Istina je da je London živ i uzbudljiv grad, i takođe je tačno da na briatnskim ostrvimima ima dosta padavina, ali ako u startu znate gde možete da odete, možete ostaviti gužvu i žurbu iza sebe, tako da vam vremenski uslovi ne poremete ni tren odmora.

(Top 10 skrivenih destinacija u Evropi)

Ako želite pravi odmor i beg od gužvi, pravo je vreme da London ostavite za neki drugi put i zaputite se u neko manje mestašce koje vas neće ostaviti ravnodušenim.

St. Ives (Cornwall)

Plaže u Devonu i Cornwallu mogu da se porede sa pravim tropskim rajem kada je sunce najjače, ali grad St. Ives - na vrhu planina Cornwall, osvaja svojom lepotom tokom cele godine.

St. Ives ima četiri fantastične plaže koje predstavljaju omiljeno mesto surfera.

Pored toga, male prodavnice i barovi u kaldrmisanim ulicama i razvijena umetnička scena je svakako ono što čini ovo mesto tako neodoljivim. Mali čamci, brodovi i male ribarske kolibe su predstavljeni na mnogim slikama koje krase lokalne galerije.

U centru St. Ivesa se nalazi veliki broj barova i restorana sa morskim specijalitetama. U blizini ovog gradića možete da vidite jednako atraktivne destinacije Penzance, Falmouth i Lands End, koje bi trebalo posetiti. 

Cheltenham

Ako ste u potrazi za mirnim mestom za odmor, Cheltenham će ispuniti vaša očekivanja. Ovde nećete pronaći duge peščane plaže, ali ovaj grad ima mnogo toga da ponudi...

Od umetničkih galerija do muzeja plovila, dobrog šopinga i interesantne arhitekuture, Cheltenham i obližnji Gloucester vrve od zanimljivosti, koje treba da vidite. 

Prvo što vam preporučujemo je sela Cotswold. Žute kamene kuće i prirodno zelenilo oblikuje ovo podneblje, dok neka obližnja sela poseduju bistre planinske potoke i reke kao i uličnu prodaju suvenira i razglednica. Ova sela su veoma romantična zbog čega ih često posećuju zaljubljeni parovi.

Broadway je selo koje se izdvaja po lepoti te je često najpoželjnija destinacija.

Posebno je atraktivan pab koji su posećivali kralj Charles I i Oliver Cromwell, čime se ovo selo ponosi. Pored toga, Broadway poseduje prelepo uređene vikendice i objekte koji su projektovani u skladu sa prirodnim okruženjem kao i veliki broj prodavnica u kojima se nalaze tradicionalne sobe za ispijanje čajeva - tea rooms.

Chipping Camden, Moreton in Marsh and Stow on the Wold su različita mesta ali sa jednako atraktivnim i interesantnim zgradama, prodavnicama i zanimljivostima, pa ako se nađete u blizini obavezno ih posetite.

The Isle of Wight

The Isle of Wight je zaista predivno i očaravajuće mesto.

Sve počinje prelaskom mora kada stižete do Cowesa, glavnog grada tog malog ostrva koje se nalazi nedaleko od obale u južnoj Engleskoj. Cowes je poznat po plovljenju, te se ovde nalaze brojni brodovi, od manjih do prilično velikih i skupocenih jahti, koje se guraju između velikih trajekta koji povezuju ostrvo sa Engleskom.

Jednom kada se iskrcate iz trajekta, vozićete se oko malog ostrva i prolaziti pored malih slatkih sela. Gde god da odlučite da bacite sidro, nikada nećete biti daleko od mora. Shanklyn Beachfront poseduje veliki broj atraktivnih barova i restorana i pabova, koji se nalaze na peščanoj plaži.

Hilly Ventnor takođe vredi posetiti dok su manji gradovi Bembridge i St. Lavrence takođe veoma impozantni i odlični su za ljude koji žele mir i odmor. Nemojte da propustite Alum Bai koji se nalazi na jugozapadu ostrva, gde ćete imati priliku da vidite impozantne Needles Rocks i Trinity Lighthouse.

Edinburgh

Snažan spoj prošlih vremena i sadašnjosti i bogate istorije je ono što Edinburg stavlja na listu najpoželjnijih destinacija. Kada izađete sa glavne železničke stanice Waverly, dočekaće vas prelep Edinburg, glavni grad Škotske. Ako ste pravi srećnici i imate ceo dan pred sobom, imaćete priliku da obiđete očaravajuće delove grada. 

Sam grad poseduje impozantne znamenitosti: zamak, kaldrmisane ulice, bezbroj restorana, kafića, muzeje i galerije. Takođe, trebalo bi da posetite turu Royal Yacht Britannia. Najbolji period za posetu Edinburga je difinitivno septembar mesec, kada je aktuelan Edinburgh Fringe Festival, koji proslavlja umetnost i kulturu.

Bakewell

Ovaj šarmantni gradić je prepun bogatog nasleđa, tradicije i naravno pudinga Bakewell. Derbyshire Dales spada u okružnu lokalnu samoupravu i predstavlja jedan od najlepših delova Bakewella, jer se međusobno prepliću brda i doline.

Lepota Peak District je zaista zapanjujuća zahvaljujući malim selima i gradovima koji leže u samoj srži prirodnih lepota i istorije. 

U ovom mestu postoji mnogo festivala, koji se održavaju tokom cele godine. Ono što je vredno videti je svakako Chatswort kuća, svečani dom vojvode i vojvotkinje od Devonshire, koja se nalazi 4 četiri kilometrara udaljena severoistočno od Bakewella. 

Chatsworth je očaravajući deo orginalne Tudor arhitekture. Njegova unutrašnjost čine oslikana tavanica, rezbarije i obnovljen stilski nameštaj, a u dvorištu se nalaze prekrasno uređeni vrtovi, fontane, slapovi, spomenici i mostovi.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija