Kako Ozan objašnjava, on je započeo svoj projekat Ghost Project Urban Belgrade kako bi predstavio naš grad, ali se odmah suočio s problemom kako opisati Beograd.

"Svaki grad ima svoju priču, reputaciju, stil, ali ono što je najvažnije - svaki grad ima svoj duh", kaže Ozan. "Kada ste posetilac, vaše oči žele da vide spomenike, veličanstvene zgrade, predivne poglede i što više već poznatih mesta."

Ipak, kako bi predstavio Beograd originalno, Dogan je odstupio od uobičajenog pristupa pri fotografisanju i ovekovečio prizore i turističke atrakcije glavnog grada Srbije na nešto drugačiji način. Na njegovim fotografijama, Beograd je, iako živ i grad hiljadu lica, stabilan i postojan, dok su ljudi u pokretu.

"S druge strane, iznutra, vaša duša želi da oseti i bude deo mesta na kom ste se našli. Šta se nalazi iza ugla koji ste upravo prošli? šta je zaboravljeno i zanemareno u vašoj prezentaciji grada u ovom brzom i urbanom načinu života? Ovim projektom sam pokušao da vam približim prizor brojnih mesta u Beogradu", objašnjava Ozan na svom sajtu.

On je pojasnio i zbog čega je njegov projekat nazvan baš Ghost Project Urban Belgrade (engl. ghost - duh).

"'Duh' na fotografiji je ubrzani oblik koji vam omogućava da prepustite i osetite kako obratiti pažnju u prelepom gradu kao što je Beograd. Budite duh, lutajte, istražuje i dopustite Beogradu da postane deo vaše radoznale duše."

izvor: nationalgeographic.rs

Pogledajte kako srpsku prestonicu vidi Ozan Dogan, Turčin koji trenutno živi u Beogradu i beleži njegov gotovo neuhvatljivi urbani ritam.