Čim stignete u Rim, krenite u istraživanje. Metro je najjednostavniji i najbrži način da stignete na odredište. Karta za jednu vožnju je jeftina i važi i za sve gradske vožnje autobusom, i to narednih 75 minuta. Prva stanica može biti Španski trg (Piazza di Spagna) i čuvene stepenice koje su dobile ime po jednom jedinom španskom ambasadoru koji je u njihovoj blizini imao rezidenciju. Dok sedite na njima i posmatrate Berninijevu fontanu Brod koji tone osetićete se kao deo sveta, sedeći na tim stepenicama ugrejanim suncem.

Sa stepenica se pešice zaputite prema Fontani di Trevi i u toj kratkoj šetnji, slušajući jezičku kakofoniju, uživajte u metežu ljudi, brojnim restoranima, poslastičarnicama i radnjicama sa suvenirima. Kao i svi, bacite novčić u fontanu u nadi da ćete se opet vratiti u Rim i prisetite se u tom trenutku neponovljivog kupanja Anite Ekberg iz filma La Dolce Vita.

Reka turista poneće vas do samog Panteona. Tu, na trgu napravite predah za večeru, a detaljno ga razgledajte sledećeg dana. Doživljaj će upotpuniti muzičari koji se iznenada pojave i nenametljivom svirkom ulepšajunoć.

Sledećeg dana, novo jutro i Praznik u Rimu na vaš način. Proverite da li ste iskreni na Ustima istine (Bocca della Verita), odatle krenite do Vitorijana, koji će vas svojom veličinom ostaviti bez daha. Nepopularan među Rimljanima i poznatiji kao „svadbena torta” ili „pisaća mašina”, mauzolej Vitorija Emanuela predstavlja izuzetan istorijski spomenik.

Krenite dalje niz čuvenu shopping ulicu, Vija del Korzo, da odahnete od istorije koja viri sa svakog prozora i iza svakog ćoška. Pešačenje iscrpljuje, a biti u Italiji i ne jesti picu pravi je propust. Jedući je, steći ćete utisak da je jednostavnijeg ukusa. Sprema se s povrćem, sa sirom ili s ribom, ali se ukusi ne mešaju. Kupuje se na grame, što vam omogućava da za jedan obrok probate više vrsta.

Posetite i Pjacu Navona, jedinstvenu zbog svoje tri fontane. Na samoj sredini trga, ispred crkve svete Agneze, nalazi se Berninijeva fontana Četiri reke, od kojih je jedna Dunav. Na velikoj vrućini sa oduševljenjem shvatićete da u svim fontanama teče pijaća voda. Nastavite ka trgu Pjaca dele Činkve Lune i setite se istoimenog filma o ubistvu Alda Mora.

Sledeći dan provedite u najmanjoj državi na svetu – Vatikanu. Pomirite se sa činjenicom da vas vreme ograničava u razgledanju svih soba Vatikanskog muzeja, ali ipak upoznajte deo svetske istorije: egipatske, etrurske, grčke, vizantijske i, naravno, rimske. Mnogo utisaka i hodanja nateraće vas da odahnete u jednom od prekrasnih vatikanskih vrtova (ima ih više od 20) i popijete najjeftiniju kafu u Rimu. Obiđite Sikstinsku kapelu i u tišini posmatrajte stvaranje sveta u devet slika i Strašni sud, veličanstvena dela neponovljivog Mikelanđela.

Na samo pet minuta pešice od Vatikanskog muzeja nalazi se najveća katolička crkva na svetu – bazilika svetog Petra. Ispred nje je veličanstven trg. Ovo je crkva u kojoj za vreme mise može da sedi 60.000 ljudi. Kupola bazilike je Mikelanđelovo delo. Ulazeći u nju, zaustavite se kod Mikelanđelovog remek-dela Pijeta. U tišini posmatrajte Marijino lice, svaki nabor njene haljine i Hristovo izmučeno telo.

Na deset minuta hoda nalazi se Castel San Angelo – Tvrđava svetog anđela – prvobitno Hadrijanov mauzolej, zatim utvrđenje za odbranu grada, a potom odstupnica papama u slučaju opasnosti. U ovu tvrđavu Pučini je smestio i završnicu svoje opere Toska. Na vrhu utvrđenja je statua anđela koji je okončao strašnu kugu u VI veku n. e. S nje se otvara panorama Rima, a levu i desnu stranu povezuju brojni mostovi ukrašeni skulpturama.

Sledećeg dana posetite čuveni Koloseum, koji obavezno treba videti i iznutra i zamisliti gužvu, galamu i navijanje više od 60.000 ljudi za vreme gladijatorskih borbi. Model stadiona koji se i danas koristi u arhitekturi. Odavde stižete do Rimskog foruma – središta života u antičkom svetu. Te večeri možete obići i manje poznati deo Rima: Trastevere. Šareno, zanimljivo, prepuno autentičnih restorančića, poslastičarnica, prodavnica...

Dakle, svi putevi vode u Rim. Pakujte kofere i krećite.