Kada pomislimo na putovanja po Evropi, prva asocijacija su nam stara arhitektura, muzeji i galerije.

Svi znamo da je ovaj kontinent najbolja destinacija ako vam je stalo do istorije, kulture i različitih kulinarskih iskustava, ali to je takođe i mesto na kome se mogu pronaći neke od svetskih najnezaboravnijih avantura. Naravno, samo ako ste spremni da pobegnete iz urbanih sredina, navučete čizme i pripremite se za akciju!

Da bi vam pomogli da se inspirišete, pregledali smo koristan sajt Minube, ne bi li pronašli što zanimljivije destinacije koje će da zadovolje vašu avanturističku stranu. 

Berchtesgaden (deo alpskog planinskog basena), Nemačka

Ako volite planinarenje, Berchtegaden će biti pravi raj za vas. Ovaj planinski region je prepun ruta za šetanje, od kojih je najpopularnija ona oko Königssee jezera.

Island

Island je pun atrakcija za avanturiste, od vodopada i gejzira, pa do vulkana i glečera. Mi vam preporučujemo da posetite zaleđeno jezero Jökulsárlón koje izgleda gotovo magično, posebno tokom Aurore Borealis.

Interlaken, Švajcarska

Prednost ovog regiona na Alpima je što je jednako zanimljiv tokom svih godišnjih doba. Planinari i ljubitelji alpinizma će ovde svakako imati šta da rade, a za one koji su došli da se odmore tu je Jungfraubahn vozna linija koja obilazi oko planina i glečera i omogućava razgledanje neverovatnih predela.

Tarifa, Španija

Tarifa je mali gradić na moru kod Gibraltarskog moreuza poznat ljudima u Španiji pre svega po jednoj stvari: vetru. Fanovi surfovanja i ostalih sportova na vodi se neće razočarati ako poseti ovo mesto.

Grossglockner alpski put, Austrija

Putovanje Grossglocknerom predstavlja verovatno najbolju vožnju u celoj Evropi. Panoramski pogled koji se pruža na najduži austrijski glečer Pasterze je zadivljujući.

Madeira, Portugalija

Daleko od evropskog kopna na Atlantskom okeanu nalazi se ovaj portugalski arhipelag. Iako tradicionalno poznat po svojim vinima i opuštenoj atmosferi, u poslednje vreme je veoma popularan među surferima, kao i planinarima i alpinistima koji uživaju da prolaze između njegovih vulkanskih vrhova.

Dolomiti, Italija

Planinski basen Dolomiti u severnom delu Italije je zimi popularna destinacija za skijaše i snowboardere, a i leti nudi dobar sadržaj za avanturiste u vidu planinarenja i zmajarstva. Nakon rekreacije posetioci mogu da uživaju u prelepom krajoliku okolne prirode u nekom od šarmantnih sela koje se nalaze na planini.

Kanarska ostrva, Španija

Kao još jedna grupa ostrva daleko od evropskog kopna, Kanarska ostrva poseduju specifičnu klimu koja omogućava različite vrste aktivnosti. Prednost svakako dajemo sportovima na vodi. Za ljubitelje tradicionalnog odmora, tu su predivne peskovite plaže obrasle palmama.

Mont Blanc, Francuska

Osim što je najviši vrh u Evropi, Mont Blanc ima status jedne od najomiljenijih destinacija među avanturistima. Bilo da vam je stalo do paraglajdinga, alpinizma ili čak istraživanja unutrašnjosti glečera, ponuda takvih aktivnosti u ovom delu Francuske vas neće razočarati.

izvor: citymagazine.rs