Pre nego što počnete sa realizacijom piknika morate misliti o nekoliko ključnih faktora koji će diktirati uspeh ili propast vašeg izleta. Ali nemojte komplikovati stvari previše – po definiciji, izleti su izuzetno spontani događaji, stoga određena količina nepredvidivih stvari bi trebalo izlet da učini samo još boljim.

Proverite vremensku prognozu 

Piknik zahteva lepo vreme. Ukoliko organizujete piknik u svojoj bašti gde se uvek možete skloniti pod neki krov, vreme ne predstavlja neki problem. Ali ako planirate da se otisnete u divljinu, provod vam može upropastiti kiša. Lepo sunčano vreme, prijatno topla temperatura i tek dovoljna količina povetarca – to su savršeni uslovi za izlet. No, to ne znači da izlet ne možete organizovati i onda kada je pomalo maglovito – bitno je društvo, a ne vreme!

Ponađite savršeno mesto za izlet 

Ako organizujete izlet kod kuće, verovatno ste već dobro pripremljeni za sam događaj. Ukoliko ćete imati izlet na mestu koje je već namenjeno za to, verovatno vam neće trebati nikakva dodatna oprema. Ali kada organizujete piknik u prirodi, morate misliti o onome što vam može zatrebati. Proverite da li je podloga dovoljno suva da se na njoj može sedeti. Ako nije, trebaće vam ćebe ili nekoliko sklopivih stolica. Ovo važi i za situaciju kada ćete imati starije goste, jer njima će vrlo verovatno biti teško da sede na neudobnoj podlozi.

Ne zaboravite na posude, posuđe i escajg koji će Vam trebati. Ako ne želite da imate posla sa ovim previše, kartonski tanjiri će vam dobro poslužiti. Jednostavno ih bacite posle upotrebe.

Raspodelite obaveze 

Izleti bi trebali biti zabavni i prijatni - a ne mučenje za onog ko ga organizuje. Raspodelite poslove na sve učesnike izleta. Neka jedan od njih bude zadužen za salatu, drugi za pripremu mesa, a neko treći za samo pečenje roštilja.

Isto se odnosi i na samu pripremu izleta. Jedna od osoba može doneti sklopive stolice, druga roštilj žicu, a ostali, recimo, sportsku opremu za zabavu. Ako svako od učesnika da od sebe najviše što može, niko se neće iscrpeti, a izlet će svima biti zabavan.

Pripremite lagana i ukusna jela za izlet

Iako je društvo ono što je bitno, ukusna hrana nije ništa manje bitna za bilo koji izlet. Ukoliko ste u bašti svog doma ili u nekom izletištu, možete se odlučiti za roštilj, ali ako ste u divljini, verovatno ćete zavisiti od grickalica ili sendviča koje ste poneli.

Grilovano meso je prosto klasik koji mora biti deo skoro svakog izleta. Ukoliko ste u mogućnosti pripremite pravi roštilj, koji će hrani dati originalni, dobro poznati ukus. Možete pripremiti kobasice, šnicle ili druge odreske, kao i ribu ili neke druge morske plodove. Nemojte zaboraviti na priloge; tipična dodatna jela za roštilj su senf, kečap, majonez i crni luk. Neizbežni su i hleb ili lepinje, koje su prema mnogima nezamenljivi deo svakog dobrog roštilja. Oni koji nisu ljubitelji mesa će biti oduševljeni sa povrćem pripremljenim na razne načine. Ukoliko imate roštilj, možete naseckati povrće i grilovati ga – to će ga učiniti posebno ukusnim.

Ako organizujete piknik u prirodi gde nemate uslova za pripremu roštilja, povrće možete očistiti, naseckati i spremiti kod kuće, kako biste ga grickali u prirodi. Zelena polja i svež vazduh će i najobičnijem povrću dati zaista sjajan ukus! Sendviči i kanapei su isto tako sjajna ideja za izlet u prirodi – naročito kada je reč o putovanjima.

Vodite računa da ne privučete puno mrava ili drugih insekata – oni nisu dobrodošli ni na jednom izletu!

Osmislite uzbudljive aktivnosti koje ćete raditi na izletu

Izlet definitivno ne znači samo sedenje i jedenje, već vam se nudi i prilika da provedete malo vremena na svežem vazduhu u dodiru sa prirodom. Sportske aktivnosti su odličan način da obogatite svoj dan, sagorite kalorije unete ukusnom hranom i vratite se kuće vrlo umorni, ali opet i kao preporođeni.

Igre sa loptom su sjajan izbor za sve uzraste. Igrajte odbojku ili fudbal i organizujte turnir - ali ako su vam veštine ograničene, možete igrati i nešto jednostavnije, nešto iz detinjstva. Bacanje frizbija predstavlja pravi izazov za mnoge ljude – teško je izvesti bacanje u kom znate gde će frizbi sleteti. Iskoristite prostranost koju Vam nudi priroda i uživajte u ovoj zabavnoj igri! Dobra, stara igra žmurke će takođe biti zabavna svakoj generaciji. Sem što je zabavna, ova igra će Vas naterati i da se malo pokrenete. Otkrijte skrivanjem po prirodi ko je od vas najtalentovaniji za sakrivanje, a ko za traženje!

Izvor: Dormeo