pokrajine Ligurija na samom severu Italije, i rodno je mesto Christophera Columbusa.

Najlepši deo grada je njegov istorijski centar prepun uzanih uličica koje vam otkrivaju njegove kafiće, picerije, trgiće, butike i parkove. Obavezna je šetnja po luci uz obalu gde su usidrene jahte, čamci lokalnih ribara i veliki kruzeri. Đenova je inače glavna luka Italije, a kompletna obala je skoro renovirana pa se smatra jednom od najmodernijih i najraskošnijih sa vodenim barovima i akvarijumom. 

Nastavak na drugoj strani...

PageBreak

Milano

Skoro do temelja porušen prilikom razornog bombardovanja za vreme II. svetskog rata, Milano je uspeo nalik feniksu da se uzdigne iz pepela i postane finansijski, industrijski i MODNI centar Italije. Ne stvarno, ako niste bili u Milanu a fan ste mode, kao da niste bili nigde jer ovde bukvalno svaka uličica ima po nekoliko bitika, a sam centar u kom se nalazi raskošna i skupocena Galleria Vittorio Emanuele II je prepun najjačih brendova.

Pored mode, Milano je oaza umetničkih dela (u crkvi Santa Maria della Grazie se nalazi slavna Da Vinci slika Last supper) kao i dom jedne od najlepših katoličkih katedrala Il Duomo koja spada u najveće gotičke crkve na svetu. U samom centru je i masivna tvrđava iz 14. veka Sforzesco Castle. 

Portofino

Ako je bilo koje mesto više fotografisano od Venecije i Cinque Terre, to je onda Portofino. Definitivno jedan od najlepših gradića italijanske rivijere mami živopisnim fasadama niskih kuća koje se obojene u najvedrije i najveselije boje na svetu. Portofino se nalazi na nekoliko sati od Đenove a odlikuje ga terasasta lokacija. Kao da se sve kuće ulivaju u tirkizno more..

Ovo majušno mesto je takođe omiljeno mesto jet-seta Italije koji ga posećuje u letnjim mesecima kada je grad prepun turista. Prilikom jednodnevnog izleta ne propustite da se popnete do srednjovekovnog zamka Castello Brown kao i do svetionika na Punto Portofino odakle puca pogled na ovaj magični gradić.  

Jezero Garda 

Ovo je najveće jezero u pokrajini Lombardija. Samo jezero predstavlja prelepu oazu negavanih bašti prepunih orhideja, nepreglednog šumskog predela i neustrašivo hladnih i dominantnih Alpi. Ukoliko volite mesta koja su još uvek zadržala sav šarm prirode i prilično su izolovana od modernog sveta, ovo je mesto za vas jer izgleda isto kao i pre 100 godina. Kao da je vreme stalo... Nekoliko gradova je smešteno uz samu obalu jezera od kojih je najpoznatiji gradić Sirmione u kom se nalazi maleni dvorac i Grotte di Catullo, najveća kolekcija rimskih ruševina na severu Italije. 

Cinque Terre

Cinque Terre je grad kao stvoren za slikanje! Magičan i bajkovit, prepun fasada u boji dinje, jagode, kobalta, avokada okružen je majušnim ali jednako očaravajućim selima - Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Monterosso i Corniglia. Grad sam se nalazi na stenama sa kojih se u nizovima kuća spušta do mediteranske obale. Do samog gradića možete da dođete jedino vozom s obzirom da je kolima zabranjeno ulaziti u najstarije delove grada.

Venecija

Poslednja ali ne i najmanje bitna, Venecija ili nevesta mora je omiljeni grad mladenaca i zaljubljenih parova koji hrle na njegove mostove. Grad koji svake godine tone sve više ispod nivoa Jadranskog mora i trpi po nekoliko poplava godišnje, još uvek spada u najpopularnije destinacije cele Italije, ali i sveta. Gondole, red prelepih palata i trg Svetog Marka na kom se nalazi Basilica of San Marco su neizbežni deo vaše ture.  

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija