Dr. Miodrag Colić - Doktor za lepotu

Foto: Promo

16. 05. 2013.

Prof. Dr Miodrag Colić, eminentni estetski hirurg i potpredsednik ISAPS-a (International Society of Aesthetic Plastic Surgery - međunarodno udruženje estetskih hirurga), zajedno sa svojim bratom Milanom već dugi niz godina ispunjava najzahtevnije želje svojih klijenata koji tragaju za perfekcijom lica i tela.

Prezime Colić je postalo sinonim za put do lepote na bezbedan način, a mnogobrojni zadovoljni pacijenti najbolji su pokazatelj kvaliteta i uspešnosti dvoipodecenijskog rada.

Da li je vaše zanimanje jedna vrsta umetnosti? Zašto ste se opredelili baš za estetsku hirurgiju?
Na neki način jeste. Još od rane mladosti bio sam impresioniran arhitekturom i umetnošću uopšte, pa sam upravo putem poziva estetskog hirurga pronašao način da tu svoju strast iskoristim, tako da ona ljudima bude od koristi. Kao i u arhitekturi, i u mojoj struci se bavimo konstrukcijom i rekonstrukcijom usled uticaja vremena, gravitacije i drugih faktora. Drago mi je da sam se opredelio za ovaj poziv i veoma sam ponosan na činjenicu da sam obučio mnogo mladih kolega, danas priznatih stručnjaka, kao i da je naša estetska hirurgija veoma visoko kotirana u svetu i da smo brat i ja doprineli tome.

Kako se tokom decenija menjao ideal lepote?
Kriterijumi lepote u stopu prate vreme, praktično su postali pitanje trenda. Kao što je nekada ideal lepote bio izjednačavan sa umetničkim delima najvećih stvaralaca u istoriji, Mikelanđela i da Vinčija, tako je mnogo kasnije bio vezan za prirodne lepotice poput Odri Hepbern i Rite Hejvort. Danas je situacija potpuno drugačija. Televizija i medijski sadržaji propagiraju drugačije standarde lepote, pa se neretko susrećemo sa zahtevima pacijenata koji bi želeli da liče na neku holivudsku ili domaću zvezdu, odnosno da im se hirurška korekcija konkretnog dela tela uradi tako da bude slična njihovim. Veoma često, usled različitih proporcija tela i lica, to nije moguće. Takođe, silikonske usne, koje se meni lično ne dopadaju, su na primer jedna od najpopularnijih korekcije koju traže naše pacijentkinje, pa ja pokušavam da im ukažem da nije sve što je moderno automatski i lepo.

Događa li vam se da odbijete pacijenta zbog toga što se njegovo i vaše viđenje zahvata drastično razlikuje?
Mlade devojke često dolaze sa nerazumnim zahtevima vezanim upravo za predimenzionirana usta ili još gore veličinu grudi koja nikako nije srazmerna njihovoj građi. Morate priznati da devojka sa 45 kilograma i grudima broj pet nikako ne izgleda lepo, pa smatram da takvi i slični zahtevi nisu u skladu sa nekim načelima koja propagiramo i ne bih želeo da iza takvog izgleda stoji „potpis“ Dr.Colić. S druge strane, veoma me raduje što nam dolazi sve veći broj pacijentkinja koje žele normalnu veličinu poprsja, što je siguran znak da se način razmišljanja o suštini estetskoj hirurgiji menja na bolje.

Da li se i do koje mere muškarci podvrgavaju estetskim zahtevima?
Broj muških pacijenata je rapidno porastao, a najčešće se odlučuju za korekcije na licu, intervencije na polnom organu, kao i sve popularniju metodu transplatacije kose, koju obavljamo znatno brže, tzv. robot tehnologijom. Takođe su dosta traženi i zahvati vezani za preteranu gojaznost neoprativnom metodom koji podrazumevaju postavljanje silikonskog balona u želudac čime se sprečava prekomerno unošenje hrane.

Pored mnogobrojnih priznanja i funkcija koje ste obavljali u Srbiji (predsednik Srpskog udruženja, Direktor klinike za plastičnu hirurgiju, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i šef Katedre plastične hirurgije), na poslednjem svetskom kongresu ISAPS-a u Ženevi u septembru 2012. godine imenovani iste za potpredsednika ovog udruženja estetskih hirurga. Između ostalog, na osnovu velikog međunarodnog iskustva u ovoj oblasti, opredelili ste se za to da osnujete udruženje za rekonstrukciju dojke?
Veoma sam ponosan na činjenicu da sam uspeo da okupim eminentne stručnjake iz ove oblasti kako bismo pomogli ženama koje su već dosta propatile. Naša je želja da, uz pomoć Fonda za socijalno osiguranje, osobama sa ovim psihofizičkim hendikepom omogućimo lepši život i vratimo samopouzdanje. Veoma je lep osećaj učiniti nešto humano i pacijentima vratiti osmeh na lice. Od toga nema veće nagrade.

Posebno za dame ste i kreirali specijalnu Dr. Colić Beauty Therapy kolekciju i tako pokazali da se lepota, osim hirurških putem, može postići i održavati i stalnom negom kvalitetnim i pristupačnim preparatima...
Kolekcija je nastala je kao rezultat bogatog iskustva u formulisanju sastojaka kozmetičkih preparata koji bi pomogli, između ostalog, u preoperativnoj pripremi i postoperativnoj nezi naših pacijenata. Praćenje savremenih trendova u oblasti fitofarmacije, omogućio nam je izbor najbolje kozmetički aktivne supstance ili kombinacije supstanci za postizanje željenog efekta. Pacijenti su često tražili savete vezano za negu kože za  bolji finalni efekat nege posle hirurškog zahvata, kao i pripreme koja je veoma važna pre intervencije. Naša nova formula je odgovor na njihove želje.

Poznati ste kao pasionirani svetski putnik, pa nam sigurno možete odgovoriti, gde su po vašem mišljenju najlepše žene? Koja je to mešavina nacija dobitna kombinacija savršene lepote?
Posao me je često vodio na različite strane sveta, a i privatno veoma volim da obilazim nove zemlje i upoznajem nove kulture. Idealna mešavina bi bila pomalo kosooka žena, spoj arapske i ruske krvi, visoka i vitka. U poslednje vreme vlada mišljenje da su Brazilke najlepše žene sveta, ali bih ja svoj glas dao ruskoj orijentalnoj lepoti.
Ipak, pre samog izgleda, za žene je veoma važna unutrašnja lepota, jer ako se ona neguje, kulturom, obrazovanjem, lepim ponašanjem, dobrotom, tada je ona u idealnom spoju sa fizičkom lepotom, čijom će snagom uvek sijati za nijansu više od onih kojima unutrašnja lepota nedostaje.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...