Iako više nije tako mirna i skrivena destinacija kao što je bila pre nekoliko decenija, Portugalija je mesto u kom je još uvek lako pobeći od gužve i uživati u mnogim stvarima koje čine putovanje pravom nagradom- za duh i telo.

Od ogromnih, pomalo dramatičnih litica koje zaokružuju Atlantik na jugu, do zelenih brežuljaka i vinograda koji se nalaze na severu u dolini Douro, Portugal je neverovatno raznovrsna zemlja...

Baš zato postoje mesta koja, ako rešite da posetite Portugaliju, morate da posetite. Neka od njih predstavljaju plaže u oblasti Algarve koja se nalazi na samom jugu, istorijski Sagres, ili najpoznatiji univerzitetski grad Coimbra.

Takođe, za potpun doživljaj Portugalije i njenih gradova, morate proći popločanim uličicama gradova Lisabon i Porto, uz obaveznu posetu bajkovitog mesta Sinatra, koje je bilo omiljeno mesto lorda Bajrona. Ako volite da istražujete nova podneblja, savetujemo vas da rešite da "zalutate" oko oblasti Estremadura, ili kroz šume i maslinjake mesta Alentejo.

A za pravu avanturu, obaezan je oblizak portugalskih ostrva, Madeira ili Azores. Kako bismo vam pomogli da dobro isplanirate putovanje u Portugaliju, pripremili smo 10 mesta koje ne smete da propustite:

Lisabon

Baixa predstavlja sam centar Lisabona i još uvek je tradicionalni centar gradskog života, jer se u ovoj oblasti nalaze neke od najstarijih i najtradicionalnijih lisabonskih prodavnica. U samom srcu grada, ulice koje vode paralelno do Rua Augustasu su bogate trgovcima i zanatlijama koji su nastavili da posluju, još od vremena pomorskih otkrića. U ovom delu grada je poznata prodavnica zlata u Rua do Ouro (Zlatna ulici), Rua da Prata (Srebrna ulica) i prodavnice tkanina i odeće u ulici Rua dos Fanqueiros (Ulica tekstila).

Baixa je uništena u zemljotresu 1755. godine, ali je kasnije obnovljena od strane kraljevskog ministra, Marquês de Pombal, zbog čega je Baixa poznata i pod nazivom Baixa Pombalina. Ovaj vizionarski zamišljen grad, odlikuje "pombalinski" stil gradnje koji se zasniva na čvrstim građevinama otpornim na potrese. Takođe, Baixa nikada nije pravila razliku između društvenih slojeva koji su živeli ovde- fenomen koji se i danas može videti. 

Nedovno restaurirana, ona nije izgubila na dobro poznatom misticizmu. Upravo to se može primetiti u okviru samog Narodnog pozorišta D. Maria II, u kojem su ranije igrali i nastupali kraljevi i kraljice. Okop fontana koje se nalaze u okviru pozorišta nastupali su kraljevi, obično početkom oktobra kako bi pozdravili novajlije koji tek kreću na fakultet. U neposrednoj blizini se nalaze kafići koje posećuju poznate portugalske ličnosti, poput Café Nicola koji je osnovan 1929, i prodat Rossio Square mnogo godina kasnije. Ovo mesto i danas miriše na sveže pečene kestene, koje mame obližnje posetioce da svrate i uživaju u ovom neobičnom mestu.

Algarve

More, sunce i pesak je prva ascoijacija za poznatu portugalsku oblast - Algarve. Dok su plaže i živopisna sela od ove regije napravili svetski poznato mesto, Algarve je takođe poznato i po odličnim terenima za golf.

Najveći i najpoznatiji grad koji pripada ovoj oblasti je Faro, koji je svojim netaknutim šarmantnim naseljima zadržao izgled iz 18. veka. Ovo mesto je poznato i po odličnoj, blagoj klimi, koja je karakteristična po maloj količini padavina i koja godišnje ima u proseku oko 3 000 sati sunčeve svetlosti.

Lagos i Sagres na istočnom delu Algarve datiraju iz rimskog doba. Ipak, Sagres je u 15. veku postigao veliki značaj, zahvaljujući čestim posetama princa Henryja ( poznatog kao Henry the Navigator), tokom prvih dana Atlantskih istraživanja afričke obale i Gvinejskog zaliva. 

Preporučujemo vam da obavezno posetite tvrđavu izgrađena u 15. veku - Fortaleza de Sagres i Cape of Sao Vicente, jednu od najvećih zapadnih tački na evropskom kontitentu, nakon Cabo da Roca. Upravo to mesto Rimljani doživljavaju svetim, a nazvali su ga Promontorium Sacrum.

Sintra

Palata da Pena u Sintri je jedan od najboljih primera romantičnog revivalizma 19. veka u Portugaliji. Postavljena na vrhu Monte da Pena, palata je izgrađena na mestu starog manastira koji pripada ordenu Svetog Jeronima.

