Masovni performans "Sećamo ih se", na kojem će simbolično biti postavljena spomen ploča žrtvama porodičnog/partnerskog nasilja sa tekstom: Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više!, biće održan 25. novembra u 15 časova na Trgu Republike, u Beogradu.
Autonomni ženski centar, Mreža Žene protiv nasilja, Rekonstrukcija Ženski fond, Žene u crnom, Škart+Proba i ACT Women
pozivaju građane da se pridruže i tako pruže podršku borbi protiv nasilja nad ženama.

Ovogodišnje kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama biče obeležena i nizom izložbi i predstava:

PETAK 23. 11. 2012.
20:00 Otvaranje  izložbe, KC Rex
Aprilija Lužar (Slovenija)
Instalacija/ Video radovi : “Govoreći portreti” , “Stvaranje ikone ljubavi”, video radovi koji pričaju o nasilju nad ženama (ispovesti iskustava žena iz Slovenije, Hrvatske, Austrije i sa Kosova).
Ivana Smiljanić (Srbija)
Delovi izložbe “Zapamtićeš ti mene”
Bavi se  problemom psihološkog nasilja prema ženama i otvara pitanje fenomena nasilja u porodici prema deci i ženama, temu transgeneracijskog nasilja i važnosti prevencije.

20:30 „Pasarela“, predstava, KC Rex  
“Pasarela” je odbrana različitosti tela, veličina, godina, tradicija, izbora, sećanja, glasova, vizija i načina razmišljanja žena.
Rekonstrukcija Ženski fond pokrenula je program „Solidarnost romskih devojaka i devojčica“  koji je zamišljen kao dugoročni edukativni proces sa idejom otvaranja „prostora“ u kome mlade devojke iz šest gradova (Leskovac, Niš, Vlasotince, Pirot, Vranje i Bujanovac) uče sa drugima i od drugih, o drugima i o sebi , o sličnostima, ali i razlikama.
Režija: Patricia Ariza, Igraju: Milena Milošević, Melisa Ajdarević, Vesna Bujošević, Tamara Mitić, Slađana Rackov, Hamida Eminia, Zoe Gudović, Stela Ramić, Snežana Ramić, Aleksandra Demirović, Nena Ramić, Ana Imširović Đorđević, Zora Đemić, Milica Dejković, Adaleta Maksud, Ivana Gorunović, Svetlana Šarić, Biljana Rakočević, Zorica Nikolić

22:30 Žurka
DJ Mečkica

SUBOTA 24.11.2012.
10:00 - 13:00 Ženski dan ODBRANIMO SE! Radionica samoodbrane, ninjutsu-drevna japanska veština, KC Rex
Samoodbrana za žene donosi praktične tehnike zaštite i odbrane u brojnim situacijama: na ulici, u automobilu, na poslu ili u vlastitom domu. Radionicu vode Marija Nikolić i Javana Lukić.

15:00 “Moje telo moja teritorija”, ACT Women (Srbija), Trg Republike
Ulični performans posvećen  ženama koje su preživele seksualno nasilje i govori o složenom procesu kroz koji prolazi žena koja doživi seksualno nasilje i svim nedaćama sa kojima se suočava.
Režija: Dijana Milošević, Glumice: Vesna Bujošević, Zorica Nikolić, Ana Imširović-Đorđević, Sladjana Rackov, Tekst: Jelena Andjelovski, Scenografija: Marija Vidić, Produkcija: Zoe Gudović, Tehnika i ton: Neven Bujošević

17:00 - 20:00 Feministička kuhinja, javna debata, KC Rex
Sastojke neophodne za dobru i moćnu kuhinju donose: Jelena Anđelovski (NLO- Novosadska Lezbejska Organizacija), Ana Vilenica, Milesa Milinković (Umetnost ruši granice), Marija Maca Obrovački , Jelena Milutinović (ALTERO-Asocijacija za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje), Centrić za devojke-Niš, Befem, FemiNiš, Dah Teatar, CyberWanderlust, ARTPOLIS(Kosovo), Dubravka Đurić, Aprilija Lužar(Slovenija), Fondacija CURE(BiH), THEATRA(Makedonija) , Veliki Mali, Pančevo, Zorica od Jabuke, Žene u crnom, Ženski prostor, Nena Močnik  (Slovenija), Sanja Solunac i Aleksandra Ninković (Magazin WOOMAN)
Domaćica Lojka Mrsnić Mastić i domaćin Zed Zeldić Zed, prirediće i neka dodatna pitanja, a zgotoviti i neke inspirativne specijalitete.
Zaprška pri moderaciji su Astrea Pejović i Jovana Papović.

21:00 “Dolina njene patnje”, predstava, Artpolis - Centar za razvoj umetnosti (Kosovo), KC Rex
Predstava prikazuje istinite priče žena i devojaka sa Balkana koje su upotrebljene kao ratno oruđe tokom ratova i sukoba u regionu. One govore o zločinima, o nestalima, o ljubavi i prijateljstvu u ratnim vremenima i o snazi žena i devojaka da nastave svoje živote zbog sebe i drugih. Slušajući njihove priče imaćemo priliku da se suočimo sa nedavnom prošlošću, da olakšamo sadašnjost i da oživimo nadu u oproštaj u budućnosti. Tokom 2011. i 2012. godine predstava je izvedena na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.
Režija: Zana Hoxha Krasniqi, Glumice: Anisa Ismajli, Dardana Mehmeti and Shengyl Ismajli, Vokal: Kaltrina Miftari, Svetlo i zvuk: Skender Latifi