Ona je nastala kao rezultat mašte Dom Fernando, iz kuće Saxe Coburg-Gotha, koji je oženio kraljicu Dona Maria II 1836. godine. Nakon što se zaljubio u Sintru, odlučio je da kupi manastir i okolno zemljište kako bi izgradio letnju palatu za kraljevsku porodicu.

Kraljevski konzort je zaslužan za izgradnju ove impozantne palate koja predstavlja mešavinu više arhitektonskih stilova. U okolini se nalazi predivan šumski park u engleskom stilu, u kojem je najupečatljivije razno egzotično drveće.

Najlepši deo palate predstavlja kapela, sa svojim fantastičnim belim mermerom koji se nalazi na samom oltaru, a koji je radio Nicolau Chanterenne, jedan od arhitekti iz mesta Mosteiro dos Jaronimos, u Lisabonu. U jednom krilu palate je sada otvoren restoran, sa terasom koja pruža prelep panoramski pogled na Serra de Sintra i obalu.

Porto

Posle Lisabona, drugi grad po veličini u Portugaliji je Porto koji je poznat po svetski poznatom vinu (Port wine, Vinho do Port). 

Sa odličnim geografskim položajem, pozicioniranim na ušću reke Douro i arhitektonskim nasleđem izuzetnog značaja, istorijski centar Porto je proglašen svetskom kulturnom baštinom, od strane UNESCO, 1996. godine..

Cais da Ribeira se nalazi uz samu reku Duoro i predstavlja najuži centar grada i najživopisniji deo Porto. Čitav ovaj deo je poznat po drevnim uskim ulicama, sa zgradama koje datiraju vekovima unazad.

Stare kuće izgrađene od granita i pločica se nalaze uz rivu, dok se u luci nalaze rabelo čamci (tradicionalni portugalski čamac) i brodovi koji su namenjeni za izletišta. U 1996. godini područje Cais de Ribeira je prolašeno delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.

Cais da Ribeira je romantično mesto koje oživljava kada sunce zađe, jer se upravo tada brojni kafići, barovi i restorani otvaraju. Parovi šetaju pored reke Douro, slušajući zvuke muzike koji dopiru iz obližnjih kafića, dok se opojni mirisi kafe i ribe na žaru šire vazduhom.

Coimbra

Otprilike na pola puta između Lisabona i Porta na severu, Coimbra je nekada davno bila glavni grad Portugalije.

Ipak ovaj grad je najpoznatiji po Univerzitetu Coimbra koji je osnovan 1290. godine, i on je jedan od najstarijih univerziteta u Evropi. Coimbra je grad srednjovekovnih crkava i neobičnih ulica koje predstavljaju pravi lavirint zbog čega se turisti često osećaju kao da su u nekom drugom vremenu. To je možda razlog zašto se ovaj grad smatra jednim od najromantičnijih u Portugaliji.

Sa odličnim položajem koji pruža savršen pogled na ostatak grada, i panoramski pogledom na reku Mondego, Univerzitet je ogromno zdanje izgrađeno oko centralnog dvorišta u kojem se nalazi veliki broj značajnih umetničkih vrednosti.

Ulaz Univerziteta je preko puta Porta Ferrea (Gvozdena kapija), impresivnog manirističkog rada (1634.god) gde se mogu videti statue osnivača Univerziteta, kraljeva Dom Dinis I Dom Joao III. Pored toga, u Coimbra ćete imati priliku da vidite studente koji tokom školske godine zaposednu čitav grad, a prepoznaćete ih po crnim odorama koje i dalje tradicionalno nose. 

Funchal, Madeira

Funchal je moderan grad koji se zalaže za tradiciju zbog čega su u ovom mestu očuvane crkve, muzeji i ostale znamenite vrednosti. On je takođe veoma prohodan grad sa velikim brojem katedrala koje su stare više od 500 godina. Funchai je poznat i po sunčanom i toplom vremenu, ali kada sunce zađe, lako je naći zabavu i odličnu hranu u noćnim kluboima, restoranima i kockarniima, ali i hotelima svetske klase. 

Ovo mesto je poznato i po tzv. tobogan vožnjama jer je taj način brzog transporta bio veoma aktuelan, posebno za ljude koji žive u strmim brdima Monte. Tobogani za vožnju, izrađeni od pruća su se prvi put pojavili oko 1850. godine i danas privlače hiljade turista koji žele da dožive uzbudljivu vožnju nalik sankanju, koja se odvija velikom brzinom, kroz uske ulice Funchala.

Ovim neobičnim dvosedom, koji podseća na sanke od drvenog pruća, upravljaju dvojica muškaraca obučenih u belu pamučnu garderobu i slamnati šešir. Oni upravljaju ovim neobičnim vozilom tako što svoj gumeni đon čizme koriste kao kočnice. Putovanje od brda Monte do Funchala traje oko 10 minuta, a ponekad tobogan vozilo dostiže brzinu od 30 kilometara na sat.

Evora

Ovaj jedinstven istorijski grad, star 2000 godina, ispunjen je nepravilnim i uvijenim ulicama, velikim trgovima, renesansnim fontanama, mavarskim dvorištima i goričkim vratima i kupolama. Rimljani su stvorili elegantan hram, zidine i relaksirajuća kupatila, dok je mavarski ”Yeborah” uticao na nastanak urbane mrežu okruga Mouraria.

Osvojen u vreme kralja Afonso Henriques, grad je takođe plod mašte kraljeva Portugalije. King Joao II ga je izrabrao za venčanje svoje ćerke, dok je kralj Manuel I osnovao svoj sud u Evora, kao I kralj Joao II kasnije. Praca do Giraldo u Evori predstavlja glavni gradski trg na kom se turistima (na otvorenom prostoru) služe pića. Nekada davno, ovaj trg je bilo mesto za javno pogubljivanje ljudi.

Prekrasan grad u podnožju planinskog venca koje nosi isto ime, zbog jedinstvenih karakteristika je pripalo UNESCO zaštiti kulturne baštine. Za proceduru uvođenja u program zaštite, bilo je čak neophodno da se stvori posebna kategorija tzv. kulturni pejzaž. Ipak, ovo mesto je zaista to zaslužilo, s obzirom da se može pohvaliti velikim prirodnim bogastvima - planinama i istorijskim zdanjima koji se nalaze u samom srcu grada.

Obidos

Grad Obidos, sa svojim belim kućama prekrivenim cvećem- bugenvileima i kozjim krvima, bio je zarobljen od strane Mavara, sve do 1148. godine kada ga je oslobodio prvi kralj Potugalije, D. Afonso Henriques, da bi ga kasnije D. Dinis ponudio svojoj ženi kraljici Isabel. Od tada pa sve do 1883. godine, grad Obidos i njegovi okolni delovi koji mu pripadaju su bili u vlasništvu kraljice Portugalije.

Okružen srednjokevnim zidinama i rekonstruisanim mavarskim zamkom, ovo mesto je prava turistička oaza. U sam grad se ulazi kroz južnu kapiju Santa Maria, ukrašenu oslikanim kamenim pločicama iz 18. veka.

Šetnjom kroz grad primetićete koliko je ovo mesto zadržalo srednjovekovni ambijent, posebno zbog krivudavih ulica i starih belih kuća. U ovoj oblasti vam svakako preporučujemo da obavezno posetite mesta Igreja Matriz de Santa Maria, prelepu Capela de Sao Matinho i izvan gradskih zidina, Igreja do Senhgor da Pedra. 

Među događajima koje se održavaju svake godine u Obidous, najvažniji su Holy Week Festivites (drevni muzički festival u oktobru), a za ljubitelje internacionalnih kuhinja - Međunarodni festival čokolade u martu mesecu, koji uključuje međunarodno takmičenje u kojem recepte ocenjuje međunarodni žiri, sastavljen od emitentnih stručnjaka.

Vila Franca do Campo, Azores

Na pola puta između Bostona i kopna Portugalije nalazi se Azores, mesto koje je poznato po skupu devet najlepših ostrva koji su rasuti skoro sedam stotina nautičkih milja. Najbliža tačka sa Evropom i Amerikom, Azores je autnomna oblast Portugalije.

Zahvaljujući divljim, zelenim predelima koja su delimično neistražena, ova ostrva su savršena mesta za avanturiste. Vodeni sportovi, jedrenje i posmatranje kitova su veoma popularni, mada je jednako popularno jahanje i bicklizam. Villa Franca do Campo je drugi najveći grad na ostrvima koje je poznato po uzgoju narandži i plantažama ananasa.

Posmatranje kitova u Azori je drugačije nego na podneblju SAD-a. Ono podrazumeva plovidbu morem, u malom motornom čamcu u potrazi za najvećim sisarom na planeti. Možda se zato ova ostrva smatraju jednom od top 10 lokacija na planeti za pronalaženje morskih divova. 

Guimares

Dana 13. decembra 2001. UNESCO je istorijski centar Guimaraes svrstao u deo svetske kulturne baštine. Pažljivo očuvan grad je jedan od dve najveće evropske prestonice kulture.

Za Portugalce, Guimaraes ima posebnu vrednost jer se u njegovoj blizini nalaze zidine dvorca u čijoj neposrednoj blizini je Afonso Henriques, prvi kralj Portugalije, vodio bitku za Sao Mamede, 24. juna 1128. godine. Kao pobednik u ovoj borbi, Alfonso je započeo proces osnivanja kraljevstva Portugalije, kako bi došao do titule prvog kralja.

Pored srednjovekovnog zamka, ovaj grad obuhvata i Ducal palatu (sada palatu i muzej) prvobitno sagrađenu u 15. veku. U centru grada se nalazi Rua de Santa Maria, uska srednjovekovna ulica za koju mnogi istoričari umetnosti smatraju da je najlepša u gradu. 

Tekst: Kristina Milošev

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija